Rapor parası nedir, nasıl alınır? Rapor parası alma şartları nelerdir?

SGK bünyesinde çalışan ve işe gidemeyen kişilere verilen ve pek çok kişinin bilmediği rapor parası nedir, nasıl alınır, şartları nelerdir diyorsanız detayları azonceoldu.com sitemizden öğrenebilirsiniz.

Rapor parası nedir, nasıl alınır? Rapor parası alma şartları nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
1 Haziran 2018 Cuma 16:26

Geçici iş görmezlik ödeneği olarak bilinen rapor parası çalışanlar tarafından merak ediliyor. Çıkan haberlere göre birçok kişi rapor parasından haberdar değil. Çalışamadığı günlerde SGK tarafından ödenen rapor parası bankalarda kalıyor ancak bu ödemelerin de zaman aşımı mevcut. Sağlık problemleri nedeniyle geçici iş görmezlik raporu alan kişilere verilen rapor parası nedir, nasıl alınır, şartları nelerdir diyorsanız detayları haberimizden okuyabilirsiniz.

Rapor Parası Nedir?

SGK bünyesinde çalışan kişilerin sağlık problemleri nedeniyle işe gidemedikleri ve raporlu oldukları sürelerin maddi kayıpları, SGK tarafından çalışanlara geri ödeniyor. Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Rapor ücreti ise bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir.

Rapor Parası Şartları Nelerdir?

-Rapor parası almak için iş görmezlik aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 günlük prim yatırılması gerekiyor.

-1 ya da 2 günlük alınan raporlar için rapor parası ödenmez.

-İş görmezlik ödeneğini alabilmek için raporda mutlaka hastalık teşhisinin olması gerekir. Aksi halde rapor parası ödenmez.

-Aldığınız raporun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiği de önemlidir. Çünkü iş göremezlik raporu aldığınız hastane kendisine yakın herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna yapabilir. İş göremezlik ödeneğinizi alabilmeniz için sizin bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması gerektiğine dikkat ediniz.

Rapor Parası Nasıl Alınır, Nereden Alınır?

Rapor parası almak için öncelikle aldığınız raporu işverene vermeniz gerekir. İşveren, raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girer. SGK etkilileri raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ise PTT’ye ödeme talimatı gönderirler. İşçiye SMS gönderilir. Tüm bu aşamaların sonunda işçi PTT’ye giderek rapor parasını alır.

Kimler Rapor Parası Alır?

1- Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmakta olan kişi işyerinde bir kaza geçirmiş ise veya işiyle alakalı olarak meslek hastalığından ötürü rapor almış ise SGK rapor parası alma hakkına sahiptir.

2- Hastalık veya herhangi bir rahatsızlığından dolayı rapor alınmış ise, çalışanın rapor tarihinden önce 90 (doksan gün) SSK primi ödemiş olması şartı ile rapor parası alma hakkına sahiptir.

3- Kadın sigortalılar doğum yapması durumunda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere doğum parası, rapor parası alma hakkına sahiptir. Çoğul hamileliklerde süre, doğumdan önce 10 hafta olmaktadır. Doğum yapan kadının rapor parası almasında da yine 90 günlük prim şartı aranmaktadır.

Yorumlar