200’e yakın iş yerde toplam 130 bin işçi 2 Şubat’ta grev yapmaya hazırlanıyor. Metal sektöründe faaliyet gösteren 200'e yakın iş yerindeki toplam 130 bin işçiyi ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor.
Sözleşme görüşmeleri, otomotiv sektöründe, aralarında Renault, Tofaş, Ford, Man ve Mercedes'in, beyaz eşya sektöründe ise Arçelik ve Bosch'un da olduğu Türkiye'nin önde gelen iş yerlerini yakından ilgilendiriyor.
2017-2019 yıllarını kapsayan pazarlık masasında işverenleri MESS, işçileri ise Türk Metal, Çelik-İş ve Birleşik Metal-İş temsil ediyor.
Türk Metal İş Sendikası TSK'nın Afrin'a düzenlediği Zeytin Dalı Operasyonu ile birlikte eylemlerini sonlandırdığını açıklamıştı.
Taraflar arasında 5 Ekim 2017'de başlayan görüşmelerde, 60 günlük müzakere süresinde uzlaşmaya varılmaması üzerine, zorunlu resmi arabulucu sürecine geçilmişti.
Görüşmelerde, Türk Metal ve Çelik-İş'in ilk 6 ay için ortalama yüzde 38, Birleşik Metal-İş'in ise net 695 liralık zam talebine karşılık, MESS'in son teklifi ilk altı ay için yüzde 6,4 seviyesinde kalmıştı.
Bu arada, taraflar arasında ücret artış oranındaki görüş ayrılığı, yeni sözleşmenin süresi konusunda da yaşanıyor. MESS sözleşmenin üç yıllık olmasını isterken, sendikalar iki yıllık yapılmasını savunuyor.
Gelinen aşamada, zorunlu resmi arabulucu sürecinde de anlaşma çıkmaması üzerine 2 Şubat için grev kararı alan sendikalar, bunu uygulamak için hazırlıklarına başladı.
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MESS yönetiminin uzlaşıdan uzak bir tavır sergilediğini dile getirerek, bu tavrın bazı işverenlerce de eleştirildiğini söyledi.
MESS'in uzlaşmaz tavrında "Nasıl olsa ülkede OHAL var, işçiler bir şey yapamazlar" düşüncesinin de etkili olduğunu savunan Kavlak, şunları kaydetti:
"MESS yönetimi, OHAL'i kullanabilir, Yüksek Hakem Kuruluna ve oradan gelecek üç beş kuruş zamma bizi mahkum edebilir fakat şunu bilmeliler ki böyle bir ortamda artık bizden verim alamazlar. İş yerleri üretimlerinden dolayı kalite ödüllerine layık görüldüyse bu işçiler sayesindedir. İhracat ve üretim rekorlarının kırılmasında yine bu işçilerin büyük payı vardır. Onun için işverenler bildiklerini okumaya devam ederlerse, bir daha bu başarıları yaşayamazlar."
MESS yönetiminin, Türkiye'nin içinde bulunduğu süreci de göz önünde bulundurup daha duyarlı davranması gerektiğini belirten Kavlak, "Daha sağduyulu davranılıp, bu işin masada bitmesini sağlayacak tavır sergilemeli." dedi.
Gelinen aşamaya rağmen uzlaşıya ve iletişime açık olduklarını vurgulayan Kavlak, bu tutumlarına karşılık bulmamaları halinde 2 Şubat için aldıkları grev kararını uygulayacaklarını, hazırlıklarının bu yönde olduğunu bildirdi.
Yorumlar