Mevsimlik işçinin tazminat alma şartları neler? Mevsimlik işçi işsizlik maaşı alabilir mi?

Mevsimlik işçileri için sezon açıldı. Mevsimlik çalışmayı düşünenlerin merak ettiği konular ise kıdem tazminatı, işsizlik maaşı ve yıllık ücretli izinleri olup olmadıkları.. Soruların cevabı azonceoldu.com'da!

Mevsimlik işçinin tazminat alma şartları neler? Mevsimlik işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
24 Mayıs 2018 Perşembe 16:14

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte mevsimlik işçiler için de sezon açılmış oldu. Ülkemizde mevsimlik işçiler mayıs ayı ile birlikte turizm sektöründe çalışmaya başlıyor. Mevsimlik işçilerin merak ettiği konu ise kıdem tazminatı alıp almayacakları. Çalışma şekilleri normal çalışandan farklı olduğu için kıdem tazminatı olayı da biraz farklı işliyor. Peki ya mevsimlik işçilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için gereken şartlar neler?

Ülkemizde sadece turizm sektöründe 300 bin dolayında mevsimlik işçi çalışıyor. Mayıs ayıyla birlikte turizm, tarım, orman sektörleri başta olmak üzere çok sayıda sektörde mevsimlik işçi sezonu da başlıyor.

Mevsimlik İşçinin Tazminat Şartları neler?

Mevsimlik işlerde işçi ile işveren arasında süreli sözleşme yapılabildiği gibi, iş sözleşmesinin sezon sonunda askıya alınması şeklinde iş akdi düzenlenebiliyor. Sezonluk sözleşme yapıldığında işçi sezonun sonunda işverenden ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi hak iddia edemiyor. Aynı işverene bağlı işyerlerinde iki veya daha fazla sezon çalışan işçiler ihbar ve kıdem tazminatı alabilir. Örneğin 10 sezon 7’şer ay çalışmışsa 70 aylık çalışma üzerinden tazminat hakkı doğuyor.

İş sözleşmesi sezon sonunda askıya alınıp ertesi yıl işçi yeniden işe başlatılmışsa ihbar ve kıdem tazminatı hakkı doğuyor. İşverenin peş peşe sezonluk sözleşme yapması halinde de tazminat hakkı ortaya çıkıyor. İşveren sezon sonunda iş sözleşmesini askıya aldığı ya da iki sezon üst üste 7 ay çalıştırdığı işçiyi yeni sezonda işe almazsa ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda. 4/a statüsündeki çalışanlara ödenen kıdem tazminatı, çalışılan her yıl için bir aylık brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Mevsimlik işlerde işçinin çalışmadığı, sözleşmenin askıda olduğu dönemler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmıyor. Yılda 7 ay üzerinden aynı işyerinde on yıl çalışan bir işçi, 70 ay (6 yıl 10 ay) çalışmış gibi kıdem tazminatı alabilir.  Yeni sezonda işe başlatılmayan işçiye 8 haftalık ihbar tazminatı ödenmesi gerekir. Mevsimlik işçi sezon dışında aynı işverene ait başka bir işyerinde çalıştığı takdirde ise her bir yıl için 30 gün üzerinden kıdem tazminatı alır.

Mevsimlik İşçilerin Ücretli İzin Hakkı Var mı?

İşçilerin ücretli izin hakkı kazanması için bir yıl çalışması gerekiyor. Mevsimlik işçiler ise bu bir yılı dolduramadıkları için ücretli yıllık izin hakları da bulunmuyor. Ancak daha sona sürekli olarak çalışmaya başlarsa bu hakları doğabiliyor. Mevsimlik işlerin yürütüldüğü işyerlerinde devamlı çalışan işçiler ise yıllık izin hakkından yararlanabiliyor.

Mevsimlik İşçi İşsizlik Maaşı Alır mı?

Mevsimlik işçiyi çalıştıran işverenlerin sigorta yaptırma zorunluluğu bulunmuyor. Çeşitli sektörlerdeki mevsimlik işçiler genelde 6 ay sürüyor ve işçiler başka bir iş bulamadıkları takdirde işsiz kalıyor. 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca, hizmet akdinin belirli süreli olması halinde, bu sürenin bitimi nedeniyle işsiz kalanlar 810 lira ile bin 620 lira arasında işsizlik maaşı alabiliyor. İşsizlik maaşı alabilmeleri için, son 120 günde prim ödenmesi ve son 3 yılda en az 600 gün sigortalı olunması koşulu da aranıyor. 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün; 900 gün sigortalı olanlara 240 gün; 1080 gün sigortalı olanlara da 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.

 

 

Yorumlar