HSBC'den Türkiye tahmini: 2025'e kadar faiz indirimi yok

HSBC, yayımladığı raporda, faiz indirimi için 2025'in ilk çeyreğini işaret ederken enflasyonun 2025'te yüzde 30'un altına ineceğini öngördü.

HSBC'den Türkiye tahmini: 2025'e kadar faiz indirimi yok
Son Güncelleme: 10 Eylül 2024 Salı 15:27
10 Eylül 2024 Salı 15:24

İngiltere merkezli HSBC bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin enflasyon ve faiz politikasına dair yeni bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikasına yönelik önemli öngörüler paylaşıldı.

HSBC, politika faizinin 2025'in ilk çeyreğine kadar yüzde 50 seviyesinde sabit kalacağını tahmin ederken, enflasyonun ise ancak 2025'in üçüncü çeyreğinde yüzde 30'un altına düşmesini bekliyor.

HSBC CEEMEA Bölgesi Ekonomisti Melis Metiner tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de cari açığın azalacağı ve sermaye girişlerinin güçleneceği öngörülse de, küresel ekonomik zayıflık, jeopolitik gerilimler ve risk iştahındaki düşüşün potansiyel tehditler oluşturabileceğine dikkat çekiliyor.

2024'TE EKONOMİK DARALMA BEKLENTİSİ

Raporda, 2024 yılında hafif bir ekonomik daralma yaşanacağı, 2025'te ise kademeli bir toparlanma öngörüldüğü ifade ediliyor. HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine kıyasla daha yüksek bir enflasyon beklentisi öngördüğünü belirterek, faiz indiriminin kontrollü şekilde ve enflasyonu baskılayacak hızda yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Banka, politika yapıcıların ekonomik durgunluktan kaçınmak için esnek bir duruş sergileyeceğini ve faiz oranlarının uzun bir süre yüksek tutulacağını öngörüyor. 2025'e kadar faiz indirimi beklemeyen HSBC, Türkiye için "yumuşak iniş" beklentisini sürdürüyor.

HSBC'nin politika faizi ve enflasyon beklentileri şöyle oldu:

4321312.jpg

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar