CNN Türk ekranlarında Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, " Fıkıh her zaman güncellemeye müsaittir" açıklamasında bulundu.
Ali Erbaş "Cumhurbaşkanımızın uyarısı gayet yerindedir. İslam kelimesi ile reform kelimesi hiçbir şekilde yan yana getirmek doğru değildir. Cumhurbaşkanımızın kelimesi güncelleme konusu idi. Fıkıh her zaman güncellemeye müsaittir ve güncellenmesi de gerekir. İslam’ın en önemli iki kaynağı Kur-an ve sünnettir. Kur-an ve sünnet kıyamete kadar güncelliğini değişmezliğini sabiteliğini devam ettirecektir. Bundan hiçbir şüphe yoktur. İslam’da sabiteler ve bir de değişkenler vardır. Sabit olanlar Kur-an ve sünnetlerdir. Ama ezmanın tegayru ile ahkamın tagayyürünü gerektirir. Yani zaman değiştikçe ahkamında güncellenmesi gerebilir. Ahkamın zaman zaman değişebileceğini ifade ediyoruz. Buna ihtiyaç var. Günümüzde bir takım problemler ortaya çıkabiliyor. Bunlara çözüm gerekiyor. Üniversitelerde bunun dersini okutuyoruz." açıklamasında bulundu.
"İSLAMIN GÜNCELLENMESİ GEREKTİKLERİNİ BİLMİYORLAR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konuda marjinallari asla dikkate almayız. Din adamı olarak ortaya çıkıp da kadınla ilgili çok farklı açıklamalarda bulunup dinimizde kesinlikle yeri olmayan bazı içtihatta bulunan kişiler ortaya çıkıyor. Anlamak mümkün değil. Bunlar ya bu asırda yaşamıyorlar, çok farklı bir dünyada yaşıyorlar. Çünkü İslam'ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. Siz İslam'ı 14 asır öncesi hükümleri ile bugün uygulayamazsınız. Beni birçok hocaefendi tefe koyacak o ayrı mesele. Rabbim bizi tefe koymasın." açıklamasında bulunmuştu.
"BİZ DİNDE REFORM ARAMIYORUZ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz dinde reform aramıyoruz. Haddimize mi? Ama çıkıp da kadınlarla ilgili, yaşlılarla ilgili konuşmaların İslam'a getirdiği lekeyi görmezden gelemez. Türkiye'de din eğitim ve öğretiminin sağlıklı bir temel üzerinde yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var. FETÖ tecrübesi bu bakımdan çok önemlidir. Bizim ilahiyatçılarımız, Dinayet İşleri Başkanlığımız, bunlar meydanı FETÖ gibi alçaklara bıraktılar, toplum bu hale geldi. Bu bize örnek olmayacak da hangisi bize örnek olacak." dedi.
FIKIH NEDİR?
Fıkıh, İslam hukuku anlamına gelmektedir. Kişinin ameli (fiil) bakımdan kişinin lehinde ve aleyhinde olanları bilmesidir.
Arapça bir kelime olan "fıkıh", birşeyi derinlemesine bilmek demektir. Temel kaynakları Kur’an ve sünnet olan İslam hukukuna verilen ad. İslam hukukudur. Dört temele dayanır. 1) Kuran, 2) Hadis, 3) Kıyas, 4) İcma. Herhangi bir konuda, Kuran'da açıklayıcı bir ayet varsa, evvela bu esas alınır. Kuran'da bulunmayan konularda Hz. Muhammed'in «sahih» (doğru) Hadisleri esas alınır. Eğer aranan esas burada da bulunamazsa, o zaman fıkıhın üçüncü esası olan «kıyas» yoluna başvurulur.
Kıyas, bir meselenin benzerini Ayet ve Hadis olarak bulmak demektir. Bulunan benzer Ayet veya Hadis, genelleştirilerek yeni meseleye uygulanır. Bu da olmazsa, nihayet fıkhın dördüncü esası İcmaya baş vurulur. İcma, bir mesele üzerindeki halkın İsteği demektir. Kuran'a ve Hadis'e aykırı olmadıkça halkın isteği esas sayılır.
Yorumlar