Repo faizi ve politika faizi ne demektir?

Merkez Bankası’ndan yükselen döviz kurları için bir hamle daha. İşte Merkez Bankası'ndan repo ve politika faizi açıklaması. Repo faizi nedir, politika faizi nedir?

Repo faizi ve politika faizi ne demektir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
13 Eylül 2018 Perşembe 13:57

Merkez Bankası’ndan yeni bir açıklama daha yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz artışı kararını saat 14.00'da yaptığı toplantı ile duyurdu. Banka 17.75 olan repo faizini yüzde 24'e yükselterek bomba bir karara imza attı. Peki ya repo faizi ve politika faizi ne demektir? 

Politika faizi ne demektir?

Politika faizi; bir hafta vadesi olan repo ihale faiz oranıdır ve politika faizi TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) tarafından belirlenir. TCMB, bankaların repo taleplerini bu politika faizi üzerinden belirlemektedir. Bankalar, TCMB ‘dan para alarak ellerinde bulunan tahvil ve bonoları teminat olarak verir ve repo yaparlar. Bankalar bu sayede kendilerine fon yaparlar. Para politikası kurulu aylık olarak toplantı yapmakta ve politika faizlerini açıklamaktadırlar. Politika faizi; kredi faizleri, döviz kuru, mevduat faizleri, kredi miktarlarını etkilemektedir. Bu sayede de hedef olan fiyat istikrarı için politika uygulanmış olur. Bu yüzden de bu faize politika faizi denmektedir.

Politika faizinin yükselmesi de düşmesi de son derece etkili olmaktadır. TCMB eğer politika faizini yükseltirse, bankaların TCMB ile repo yapmaları çok daha yüksek maliyetli olur. Bu yüzden de bankaların fonları azalır ve bu durum bankaların kredi faizlerinin yükselmesine neden olur. Ayrıca, sadece bankaların kredi faizleri yükselmekle kalmaz, mevduat faizleri de yükselir. Politika faizinin yükselmesi toplam kredi miktarını ve büyüklüğünü de etkilediği için, politika faizinin yükselmesiyle toplam kredi büyüklüğü azalır ve ekonomi de soğuma görülür.

Politika faizi sadece döviz kurlarını etkilemez. Yükselmesinin tam tersi etki yapmasından dolayı da politika faizi düştüğünde ekonomi ısınır ve hareketlenir. Para politikası, faiz kararlarını verirken, pek çok veriden faydalanmaktadır. Bu veriler arasında, döviz kurları, olası dış olaylar, arz ve talep dengesi, parasal göstergeler, kamu ve özel sektörlerin fiyatlama biçimleri, enflasyon, kredi büyüklükleri gibi veriler ve durumlar bulunmaktadır.

Repo faizi ne demektir?

Repo faizi kısa vadeli ve sabit bir getiri sağlayan yatırım aracıdır. Sabit getirili yatırım araçlarından birisi de repodur. Yabancı bankaların öncülüğünde kullanılmaya başlayan yatırım aracı, kısa vadeli getiri sağlamaktadır. Repo işlemleri kısaca, geri alma taahhüdü ile yapılan satış işlemi olarak tanımlanabilir. Menkul kıymetler, hazine bonoları, devlet tahvilleri gibi yatırım araçları da, repo işlemlerine konu olmaktadır. Birikimlerinizi kısa vadede, sabit bir getiri ile değerlendirmek istiyorsanız, repo yatırımını tercih edebilirsiniz. Bu amaca sahip yatırımcılar bir alternatif olarak repo işlemlerini sıklıkla yapmaktadır. Bankalar, müşterisine satacakları sabit getirili menkul kıymeti önceden belirlenen bir fiyattan satar ve belli bir tarihte geri almak üzere işlemi gerçekleştirir. Bu işlem için yatırımcı ve banka arasında anlaşma imzalanır. İşlem gerçekleştikten sonra da, alım-satım fiyat farkından kar etmiş olursunuz.

Repo yatırımı nasıl yapılır?

Uzun vadeli yatırım yapmak istemeyen ve kısa vadede güvenli bir kazanç sağlamak isteyen yatırımcılar, repo işlemine başvurmaktadır. Repo işlemlerinde kısa vadeli faiz geliri elde edilir ve yatırımcı ile banka arasında yapılan anlaşmaya göre gerçekleşir. Bankalar ellerinde bulunan hazine bonosu, devlet tahvili gibi yatırım araçlarından, ileri bir tarihte ve fiyatta geri vermek üzere yatırımcıya satış yaptıkları işlem türüdür.

 

Yorumlar