Çoğu vatandaş işsizlik maaşı başvuru şartlarını merak ediyor. Zira işten çıkarıln yüzbinlerce kişi yeni bir iş bulana kadar geçimini sağlayacak bir gelire ihtiyaç duyuyor. Nitekim devlet de haksız yere işsiz kalan bu vatandaşlara mali destek hizmeti sunuyor. Peki aylık ödenen işsizlik maaşı başvuru şartları neler? Nasıl başvuru yapılır? İşsizlik maaşı şartları, süresi, tutarı ve diğer merak edilenler...
Haksız yere işsiz kalanlar işsizlik maaşı alabiliyor. Peki nasıl? İşsizlik maaşı başvuru şartları neler? İŞKUR veyahut edevlet üzerinden başvurulabilen ve ne kadar ödeneceği prim gününe bağlı olan işsizlik maaşı başvuru şartları neler? Kimler alabilir?
Hesaplama nasıl yapılıyor? Sigortalı işsizler kaç ay süreyle ve ne kadar ücret alıyor? İşte işsizlik maaşı başvuru şartları...
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
İşsizlik maaşı alınabilmesi için gerekli koşulları sağlamak gerekiyor. Bunların baında kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olmak gerekiyor. İşte kanunda yer alan işsizlik maaşı alma koşulları:
1 - Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,
2 – Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
İşsizlik maaşı almak için başvuru iki şekilde yapılabilir. Bunun için 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurabilirsiniz veyahut elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresi üzerinden başvuru yapılabilir.
Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. Ancak şunu belirtmekte fayda var: Başvurular 30 gün içerisinde yapılmalı, aksi halde geçersiz sayılır.
İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ
İşsizlik maaşı süresi nasıl belirleniyor? İşsizlik maaşının süresini hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Zira çalışanın prim günü arttıkça maaş süresi de doğru orantıda artış gösteriyor.
Bu kapsamda prime göre işsizlik maaşı süresi şu şekilde değişiyor:
600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.
İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
Sürede olduğu gibi ne kadar maaş alınacağı hususunda da prim etkili oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalı işsizin son dört aylık prime esas kazancı dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Söz konusu tutar, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.
İşsizlik maaşının sınırları geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40'ı en yükseği ise yüzde 80'i kadar oluyor. Bu kapsamda ortalama bir maaş 711 lira ile 1.422 lira arasında seyrediyor.
İŞSİZLİK MAAŞI KESİLEBİLİR
İşsizlik maaşının kesilme ihtimali var. Nasıl mı? Eğer son çalıştığınız işten daha iyi koşulları olduğu halde İŞKUR tarafından teklif edilen bir işi reddederseniz ve bunun haklı bir gerekçesi olmazsa işsizlik maaşı ödeneği tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
Öte yandan, işsizlik ödeneği aldığı halde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilir se de tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir.
Ayrıca, işsizlik maaşı aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı öğrenilen vatandaşların “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.
Yorumlar