100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adayı olmanın maliyeti nedir?

Erken seçim kararının verilmesinin ardından Cumhurbaşkanı adayı olmanın maliyetinin ne kadar olduğu araştırılmaya başladı. Peki ya 100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adayı olmanın maliyeti nedir?

100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adayı olmanın maliyeti nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
7 Mayıs 2018 Pazartesi 09:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Devlet Bahçeli’nin erken seçim teklifini değerlendirdi ve 24 Haziran 2018’de erken seçime gidileceğini açıkladı. Gündem olan bu gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı adaylığına kimlerin başvuracağını, 100 bin imza kriterinin ne olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı adayı olmanın maliyetinin ne kadar olduğu merak edilmeye başladı. İşte haberin detayları..

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına göre Türkiye 24 Haziran’da erken seçime gidiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin gerçekleşeceği 24 Haziran ile birlikte sisteme birçok değişiklik gelecek. Şuan merak edilen gündem konularından biri de Cumhurbaşkanı adayı olmanın maliyeti.

Cumhurbaşkanlığı adayı için 100 bin imza tarihi ne zaman?

Cumhurbaşkanı adaylığı başvurusu kabul edilenler için seçmenler tarafından imza verilmesi işlemleri 9 Mayıs Çarşamba günü son bulacak.

100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adayı olmanın maliyeti nedir?

16 Nisan referandumunda getirilen düzenlemeyle yeni sisteme göre Cumhurbaşkanı adayı olmak için 100 bin imza kriteri yer alıyor. Erken seçim kararı öncesinde 2019 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde parti üyesi olmayan kişiler aday olmak için 100 bin imza toplaması gerekiyor.  100 bin imza toplanıldığı taktirde partiler Cumhurbaşkanı adayı olabilecek. Buna göre 100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adayı çıkarmanın maliyeti 15 milyon lirayı buluyor. Küçük partiler de bunu aşmanın yollarını arıyor. İmzalara noter şartı getirilmesi halinde her bir belgenin 150 lira olacağı, bunun da 15 milyon TL’ye kadar dev bir masraf ortaya çıkarabileceği belirtiliyor.

Meral Akşener’den 100 bin imza açıklaması:

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener 2019 için “Meclis’te grubumuz olsa da olmasa da 100 bin imza ile aday olacağım” demişti.

Cumhurbaşkanı’ndan 100 bin imza açıklaması:

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili olarak; “Eğer 100 bin imzayı toplamaktan uzaksa bir siyasi hareket, o zaman zaten bunu yapmasına da gerek yok. Demek ki hiç gücü bu noktada yok. Noter masrafları vesaireler filan artık onun sorunu” dedi.  Hukukçular ise bu konunun netleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, “Bu tip bir dayatma getirilirse bu anayasaya aykırı olur. Çünkü siz 100 bin insanın iradesine ipotek koyuyorsunuz” dedi.

Habertürk’ten Saliha Çolak’ın haberine göre, bu 100 bin imzanın nasıl toplanacağına ilişkin arayış ise devam ediyor. Siyasi partilerin delegeleri, kongreye gitmek için noter yoluyla imza topluyor. Benzer bir yöntemin uygulanması durumunda da imza toplamanın milyonluk bir maliyeti ortaya çıkıyor.

Bu konuda çalışma yapan kaynaklar, “Noter tarifelerinde bu spesifik işleme ilişkin bir kalem henüz yok. Buna benzer bazı işlemler için noterler 60 TL’ye kadar masraf çıkarıyor. Bu işlemin özelliği nedeniyle daha yüklü bir tarife söz konusu olabilir. Kişi başına en fazla 150 TL’ye kadar çıkabilir. Tabii, bunun altında bir fiyat da belirlenebilir” bilgisini veriyor.

100 bin seçmenin Cumhurbaşkanı adayı göstermesi nasıl olacak?

AK Parti, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum konusundaki kanuni hazırlığını tamamlama safhasına geldi. Paketin en geç yılbaşından sonra ocak ayı içerisinde TBMM gündemine getirilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum çalışmaları kapsamında AK Parti'nin hazırladığı pakette sona gelinirken, '100 bin imza ile cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi' durumunda imza verenlerin kimlik tespitinin kim tarafından yapılacağına formül aranıyor.

 

 

Yorumlar