Trafik cezalarına nasıl itiraz edilir? İşte adım adım itiraz yolu

Trafik cezalarına itiraz, iptal ve başvuru işlemleri nasıl yapılır? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

Trafik cezalarına nasıl itiraz edilir? İşte adım adım itiraz yolu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
23 Nisan 2018 Pazartesi 09:37

Trafik cezaları her yıl zamlanıyor bu da araç sahiplerini oldukça zor duruma sokuyor. Çeşitli nedenlerden dolayı gelen trafik cezaları nasıl itiraz edilir diyorsanız cevabı haberimizden bulabilirsiniz.

Trafik cezaları her sene zamlanmakla beraber sürücülere ciddi bir maddi kayıp yaratabilmektedir. Sürücüler, bazen dikkatsizlik sebebiyle bazen de aceleci davranmaları sebebiyle çeşitli trafik cezaları ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Şayet yemiş olduğunuz trafik cezasını hakkettiğinizi düşünüyorsanız bir sorun yok. Ancak yemiş olduğunuz trafik cezasının haksız yere yazılmış olduğunu düşünüyorsanız yasalar sürücüler için bu cezaya itiraz hakkı tanımış durumda. Örneğin kırmızı ışıkta geçmeniz sebebiyle, hız sınırını aşarak radara yakalanmanız ya da yanlış park sebebiyle bir trafik cezası yediniz ve bu şekilde bir ihlal yapmadığınızı düşünüyorsunuz. Bunun için bu cezaya itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Peki trafik cezasına nasıl itiraz edilir?

Trafik Cezalarına İtiraz Nasıl Edilir?

Trafik cezalarına itiraz işlemleri trafik mahkemelerince yapılmaktadır. Ancak neredeyse çoğu ilimizde trafik mahkemeleri bulunmaz. Bu sebepten dolayı cezalara itiraz Sulh Ceza Mahkemesine yapılmaktadır. Aşağıda saymış olduğumuz evraklar ile Sulh Ceza Mahkemesine başvuruda bulunarak yemiş olduğunuz cezanın haksız olduğunu bildirebilir ve duruma itiraz edebilirsiniz.

Trafik cezası sorgulama işlemlerinizin ardından size yönelik uygulanmış bir trafik cezasına itiraz hakkınız ise cezanın uygulanış şekline göre farklılık göstermektedir. Eğer ki isminize kesilmiş olan trafik cezası size 10 iş günü içerisinde tebliği edilmemişse, bu durumda Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edebilme hakkınız bulunmaktadır. Cezanın yüze karşı veya plakaya yönelik uygulanması halinde ise farklı bir yol izlenmektedir. Trafik cezasının yüze uygulandığı durumlarda, kesilen cezaya itiraz etme hakkı 15 iş günüdür.

Cezanın plakaya uygulandığı durumlarda ise itiraz etme hakkı, cezanın size tebliğ edildiği günden itibaren başlamaktadır. Plakaya kesilen trafik cezalarında, ceza bilgilendirme tutanağının teslim edilmesi sırasında eğer araç sahibi evde değilse, kurye kapıya bir not bırakarak, belgeyi muhtarlığa teslim eder ve tebliğ de bu tarihten itibaren başlamış olur. Araç sahibinin farklı bir adreste oturması halinde ise, ikametgah adresini güncellememesi nedeniyle suçlu araç sahibi olur. Trafik cezası sorgulama işlemini düzenli olarak yaparak, bilginiz dahilinde bir cezanızın olup olmadığını mutlaka düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Ülkemizde trafik cezalarına itiraz kaynaklı davalarda normal şartlarda trafik mahkemeleri ilgilenmektedir. Ancak her yerde trafik mahkemelerinin olmaması nedeniyle, Sulh Ceza Mahkemeleri de bu davalara bakabilmektedir. Araç cezası sorgulama ile öğrenilen veya yüze karşı uygulanan trafik cezalarına itiraz için, cezanın tebliğ belgesi ve ceza tutanağının fotokopisi, dava için yazılmış olan dilekçe, ceza uygulanan araca ait ruhsat ve araç sahibinin kimlik, ehliyet fotokopileri gibi belgeler gerekmektedir.

Trafik Cezalarına İtiraz İçin Gereken Belgeler:

Dava dilekçesi
Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Fotokopisi
Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi
Ruhsat Fotokopisi
Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi

Yukarıda vermiş olduğumuz belgeleri, Sulh Ceza Mahkemesinin kalemine, trafik cezasının ve tebligat kağıdının aslının sizde kalacak şekilde teslim etmelisiniz. Daha sonra herhangi bir duruşmaya gerek duyulmadan, dilekçede yazmış olduklarınıza istinaden karar verilmektedir. Mahkeme sonucu tebligat ile adresinize gönderilecektir. Mahkemenin davayı karara bağlama süresi, mahkemenin yoğunluk durumuna göre değişmektedir. Bu süre 2 ile 3 aya kadar uzayabilmektedir.

Yorumlar