Ölen babanın maaşını dul kızı nasıl alır? Ölen babadan dul kızına ne kadar maaş kalır?

Kanunlara göre vefat eden sigortalı babanın hak sahiplerine ölüm aylığı adı altında maaş bağlanır. Merak edilen konu ise ölen babanın maaşını dul kızı nasıl alır, ölen babadan dul kızına maaş ne kadar?

Ölen babanın maaşını dul kızı nasıl alır? Ölen babadan dul kızına ne kadar maaş kalır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
30 Haziran 2018 Cumartesi 10:14

Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre sigortalı iken ya da Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli maaşı ya da gelir alırken vefat edenlerin hak sahiplerine (eş, çocuklar, anne ve baba) maaş verilmesi için öncelikle başvuru yapılması ve gerekli şartların tamamlanması gerekmektedir. Peki ya babanın maaşını dul kız nasıl alır, ölen babadan dul kızına ne kadar maaş kalır? Merak edilen soruların cevabı haberimizde.

Ölen babanın maaşını dul kızı nasıl alır?

Vefat eden babanın ölüm aylığını dul kadınlar ya da hiç evlenmemiş kız çocukları alabilir. Aynı zamanda anne ya da babanın emekli olması ve emekli maaşının kendi adına olması gerekir. Mesela babanın vefat etmesi durumunda maaşı anneye kaldıysa bu aylık dul kadına maaş olarak bağlanamaz. Babanın aylığından düşen pay ödenir.

-Evli olmamanız,

-2008 yılından önce SSK girişi varsa babanızın 18 yaşını geçseniz bile evlenmediğiniz ya da sigortalı çalışmadığınız sürece ölüm maaşını almaya devam edersiniz.

-Eğer babanızın 2008 yılından sonra ilk sigorta başlangıcı varsa bu durumda 18 yaşını tamamladığınızda aylık alamazsınız. Ancak lisede okumanız halinde 20 yaşına kadar, üniversitede okumanız halinde 25 yaşına kadar aylık alabilirsiniz. Ayrıca malul iseniz %60 üzeri rapor olması ve evli olmamanız halinde maaş alırsınız.

Ölen babadan dul kızına ne kadar maaş kalır?

Anne ve babanın vefatı halinde dul kızının alacağı ölüm aylığı maaşı %50 oranındadır. Yani vefat eden baba hayattayken 1000 TL maaş alıyorsa dul kızına 500 TL bağlanır. Ancak maaş alan başka çocuk ya da eş varsa bu durumda alınan maaş 25 olur ve 250 TL bağlanır.

Dul kızın maaş alması için başvuruda istenilen belgeler neler?

-SGK emeklilik talep formu,

-Kimlik fotokopiniz,

-Eğer boşandıysanız ek olarak eşinizden ayrı yaşadığınıza dair taahhütname.

-Emekli başvuru formu ve taahütnameyi en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi'nden temin edebilirsiniz. Hak sahiplerinin alacağı en yüksek maaş vefat eden babanın aldığı maaşın toplam tutarını geçemez.

Yorumlar

Kader karakurt En beğenilen yorum
Merhaba ben dulum bagkurum var ama hıç pirim ödeme yapmadım babam vefat etti yetim maaşı alabilir miyim