Türkiye ve Yunanistan arasındaki istişari görüşmelerinin İstanbul’da yapıldığını hatırlatan Bakan Akar, "İlaveten bizim daha önce başlattığımız güven artırıcı önlemler çerçevesinde yapılan çalışmalar var. Bunların ikisi Atina’da gerçekleştirildi biri Ankara’da yapıldı. Bunun dördüncüsü için de ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu muhataplarımıza ilettik. Toplantıların devamı bakımından Yunan komşularımızın Ankara’ya gelmelerini bekliyoruz. Bu toplantılarla diyaloğu sürdürmek suretiyle Türkiye ve Yunanistan arasındaki problemlere siyasi, barışçıl çözümler bulmayı umut ediyoruz. Bu konuda biz son derece istekliyiz. Bu sorunların çözülmesi için gerekli katkıları sağlamaya hazır olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Başta Almanya olmak üzere Avrupa'dan yapılan 'Doğu Akdeniz’de gerilimin azaltılması'na yönelik açıklamaların hatırlatıldığı Bakan Akar, "Türkiye olarak bizim yaptığımız bütün faaliyetleri gözden geçirdiğinizde araştırma gemilerimizin yaptıkları teknik ve bilimsel çalışmaların dışında herhangi bir şey yok" ifadesini kullandı.
Yunanistan'ın ise özellikle NAVTEX konusundaki faaliyetlerine dikkati çeken Bakan Akar, "Komşumuz Yunanistan birçok NAVTEX ilan etti fakat bunlardan çok azını kullanıyor. Biz bu konularda dahi son derece hassas, dikkatli davranıyor, iki ülke arasındaki münasebetleri olumsuz etkileyecek her türlü tavır ve hareketten kaçınıyoruz. Fakat diğer taraftan da bizim hakkımız olan bazı konular var. O konuların da takipçisi olduğumuzu herkesin bilmesi gerekiyor" dedi.
Konuya ilişkin üçüncü tarafların objektif yaklaşmalarına yönelik talepleri hatırlatılarak Almanya'nın bu konudaki yaklaşımına yönelik değerlendirmesi sorulan Bakan Akar, şunları kaydetti: