SGK prim sorgulama e-devlet üzerinden yapılıyor. Elektronik sisteme geçilmesiyle devlet dairesinde zaman öldürerek halledebileceğiniz işlemleri artık e-devlet şifresiyle hız ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. SGK prim sorgulama ve SGK hizmet dökümü alma da buna dahil. Peki nasıl? SGK prim sorgulama nasıl yapılır? SGK hizmet dökümü nedir ve nasıl alınır? SGK hizmet dökümünde neler yer alır?
E-devlet sistemiyle artık resmi kurumlara dair tüm işlemlerinizi internet üzerinden hızlı, kolay ve pratik olarak halledebilirsiniz ancak bunun için önce bir e-devlet şifresi almanız gerekiyor. E-devlet şifresini tüm PTT şubelerinden belli bir ücret karşılığı temin edebilirsiniz.
Şifrenizi temin ettikten sonra e-devlet adresinden, yani https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir bağlantısı üzerinden sisteme giriş yapmalısınız. Ardından SGK prim sorgulama ve SGK hizmet dökümü alma gibi işlemlerinizi elektronik ortamda gerçekleştirebilirsiniz.
E-DEVLET ŞİFRESİ GEREKLİ
e-Devlet şifreniz yoksa sherhangi bir PTT şubesinden temin edebilirsiniz. Bunun için 2 TL ücret ödemeniz gerekecek. Ardından şifreniz size kapalı bir zarfın içerisinde verilecek.
SİGORTA TÜRÜNE GÖRE PRİM SORGULAMA
SGK prim sorgulaması için bağlı olduğunuz sigorta türünü de bilmelisiniz. Çalışanların bağlı oldukları ve tüm işlemlerini E-devlet’ten gerçekleştirebilecekleri 3 sigorta türü var: Bağ-kur, SSK ve Emekli Sandığı. Bağ-kur Sigorta Sorgulama İşlemi (4B), Emekli Sandığı Sigorta Sorgulama İşlemi (4C) ve SSK Sigorta Sorgulama İşlemi (4A) yapabilmek için hangisine bağlı olduğunuzu bilmelisiniz. SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı’na kayıtlı olanlar, bağlı oldukları sigorta türüne göre SGK prim sorgulama ve SGK hizmet dökümü alma işlemini yapabilirler.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ
SGK hizmet dökümünde; Temel sigorta bilgileri, çalışılmakta olan kurumun bilgileri, adınıza ödenmekte olan aylık primlerin miktarı, sigortalı olarak bir işte çalışılan süre, sigortalı olarak bir işe giriş tarihi, sigortanın işveren tarafından düzenli şekilde ödenip ödenmediği bilgileri yer almaktadır.
Aynı zamanda SGK hizmet döküm belgesinde; SGK borç sorgulama, emekli maaşının sorgulanması ve hesaplanması gibi işlemler de yapılabilmektedir. Bunlar dışında ikramiye ve kıdem hesaplama işlemlerinde, vize alma sürecinde yararlanılabilmektedir.
SGK HİZMET DÖKÜM BELGESİ NASIL ALINIR?
SGK Hizmet döküm belgesi almak için öncelikle e-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir adresinden sisteme giriş yapmalısınız.
Sisteme giriş yaptıktan sonra, ekranın sol üst tarafında yer alan ‘’e-Hizmetler’’ bağlantısına tıklayınız. Açılan menüden ise ‘’SGK’’ bağlantısına giriş yapınız.
Ardından ‘’SGK Tescil ve Hizmet’’ butonuna tıklayarak bağlı olduğunuz kurumu seçiniz. Eğer bağlı olduğunuz sigorta kurumu SSK ise 4A Hizmet Dökümü, Bağ-Kur ise 4B Hizmet Dökümü, Emekli Sandığı ise 4C Hizmet Dökümü bağlantısına tıklayınız.
SGK HİZMET DÖKÜMÜNDE NELER BULUNMAKTADIR?
SGK hizmet dökümü belgesinde aşağıda belirtilen bilgiler yer almakta:
1)Sigortalının temel bilgileri,
2)Sigortalı olarak çalışılan günlerin sayısı
3)İlk kez sigortalı girilen iş için giriş ve çıkış tarihleri
4)Sigortalı bulunan dönemde yerine getirilen hizmetler
5)Hangi aylarda sigortanın ödendiği bilgisi
6)Hangi aylarda primlerin yatmış olduğu bilgisi
7)Çalışılan şirkete ait bilgiler
Yorumlar