6.Filo eylemleri 1967-1971 yıllarında Türkiye'nin sembolü haline gelmiştir. Peki ya tarihimizde adını koruyan 6.Filo olayı nedir? İşte detaylar haberimizde.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Amerikan askerlerini Dolmabahçe’den denize dökmesi olayı. 6. Filo yaklaşık 48 saat sonra İstanbul Boğazı’nı terk etti. Bir daha da Türkiye’ye gelmedi. Tarih 15 Temmuz 1968 gösteriyordu. Amerikan’ın Akdeniz gücü olan 6. Filo İstanbul Boğazı’nın serin sularına demir atmıştı. 6. Filo’nun geldiğini duyan üniversiteli gençler yurt çapında eylemler yapmaya başladı. Amerikalıların elini kolunu sallayarak ülke topraklarında gezmesine karşı Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının öncülüğünde başta İstanbul Üniversitesi öğrencileri olmak üzere bir çok üniversiteli genç Taksim’e yürüyüş düzenledi. Deniz Gezmiş ve arkadaşları hiç beklenmedik bir anda Dolmabahçe’ye yürüyerek oradaki ABD askerlerini denize döktü.
6.Filo Eylemleri Nedir?
6.Filo Eylemleri, 1967-1971 yılları arasında Türkiye'yi ziyareti sırasında ABD'nin 6. Filo'da görevli askerlerine karşı girişilen eylemlerdir. Özellikle eğlence yerlerinin ve genelevlerin bulunduğu Beyoğlu'nda ABD askerlerinin başlarından keplerini kapmak, üstlerine kırmızı boya atmak, üniformalarını jiletlemek ya da kıstırıp hırpalamakla başlayan eylemler, askerlerin denize atılmasına kadar varmıştır.
ABD'nin 6. Filosu Ekim 1967'de Türkiye'ye gelecekti. Bunu öğrenen bazı devrimci gençler bir dizi protesto hazırlığı yapmaktaydı. İTÜ, Yıldız Teknik ve ODTÜ Talebe Birlikleri, 7 Ekim 1967'de ABD'yi protesto eden ve karaya çıkışlarını engellemeyi amaçlayan bir miting düzenlediler. Geç saatlere kadar beklendi fakat 6. Filo'dan hiçbir asker karaya çıkmadı. Bununla birlikte sabah Dolmabahçe'den karaya çıkması planlanan Filo komutanı Koramiral William İ. Martin çıkmadı. Bir helikopterle ABD konsolosluğuna gidip aynı biçimde gemisine döndü.
6.Filo'ya karşı Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) tarafından yayınlanan bildiride şöyle denmekteydi;
"Türk Bayrağı Açılmış ve Protestolar Devam Ediyor "Amerika'nın Vietnam'daki vahşetine, Türkiye'deki pervasızlığına dur demenin zamanı gelmiştir. Türkiye'de girebileceği iğrenç oyunların tasavvuru, insan bilincinin bu dev savaş makinesiyle mutlaka başedeceği inancımızdan bir şey eksiltmemiştir."Aynı zamanlarda Türkiye Milliyetçi Öğretmenler Konfederasyonu Genel Başkanı Selahattin Arıkan, "Solcuların işi azıtmaları halinde kahraman Türk ordusu müdahale edecek ve Yunanistan'da olduğu gibi komünistlerin hakkını avuçlarına sokacaktır", açıklamasında bulunmaktaydı.
FKF'liler, 6. Filo kaldığı süre boyunca Dolmabahçe'de açlık grevi yapar. 12 Ekim'de başlayan açlık grevine polis saldırır. 16 Ekim gecesi Taksim Anıtı'nın önünde ABD bayrağı yakılır. 6. Filo 17 Ekim'de gitmek üzere demir alırken; FKF açlık grevini ve diğer eylemlerini sonlandırır.
1968: Bir süre sonra, bu kez 29 Ağustos 1968 tarihinde İzmir'de eylemler olacaktır. "Kahrolsun Amerika" sloganlarıyla yapılan mitingde, bazı faşist güçler kitleye saldırarak iki kişiyi bıçakla yaralar, kitlenin üzerine bomba atarlar.
1969: 10 Şubat 1969 tarihinde ABD 6. Filo'suna ait gemilerin İstanbul'a gelişi öğrenciler tarafından protesto edildi. "6. Filo Defol" eylemlerinde Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan, hayatını kaybetti. 19 Aralık 1969'da ise, 6. Filo yine İzmir önlerine gelmiştir. Devrimci gençler, ABDli askerlerin şehre çıkmak için motorlarla yanaşacağı Gümrük önünde "6. Filo Defol" sloganlarıyla ABDli askerleri karaya çıkarmamak için protesto eder. 6. Filo Komutanı Downey, önce Cumhuriyet Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koymaya, ardından Kordon'daki NATO karargahı önünden karaya çıkmaya niyetlenir. Fakat karşısında ellerinde taş ve sopalarla bekleyen gençleri görünce karaya çıkmaktan vazgeçer. Eylemlerde başta Mahir Çayan olmak üzere bir çok devrimci gözaltına alınır.
1971: 28 Ocak 1971'de İzmir'de yine ABD 6. Filo'sunu protesto eylemleri yapılır.
Yorumlar