Adalet Bakanı Gül: Düzenleme her partiye Meclis'e girme imkanı veriyor

Katıldığı programda konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "İttifak, küçük partilere ya da Meclis'e girip kendini temsil edemeyecek partilere de imkan getiriyor" dedi.

Adalet Bakanı Gül: Düzenleme her partiye Meclis'e girme imkanı veriyor
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
14 Mart 2018 Çarşamba 15:31

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TRT Haber’de güdeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gül’ün yaptığı açıklamalar şöyle:

“Son derece elim bir kaza ve jet uçağının düşmesi ile ilgili Türkiye başından bu yana her türlü teması İran nezninde de yürütüyor. Adli tıp olarak da vefat edenlerin yakınlarından örnekler alındı. DNA örnekleri ile ilgili İran adli tıp kurumuyla arkadaşlarımız temasa geçtiler ve bu tespitler tamamlandı. Türkiye'ye geldi vefat edenlerin cenazesi.

Bir kişi ile ilgili kimlik tespitinin son nihai aşamasına gelindi. Hukuken tam kesinlik kazanması ve işlemler tamamlandıktan sonra onun da cenazesinin gelmesi bekleniyor. Adli tıp yetkililerimiz, devletimizin diğer yetkilileri de konu ile ilgileniyor. Biz başından bu yana ailelerin yanında olduk çok acı bir kaza. Ailelere başsağlığı diliyorum.

Türkiye'de ittifaklar yapılıyordu bazı partiler bir partinin bünyesi, amblemi altında seçime gidiyordu. Fakat bu ittifak yapmaya yasal imkan tanıyan düzenleme yoktu yasaktı. Bu yasağın ortadan kaldırılmasına ilişkin bir düzenleme getirildi. İkinci bir düzenleme mahalli idareler seçimlerine ilişkin, mahalli idare kanununa ilişkin düzenleme yapıldı. Burada da 18 yaşından itibaren belediye başkanı, belediye meclis üyesi, muhtar olunmasının önünü açan bir düzenleme yaptık. Orada da seçilme yaşı genç bir hale getirdi. Üçüncü düzenleme ile seçimlerin daha demokratik, daha güvenli, daha katılımlı olması amacıyla seçimlerin işleyişine ilişkin bir takım sandık çevresindeki alınması gereken tedbirlerle ilgili seçimlerin daha demokratik olması adına Bir takım düzenlemeler getirdik. Üç ana başlıkta düzenlemeler içeren kanun Meclisimizden geçti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili seçimi aynı günde olacak. Anayasa değişikliği ile bu şekilde netleşti. Sandığa giden seçmen, Cumhurbaşkanı için bir tercihte bulunacak, bir pusula da milletvekili için seçecek. Hem hükumeti seçecek, hem Meclis'i seçecek. Hükumet için birine oy verecek şahsa, Meclis için de partiye oy verecek. İkisini de aynı zarfa koyacak ve aynı sandığa atacak. Böylece iki iş ortadan kalkacak.

Eleştirilerden biri de bu, niye aynı sandığa konuyor? Geçtiğimiz belediye seçimlerinde muhtarlık zarfları aynı zarfta olduğu için pusulaları 1,5 milyonun üzerinde oy zayi oldu. Milletten hem oy istiyoruz hem geçersiz sayılıyor. Bu konuda düzenleme yapıldı. Bu sistemin özü, ittifakı, uzlaşıyı, kucaklaşmayı gerektiriyor. Çünkü yüzde 50+1 alacaksın. Bu nedenle toplumun partilerinden de öte, tabanın, toplumun farklı kesimlerinden Cumhurbaşkanlığı seçimi için bir mutabakat olması gerekiyor. Dolayısıyla orada bir resmi ittifak diye bir şey söz konusu değil. Aday çıkacak toplumdan parti kesimlerinden bu aday oy talep edecektir. Bu konuda ittifak dediğimiz Meclis seçimlerinde milletvekili seçimleri de olacak. Orada da bizim kanunda iki parti ya da üç parti üst sınır yok. Bir ittifak protokolü yapacaklar, genel başkanların imzalarını taşıyan bir ittifak protokolü. Seçim tarihinden 7 gün içerisinde başlamak üzere. Nasıl bir protokol yapacaklarsa kendileri belirleyecekler, ittifakın ünvanı, ne düşünüyorlarsa kanun çerçevesinde buna imkan tanıyan bir düzenleme getirdik.

Yorumlar