Akdağ: Atık sulardan uyuşturucu analizi yapacağız

CNN Türk ekranlarına konuk olan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Türkiye'de yakalanan uyuşturucu miktarı, Avrupa'da yakalanandan daha fazla." dedi.

Akdağ: Atık sulardan uyuşturucu analizi yapacağız
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
26 Kasım 2017 Pazar 10:42

CNN Türk ekranlarında yayınlanan Hafta Sonu programına konuk olan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Türkiye'de yakalanan uyuşturucu miktarı Avrupa'da yakalanan uyuşturucu miktarından daha fazla. Avrupa'dan da Türkiye'ye uyuşturucu geliyor. Büyük şehirlerde atık sulardan uyuşturucu madde analizi yapacağız. İlk uygulama Adana'da başladı. Böylece kentlerde uyuşturucu kullanımı ile ilgili tespit yapma imkanımız olacak"dedi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntemi de duyuran Akdağ, atık sulardan uyuşturucu analizi yapacaklarını dile getirdi. İlk olarak Adana'da yapıldığını söyleyen Akdağ, diğer illerde de bu analizin yapılacağını ve hangi bölgelerde uyuşturucunun kullanıldığını bu şekilde tespit edileceğini açıkladı. 

TÜRKİYE'DE YENİ YATIRIMLAR

İmkanımız olursa birinci sıraya getirmek isteriz. Bunu en azından yarıya indirmemiz lazım. Bunu önümüzdeki bir iki yıl içinde yapabiliriz.

DEPREME HAZIRLIK

Depremle ilgili üç aşama var. Hazırlık ve riskin azaltılması, müdahale ve depremden sonraki iyileştirme. Müdahale ve iyileştirme alanında Türkiye dünyanın en iyileri içinde. Van depremini hatırlayın, yeni bir şehir kuruldu.

Hazırlık ve riskin azaltılması noktasında, binaların sıkıntıların varlığını biliyoruz. Nerede İstanbul'da, nerede İzmir'de… Deprem haritalarımızı yeniledik, bunu yakın zamanda da kamuoyumuza takdim edeceğiz. Eskiden Erzurum ikinci derece deprem bölgesi olarak geçerdi. Şimdi Erzurum'da birinci derece olan, ikinci derece olan var, üçüncü derece var. Burada en önemli iki konu. Depreme dayanıklı olmayan binaların dönüştürülmesi, ikincisi de eğitimlerle vatandaşın farkındalığının artırılması. Buna ilkokullardan başlamak lazım. Ciddi bir eğitim hamlesi içindeyiz. Çevre bakanımızla çok yakın çalışıyoruz. İkimiz de şuna inanıyoruz, en riskli binalarla önümüzdeki 5 yıl içerisinde onlara yoğunlaşarak, ağır hasar gören binaların sayısını inşallah büyük ölçüde hazırlanacağız.

Yarın öbür gün depremle ilgili bir danışma kurulumuz var. bütün Türkiye'de, hangi bina gruplarının daha riskli olduğuna bakacağız. 7,5 milyon binayı dönüştürmekten bahsediliyor. Bunun hangi 5'te 1'i en önemlisi? Onun üstüne gidersek, çözmemiz gereken meseleyi biraz küçültürsek çok daha hızlı çözeceğiz. Mehmet Özhaseki'nin bu meseledeki hassasiyeti beni çok daha fazla umutlandırıyor.

KIBRIS'A SAĞLIK YATIRIMI

Rumların kısa zamanda anlaşmaya gelmeyecekleri belli. Bugün KKTC'de kişi başı gelir 13 bin dolara ulaşmış durumda, biz 25 bin dolara ulaştıracağız. Büyük oranda çözülmüş olacak. Halkın birinci talebi sağlık. aslında Rumların da öyle. Önümüzdeki iki senede sağlığı tamamen ayağa kaldıracağız. Kıbrıs halkının talebi bu. Zaten 300 bin nüfus olduğu için bu anlamda genel bir hastane yetiyor.

O zaman Güney'deki Rumlar da bu hastaneye gelecek. Güney Kıbrıs, AB'nin yaptığı yardımlarla hormonlu bir biçimde, sağlıklı bir büyüme zor. Oraya götürdüğümüz su, KKTC vatandaşlar mükemmel bir su içiyorlar. Elektrik götüreceğiz. Alsalar veririz, almıyorlar. Maalesef aşırı fanatik bir takım kişilerin 'Türklerin suyunu içeceksek, zehir içeriz' dediğini söylüyor.

Biz şimdi KKTC'nin değişmesine katkı vermeye odaklandık. Orası yaşanılan mükemmel bir ülke haline geliyor her geçen gün.

Yorumlar