Bayramda çalışanların ücreti ne kadar, ücret yerine tatil kullanılabilir mi?

Dini ve resmi bayram tatillerinde çalışanların en çok merak ettiği konulardan biride “bayramda çalışırsam ücretim ne olur, çift yevmiye alır mıyım?” Çalışanların merak ettiği bu konuya İş Kanunu üzerinden haberimizde yer verdik.

Bayramda çalışanların ücreti ne kadar, ücret yerine tatil kullanılabilir mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:53
12 Haziran 2018 Salı 11:48

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı. Bayramda kamu çalışanları ve bazı özel kurumsal şirketler tatil yapacak ancak çoğu özel sektör çalışanları işlerin devam edebilmesi nedeniyle çalışmalarına hız kesmeden devam edecek. Bayramda çalışan işçilerin bir kısmı bayramda çalıştıklarında mesailerini alıyorlar ancak çoğu çalışan maalesef bayramlarda ücretsiz bir şekilde çalışıyor. Peki ya bayramda çalışanlara ne kadar ücret ödenmesi gerekiyor? Bayramda çalışanlar çift yevmiye mi alır? Tüm merak ettiklerinizin cevabı azonceoldu.com’da!

Bayramda çalışanlar çift yevmiye mi alır?

Her bayram olduğu gibi bu bayramda da çalışmak zorunda kalacak 100 binlerce vatandaş bulunuyor. İş Kanunu’nda yer alan yasaya göre bayramlarda çalışan işçilerin mesai verilmesi gerekiyor. Yine yasaya göre bayramda çalışacak işçilere yevmiyelerinin ‘bir kat fazlası’ ödenmesi gerekiyor. Kısacası bayramda çalışanlar çift yevmiye alır. İş Kanunu bu konuda çalışanların haklarını gözetiyor. Ödenecek ücret, İş Kanunu’nun 47’nci maddesinde düzenlenmiş durumda.

Bayramda çalışanların ücreti ne kadar?

Yasaya göre; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayana o günün ücreti ödeniyor. Tatil yapmayarak çalışanlara ise çalışılan her gün için bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenmek zorunda. Zamlı ücret ödemesi, üç günlük bayram süresi ile Arife günü öğleden sonra yapılacak çalışmaları da kapsayacak şekilde ayarlanıyor. Bayram için ödenen fazla mesai, harçlık ya da ikramiyeler kıdem tazminatı hesabında da kullanılıyor. Söz konusu ödemeler eğer düzenli olarak her bayramda yapılıyorsa, bu ödenen paralar işçinin toplam kazançlarına dahil ediliyor ve tazminatı artırıyor. Burada önemli olan husus bayram ödemesinin bir kez değil sürekli hale gelmiş olması.

Çalışanlar bayramlarda çalışmaya zorlanabilir mi?

Bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak istemeyen işçiler işverenleri tarafından çalışmaya zorlanamaz. Zorlanan işçi haklı sebeple kendi isteğiyle işten ayrılıp kıdem tazminatını alabilir. Eğer iş sözleşmesinde bayramlarda çalışmaya izin veren bir hüküm varsa, işçi bayramda çalışmak zorunda. Bunu bilmeden ‘Çalışmıyorum’ diyen işçi 2 gün üst üste işe gitmezse kıdemsiz işten atılabilir.

Bayramlarda ücret yerine tatil kullandırılabilir mi?

Yargıtay’ın son kararı ise bayramda çalışıp daha sonraki günlerde izin yaptırılan işçilerle ilgili. Kararda, “İşçi tatil günleri çalışmışsa bunun karşılığında ek ücret ödenmeli. Bu çalışma karşılığında izin kullandırılması, tatil ücretine hak kazanamayacağını göstermez. Zira tatil çalışmaları karşılığı serbest zaman veya izin kullandırılması yasaya uygun değil” denildi.

Alınacak ücreti bir örnekle açıklamak gerekirse;

Aylık net maaşı 2100 lira olan bir işçi bayramın ikinci ve üçüncü gününde çalışacak olsun. Tatil yapmayarak çalışan bu işçinin günlük ücreti (2100/30) 70 lira olacak. Böylece iki gün çalışan işçiye ek 140 lira daha ödenecek. İşçi 2400 lira yerine 2540 lira maaş alacak. Ücreti saatlik ödenenler de aynı şekilde 2 kat ücret alacak.

Yorumlar