Geçtiğimiz aylarda Doğan Medya Grubunu kendi bünyesine katan Erdoğan Demirören 80 yaşında hayata veda etti. Doğan Şirketler Grubu KAP'a yaptığı açıklamada basın sektöründeki şirketlerin 916 milyon dolara Demirören'e satıldığı açıklandı. Peki ya Erdoğan Demirören’in Doğan Medya’yı alırken aldığı borcu silinecek mi?
Doğan Medya Kuruluşlarının Satış Değerleri Nedir?
916 milyon dolara satılan şirketlerle ilgili resmi açıklama şu şekilde:
DOĞAN MEDYA ŞİRKETLERİ VE DEĞERLERİ
Demirören Medya Yatırımları Ticaret A.Ş. ile yapılan pazarlıklar neticesinde;
- Doğan Gazetecilik A.Ş.'deki paylarımızın tamamının 132.000.000,00 Amerikan Doları,
- Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.'deki paylarımızın tamamının 155.000.000,00 Amerikan Doları,
-Doğan TV Holding A.Ş.'deki paylarımızın tamamının 599.674.050,30 Amerikan Doları,
-Doğan Haber Ajansı A.Ş.'deki paylarımızın tamamının 5.000.000,00 Amerikan Doları,
-Doğan Dağıtım Satış Pazarlama Matbaacılık Ödeme Aracılık ve Tahsilat Sistemleri A.Ş.'deki paylarımızın tamamının 7.000.000,00 Amerikan Doları,
-Doğan İnternet Yayıncılığı ve Yatırım A.Ş.'deki paylarımızın tamamının 12.751.210,73 Amerikan Doları,
-Doğan Media International GmbH'daki paylarımızın tamamının 4.042.004,10 Amerikan Doları,
- Mozaik İletişim Hizmetleri A.Ş.'deki paylarımızın tamamının 532.734,87 Amerikan Doları.
Erdoğan Demirören’in Doğan Medya’yı alırken aldığı kredi borcu silinecek mi?
Konuyla ilgili olarak henüz net bilgi yoktur. İlerleyen süreçte detaylar olursa sitemizde yer vereceğiz.
Vefat Halinde Kredi Borcu Ne Olur?
Öncelikle belirtmek gerekir ki bu konudaki en önemli noktalardan biri, ölen kişinin krediyi kullanırken hayat sigortası yaptırıp yaptırmamış olmasıdır. Özellikle konut kredisi kullanırken sigorta yaptırmak bu tarz uzun vadelerde yüksek meblağlar ödenen kredilerde daha önemlidir. Kredi kullanırken ekstra masraf olarak gördüğümüz hayat sigortası böyle bir durumda önemli hale gelir ve vefat eden kişinin borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak, sigorta olmaması halinde bu borçlar kişinin mirasçılarına intikal eder.
Hayat Sigortası Olması Durumunda
Bu sigorta konut, ihtiyaç ya da taşıt kredisi fark etmeksizin her türlü kredi kullanımınızda yapılmaktadır. Aslında hayat sigortasını yaptırmış olmanız sizin için doğru bir tercih olacaktır. Çünkü sigortanın temel amacı size ait borçları ödemekle yükümlü olmaktır. Yani kredi borcu devam eden biri hayatını kaybederse, bazı istisnai durumlar hariç tüm borçları sigorta şirketi tarafından ödenir.
Bu istisnalar ise:
Borçlunun ölümünde intihar vb. şüpheli bir durum olması halinde sigorta ödeme yapmayabilir. Böyle bir durumda sigorta şirketi otopsi yapılmasını talep edebilir.
Krediyi kullanan kişi, hayat sigortası yaptırdığı sırada mevcut bir hastalığı olduğu halde bu hastalığı poliçede belirtilmemişse fakat sigorta şirketi hastalığın bu esnada kişide mevcut olduğunu tespit ederse ödeme yapmaz.
Hayat Sigortası Olmaması Durumunda
Kredi borcu henüz bitmeden vefat eden bir kişi hayat sigortası yaptırmamışsa yasal varisleri tüm borçlarını üstlenmek durumundadır. Çünkü miras durumlarında yapılan dağıtım, borçlanmada da geçerlidir. Varisler kredi borcunu ödemek istemiyorsa mirası reddederek redd-i miras yapma hakları vardır. Böyle bir durumda ölen kişinin borçlarından mesul olma hali de ortadan kalkmış olur. Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa ve çekilen krediye bir kefil gösterdiyse bu durumda da kefil takip altına alınır. Kefil yoksa mirasçılardan tahsil yolu seçilir. Ölüm nedeninin sel, deprem gibi doğal afetlerden kaynaklanmasında ise bankalar politikaları doğrultusunda borcun tümüyle silinmesi yoluna gidebilir.
Yorumlar