Merkez Bankası'nın dolara müdahalesi ne anlama geliyor? Rezerv Opsiyon Mekanizması nedir?
Yapılan açıklamayla, Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) Döviz imkanı üst sınırının yüzde 55'ten yüzde 45'e düşürüldüğü belirtildi.
ROM değişikliği ile yaklaşık 6.4 milyar TL likidite piyasadan çekilecek. 2.2 milyar dolar bankaların kullanımına geçeceği ifade edildi.
Piyasada yükselen kura karşı Merkez Bankası'nın bir adım atması beklentisi vardı ancak hamleye karşı ilk tepki sınırlı oldu. Dolar / TL saat 11:15 itibarıyla 4.2502 oldu. Kur, gün içerisinde 4.27'nin üzerini görmüştü.
ROM NEDİR?
Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) nedir?
Bankaların zorunlu karşılıklarının belirli bir yüzdesini altın veya yabancı para cinsinden yatırılmasına imkân tanıyan bir uygulamadır. Bu durum bankalar için bir zorunluluk değil bir alternatiftir. Bankaların mevduat olarak yatırılan TL ile belirli bir oranda altın ve ya döviz almaları belirli bir mekanizmaya bağlı olarak gerçekleştirilir.
ROM’un amacı döviz varlıklarını arttırarak dış finansal şoklara karşı ekonominin dayanıklılığını arttırmaktır.
Bankaların ROM sistemini kullanması yabancı para ve TL cinsinden kaynakların maliyetleriyle ilişkilidir.
Merkez Bankası'nın dolara müdahalesi ne anlama geliyor?
HabertürkTv'de açıklamalar yapan Serdar Kuter, ''7 Haziran'da Para Komitesi Kurulu Toplantısı var ama öncesinde Merkez Bankası'nda doların ateşiyle yükselmesiyle ilgili bir hamle geldi. Merkez Bankası'nın bu değişikliği 6.4 Milyar TL likiditesini piyasadan azaltırken 2.2 milyar dövizde bankaların kullanımına geçiyor. TL kısılırken, döviz arttırılıyor anlamına geliyor.'' dedi.
CNN Türk'te konuyla ilgili açıklamalar yapan Ekonomi Muhabiri Ebru Baki; ''Merkez Bankası faiz oranlarını arttırmıştı. Dolar da gelişmekte olan ülkelerde baskı kurmaya başlamıştı. Merkez Bankası rezerv opsiyon mekanizmasında oynama yaptı. Bana daha fazla TL getirin, ben size 2.2 milyar dövizi serbest bırakıyorum. Dolayısıyla TL'yi sıkıştırıp, dövizi serbest bırakıyorum. Dövizi bir miktar rahatlatır. Gerekirse diğer adımları da atarım mesajı veriyor. Merkez Bankası'nın ben buradaym demesi açıklaması önemli. 4.26 seviyesinden 4.25 seviyesine indi. 1 kuruşa yakın bir oynama meydana getirdi. Ciddi bir geri geliş olmadı.Önümüzdeki günlerde bakacağız.'' cümlelerini kullandı.
Likidite nedir?
Para ve ticaret işlemlerinde kullanılabilen kısa vadeli anamal.Para en likit varlıktır. Günlük hayatta en çok kullanılan değişim aracının para olması, hizmet ve mal alım satımı yapmak için dönüştürülmesine gerek olmaması parayı likiditesi yüksek kılar. Konut, otomobil, tahvil gibi varlıkların nakde dönüştürülmesi zordur. Bu tür varlıkların kağıt üzerinde sahip olduğu ve satıldığı fiyatlar arasındaki fark fazladır. Varlıkları likidite bakımından sıralamak gerekirse; çekler, devlet tahvilleri, şirket tahvilleri, hisse senetleri, dayanıklı tüketim malları ve taşınmazlar olarak sıralayabiliriz.
Yorumlar