Ağbal'dan Varlık Barışı açıklaması: Yurt dışından para getirene kolaylık sağlanacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Varlık Barışı’nın detaylarını açıkladı. Peki Varlık Barışı nedir?

Ağbal'dan Varlık Barışı açıklaması: Yurt dışından para getirene kolaylık sağlanacak
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
9 Mayıs 2018 Çarşamba 10:34

 Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA Editör Masısı’na konuk oldu. Ağbal Varlık Barışı hakkında açıklamalarda bulundu. 

 Varlık Barışı düzenlemesini getirdiklerini söyleyen Ağbal,  düzenleme yapıldığını ve bu düzenlemede yurt dışından para, altın ve döviz gibi yatırımları 11. ayın sonuna kadar Türkiye’ye getirmeleri durumunda bankalara ve aracı kurumlara bu varlıkları bildirirlerse, ülke içinde diledikleri gibi tasarruf edeceklerini söyledi.

Ağbal, “Yurt dışında olan dövizini işletmesine koymak isteyen vatandaşlarımız da bunu yapabilecek. Yüzde 3'ü oranında vergi tahsil edeceğiz. Bu varlığı getirip işletmesine koyduğu surette herhangi bir vergi tahsili yapılmayacak. Yurtdışında getirdiği varlığı işletmesinden istediği zaman çekebilecek. İşletmenin yurtdışından kullandığı kredi var ve aynı zamanda yurtdışında da varlığı var, "Yurtdışındaki bu varlıklarımı işletmemin yurtdışında olan borçlarının ödemesinde kullanayım" derse buna da imkan sağlıyoruz “ifadelerini kullandı

Maliye Bakanı Ağbal, şu ifadeleri kullandı:

“İkinci düzenleme yurt içi varlıkların işletmeye dahil edilmesi... Taşınmazlar var, altınlar, nakitler var. Müracaat edecek vatandaşlar bu varlıkları işletmeye dahil etme beyanında bulunacaklar, aynı şekilde yüzde 3 oranında vergi ödeyecekler ve bu varlıkları işletmelerine dahil etme dahilinde hiçbir vergi incelemesine dahil olmayacaklar. İsterlerse daha sonra işletmelerinden de çekebilecekler.

Varlık Barışı düzenlemesinde şöyle bir kural getiriyoruz; bu düzenlemeden yararlanmak istiyorsanız yüzde 3'lük vergiyi ödemek zorundasınız.

Her yaptığımız düzenleme gelir beklentimizi yukarı çekiyor. Bugüne kadar bir rakam vermedim şu anda da vermek doğru değil ama yakın bir zamanda son 2 yapılandırma kanunu yaptık. Yıllık 16 milyar liralık gelir elde ettiğimizi gördük. Asgari bu kadarlık bir gelir elde edeceğimizi öngörüyoruz. Peşin ödemeyi daha cazip hale getirdik.

Varlık Barışı düzenlemesi de önemli bir düzenleme. Açıkçası vatandaşlar bu tür düzenlemelerde belli bir vergi ödemek gibi talepleri de var. Bu sene 2018 yılı bütçe gelirleri bu ilave gelen gelirler nedeniyle öngörümüzün çok üzerinde gelecek.”

 VARLIK BARIŞI NEDİR?

Varlık barışı olarak isimlendirilen düzenleme esas olarak yurt dışında bulunan bazı varlıkların (para, altın, menkul kıymet gibi) Türkiye'de banka ve aracı kurumlara ya da vergi dairesine bildirilmesi ve belli sürelerde Türkiye'ye getirilmesi esasına dayanmaktadır. Yurt dışında bulunan gayrimenkullerin bildirimi de bu yasa kapsamına girmektedir.

Yorumlar