Nobel Ekonomi Ödülü'nün Sahibi Daron Acemoğlu Oldu

Nobel Ekonomi Ödülü 'kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmaları' nedeniyle Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson'a verildi

Nobel Ekonomi Ödülü'nün Sahibi Daron Acemoğlu Oldu
Son Güncelleme: 14 Ekim 2024 Pazartesi 13:44
14 Ekim 2024 Pazartesi 12:55

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ndan yapılan açıklamada "Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson - toplumsal kurumların bir ülkenin refahı için önemini gösterdiler. Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusu sömüren kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor" ifadeleri kullanıldı.

Nobel Ekonomi Ödülü'nün Sahibi Daron Acemoğlu Oldu... Tüm Ülkeyi Gururlandıran Üçüncü Türk! - Resim : 1

Ekonomi Bilimleri Ödülü Komitesi Başkanı Jakob Svensson da açıklamasında "Ülkeler arasındaki gelir farklılıklarını azaltmak, zamanımızın en büyük zorluklarından biridir. Ödül sahipleri, bunu başarmak için toplumsal kurumların önemini gösterdiler" diye konuştu.

11 milyon İsveç kronu olarak belirlenen ödülün, kazananlar arasında eşit olarak paylaştırılacağı da belirtildi.

Nobel Ekonomi Ödülü'nün Sahibi Daron Acemoğlu Oldu... Tüm Ülkeyi Gururlandıran Üçüncü Türk! - Resim : 2

NOBEL ALAN ÜÇÜNCÜ TÜRK

Acemoğlu, Nobel'i kazanan üçüncü Türk oldu. Türkiye'ye ilk Nobel'i Orhan Pamuk 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü ile getirmişti. 2015 yılında ise Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü'nü almıştı.

Nobel Ekonomi Ödülü'nün Sahibi Daron Acemoğlu Oldu... Tüm Ülkeyi Gururlandıran Üçüncü Türk! - Resim : 3

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını almıştır. Siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapar.

Siyaset bilimci James A. Robinson'la birlikte yazdığı Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri (2006) ve Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri (2012) adlı eserleri çok sayıda ödüle değer görülmüştür. 2021 yılı itibarıyla IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, dünyadaki en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasındadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar