Adnan Bulut Azerbaycan ile Türkiye arasında projeyi açıkladı

Gazeteci Adnan Bulut Yurt gazetesindeki köşe yazısında Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini konu alan bir yazı kaleme aldı.

Adnan Bulut Azerbaycan ile Türkiye arasında projeyi açıkladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
21 Ekim 2018 Pazar 13:56

Usta gazeteci Adnan Bulut, Yurt gazetesinde "Can Azerbaycan" başlığı ile yayınlanan yazısında Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen "STAR Rafineri"nin önemini dikkat çekti. Bulut yazısında, Rafinerinin her yıl petrol fiyatlarına bağlı olmakla birlikte 6-8 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturağını ifade etti.

TÜRKİYE'YE MÜJDELİ HABERİ VERDİ

Azerbaycan yönetiminde Türkiye’ye yönelik derin muhabbetin kilit isminin, Aliyev’in en yakınındaki isimlerden Ali Hasanov olduğunu belirten BUlut, "Bir önemli haber de ben vereyim Türkiye Azerbaycan ilişkileri ile ilgili olarak. İki kardeş ülke ortak bir uydu projesi için çalışma yürütüyor" diye yazdı.

Bulut'un yazısı şu şekilde:

Kardeş Azerbaycan ile ilişkilerde gelinen nokta birçoğumuzun dikkatinden kaçıyor. Azerbaycan’ın bağımsızlığının ardından kardeşlik söylemi uzun yıllar yalnızca sözde kalmış, sembolik birkaç kucaklaşmadan öteye pek gidilememişti. Bu süreçte Azerbaycan bağımsızlığın verdiği enerjiyle yaralarını sardı, her alanda büyüdü, gelişti ve hem paraya hem güce ulaştı. Azerbaycan artık dünya sahnesinin önemli bir aktörü haline geldi. Hem petrolü hem doğalgazı var. Hepsinden önemlisi inanmış ve başarıya and içmiş bir halk gücü var.

Önceki gün İzmir’de yapılan tören dikkatinizi çekmiştir. Törende ay yıldızlı iki bayrak, Azerbaycan ve Türkiye bayrakları yan yana dalgalanıyordu. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen "STAR Rafineri"nin açılışını Erdoğan ve Aliyev birlikte yaptı. Rafinerinin her yıl petrol fiyatlarına bağlı olmakla birlikte 6-8 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturacak. Türkiye'de ilk kez rafineri petrokimya entegrasyonunu kuran yatırım Avrupa'nın en modern tesisi olacak.
Tesiste ham petrolün siyah ürün elde etmeden doğrudan yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülecek. Bu özelliğiyle Avrupa'da 3 rafineriden biri olma özelliğine sahip. Motorinde ithalatımız yüzde 40’ın altına inecek ve yılda yaklaşık 2 milyar dolar tasarruf sağlayacağız. Böyle bir tesisi ekonomik sıkıntı yaşayan Türkiye’nin finanse etmesi mümkün değildi. Can Azerbaycan bu yatırımla Türkiye’ye adeta can suyu verdi. İlham Aliyev yönetiminin son dönemde Türkiye’ye dair paha biçilemez dostluk elini Türk dünyası asla unutmayacaktır.

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı yıllardır faaliyette ve kamuoyunda pek çok kişi yalnızca bu boru hattını biliyor. Birçoğumuzun Demir İpek Yolu projesinden haberimiz yok. Üstelik bu ipek yolu şu an açılmış durumda. Artık Bakü’den Tiflis’e ve Kars’a uzanan bir demiryolu var. Asya kıtası Kars üzerinden demiryoluyla Anadolu’ya bağlanıyor. Anadolu’yu demiryoluyla boydan boya geçerek Avrupa ve Afrika’ya uzanabiliyor.

Ya çok yakında açılışı yapılan TANAP zihninizde ne kadar yer etti? Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı TANAP Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyor. TANAP ülkemizin doğalgaz ihtiyacının yüzde 12’sini tek başına karşılıyor. 1850 km’lik hat Ardahan Posof’tan ülkemize giriyor, Edirne Keşan’dan çıkıyor.

Bir önemli haber de ben vereyim Türkiye Azerbaycan ilişkileri ile ilgili olarak. İki kardeş ülke ortak bir uydu projesi için çalışma yürütüyor. Azerbaycan yönetiminde Türkiye’ye yönelik derin muhabbetin kilit isimlerinden biri de Aliyev’in en yakınındaki isimlerden Ali Hasanov kuşkusuz. Hasanov gösterişten uzak ama çalışkan profiliyle Azerbaycan’ın geleceğinin ve ilişkilerinin tablosunu usta bir sanatkar misali oya gibi işliyor. Tam bir proje adamı.

Tüm bu gelişmelere siyasi gözlüğünüzü çıkarıp baktığınızda çok da etkileyici değil mi? Belki on yıllardır ihmal ettiğimiz kardeş ülkelerimizle ilk bağımsızlıklarını kazandıkları anda yeterince yakınlaşabilseydik bugün başka bir noktada olmaz mıydık?

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar