AK Partili Türkeş'in 'Osman Kavala' ziyaretinde yeni gelişme

AK Parti Ankara Milletvekili Türkeş, Gezi Parkı protestolarıyla bağlantılı olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve cezası onanan iş insanı Osman Kavala'yı ziyaret etmek için dilekçe vermesine ilişkin Adalet Bakanı Tunç, "Değerlendirme aşamasındayız, gerekli kararı veririz" dedi.

AK Partili Türkeş'in 'Osman Kavala' ziyaretinde yeni gelişme
Son Güncelleme: 24 Temmuz 2024 Çarşamba 15:18
24 Temmuz 2024 Çarşamba 15:18

MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu AK Parti İstanbul Milletvekili Tuğrul Türkeş, geçtiğimiz günlerde Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve cezası onanan Osman Kavala'yı cezaevinde ziyaret etmek istediğini söylemişti. KARAR yazarı Elif Çakır ise, Türkeş'in 19 Temmuz tarihinde Adalet Bakanlığına ve TBMM Başkanlığına dilekçe verdiğini ve izin beklediğini gündeme getirmişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti grup toplantısından önce gazetecilerin Türkeş'in Osman Kavala'yı ziyaret etmek istediği yönündeki açıklamasını sorması üzerine, "Değerlendirme aşamasındayız, gerekli kararı veririz" açıklaması yaptı.

Tunç, şöyle konuştu:

"Tabii onula ilgili bir dilekçe verildi, 19 Temmuz'da bize ulaştı. Değerlendirme aşamasındayız, gerekli kararı veririz.

Burada yeniden yargılamayla ilgili bir başvuru söz konusu oldu. Yeniden yargılamayla ilgili 13. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılama talebini reddetmişti. 14. Ağır Ceza Mahkemesi de itirazı reddetti. Sonrasında kanun yararına bozma dilekçesiyle Adalet Bakanlığı'na başvuruldu. Tabii burada yeniden yargılamayla ilgili sebep olarak 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçu bakımından, parlamenter sistem hükümet döneminde işlenen bir suç. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmiştir. O nedenle suçun mağduru değişmiştir gibi bir gerekçe sunuldu. Bu gerekçeyi Adalet Bakanlığı olarak biz uygun görmedik. Çünkü suçun mağduru ortada. Dolayısıyla Gezi davasıyla ilgili olarak İstinaf ve Yargıtay incelemesinden kesinleşen bir durum söz konusu. Dolayısıyla temyiz incelemesinden geçen kararlarla ilgili kanun yararını bozmaya gidilemiyor. Hem usul bakımından hem esas bakımından uygun olmayan bir başvuru olarak değerlendirdik. Tuğrul Türkeş görüşmek istediğini belirtti. Yazılı olarak da Meclis Başkanlığı'na başvuru yapmış. Meclis Başkanlığı'ndan da bize bir dilekçe gönderildi. Onu değerlendiriyoruz."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar