Alexander Sasha Troufanov, Sagui Dekel-Chen ve Yair Horn isimli İsrailli rehineler, Han Yunus kentinde Hamas'ın öldürülen lideri Yahya Sinvar'ın evi yakınlarında Kızılhaç ekiplerine teslim edildi. Sagui Dekel-Chen'in ABD-İsrail, Alexander Sasha Troufanov'un ise Rusya-İsrail çifte vatandaşı olduğu belirtildi. Bu son takasla birlikte Gazze Şeridi'nden serbest bırakılan İsrailli rehinelerin sayısı 19'a yükseldi.
369 Filistinli Tutukluya Özgürlük
İsrail, serbest bırakılan 3 İsrailli rehineye karşılık 369 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak. Bu tutuklular arasında 36'sı müebbet hapis cezasına çarptırılan, 333'ü ise 7 Ekim 2023'ten sonra Gazze Şeridi'nde hapsedilen Filistinliler yer alıyor.
Ateşkes ve Rehine Takası Anlaşması
Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve rehine takası anlaşması, 19 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Anlaşma kapsamında, 27 Ocak'ta Netzarim Koridoru'nun Filistinlilere açılması ve İsrail ordusunun 9 Şubat'ta bölgeden çekilmesi gibi önemli adımlar atıldı. Refah Sınır Kapısı da 8 aylık işgalin ardından hasta ve yaralıların tahliyesi için açıldı.
Gelecek Adımlar ve Beklentiler
Üç aşamadan oluşan ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında, 42 gün içinde 1900'ün üzerinde Filistinli ve 33 İsrailli rehinenin serbest bırakılması planlanıyor. Bu süreç, bölgedeki gerilimin azaltılması ve kalıcı bir barışın sağlanması açısından kritik öneme sahip.
Han Yunus'ta Sembolik Mesajlar
Han Yunus'ta kurulan platformda, "Filistin'i özgürleştirmek için direniş" mesajı verilirken, bazı Arap devletlerinin bayraklarına da yer verildi. Bu görüntüler, bölgedeki siyasi ve toplumsal dinamikleri bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar