Adres girerek deprem sorgulama nasıl yapılır?

AFAD sitesi üzerinden adres girerek deprem sorgulama nasıl yapılır? İşte detaylar..

Adres girerek deprem sorgulama nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
20 Mart 2018 Salı 12:46

Vatandaşların sorgulayabikeceği yeni bir sorgulama konusu daha çıktı: Deperem sorgulama. Peki ya AFAD sitesi üzeinden deprem sorgulama nasıl yapılır?

En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye’nin deprem tehlike haritası güncellenerek önceki gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. AFAD’ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1., 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi aldı. Ülkemizin topraklarının %96’sının deprem riski taşıdığını ve nüfusun %98’inin riskli bölgelerde yaşadığını biliyor muydunuz?

Belki sayıları bilmiyoruz ama depremin verdiği zararları çoğumuz yakından gördük, yaşadık. Depremi önceden tahmin edecek bir teknoloji halen yok. Bu nedenle kalıcı deprem önlemleri almak hem can hem de mal güvenliğimiz için hayati önem taşıyor. Depremi en az zararla atlatmak ve kayıpları engellemek için yapmamız gerekenleri bir kez daha hatırlatalım istedik. Rehber olarak hazırladığımız yazımızı her zaman ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. İşte Afad deprem sorgulama ekranı ve detayları...

İnternette sorgulama işlemleri son dönemde sık sık gündeme gelirken, deprem riskine dair harita AFAD sitesi üzerinden yayınlandı sistemle ev adresi girilerek deprem riski sorgulanabilecek. Vatandaşlar "deprem sorgulama" araması yaparak bir anda AFAD'ın sistemi üzerine akın etti...

AFAD’ın hizmeti sunduğu sitede yoğunluk yaşanmaya başladı ve deprem riski sorgulama işlemlerinin yapıldığı sistem erişilemez hale geldi. Deprem riski sorgulama işleminin AFAD sitesine eklenmesiyle, “Adres girerek deprem sorgulama” araması, arama motorlarında en çok arananlar arasına yükseldi…

Adres girerek deprem sorgulama nasıl yapılır?

Habertürk’ün haberine göre Türkiye'nin yenilenen deprem haritası elektronik ortama aktarıldı. Oturduğu semtin deprem riskini öğrenmek isteyen vatandaşlar, “https://tdth.afad.gov.tr” adresinden koordinat ve adres bilgilerini girerek sorgulama yapabilecek.

Aşağıdaki linkten sisteme ulaşabilirsiniz;

ADRES GİREREK DEPREM RİSKİ SORGULAMA

Yeni deprem haritası dijital ortama taşındı. Mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapılmasına imkân tanıyan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” oluşturuldu. Test aşamasındaki uygulamayı kullanmak için ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan “raporlama” butonuna tıklamak yeterli. Gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek.

Fay hattının aktif olup olmadığını gösterecek

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar,, yeni deprem haritası ile inşaat mühendislerinin işlerinin kolaylaşacağını belirterek, “Eskiden mühendisler hesaplamaları kendileri yapıyordu. Örneğin 1. ve 2. bölge arasında kalan yerleşim yerlerinde, 1’i baz alınca farklı değerler ortaya çıkıyor, bina maliyetleri artıyordu. Artık hesaplamayı program otomatik olarak yapacak ve tartışmaya yer kalmayacak” dedi. Tatar, yeni düzenleme ile 5 farklı zemin türü ve 4 farklı “ivme değeri” baz alınarak hesaplama yapıldığını vurgulayarak, “Sadece mevcut durum değil, fay hattı aktif mi değil mi, en son ne zaman hasar yapıcı deprem üretmiş, üzerinden ne kadar zaman geçmiş, kayma hızı ne kadar, bütün parametreler üst üste konularak daha sağlıklı hesaplama yapılacak. Yeni harita 3-4 yıllık bir çalışmanın ürünü” diye konuştu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar