Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla Başakşehir Şehir Hastanesi açıldı
Başakşehir Şehir Hastanesi yaklaşık 1 milyon metrekare kapalı inşaat alanı ve 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip. Şehir hastanesinde 469 yatak kapasiteli Genel Hastane, 327 yatak kapasiteli Kalp ve Damar Hastalıkları, 311 yatak kapasiteli Ortopedi ve Nöroloji, 521 yatak kapasiteli Çocuk, 359 yatak kapasiteli Kadın Doğum, 367 yatak kapasiteli Onkoloji, 128 yatak kapasiteli Psikiyatri ve 200 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunuyor.
Bakan Koca hastaneyi tanıttı
Başakşehir Şehir Hastanesi'nin açılışına katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sancaktepe Şehir Hastanesini de açtığımzıda iki sağlık üssümüz olacak. 72 adet tüm kampüsün 7/24 izlenebilecek, kamera kontrolü yapabilmektedir. Hastane akıllı bina sistemiyle donatılmıştır.
Çocuk acil girişinde hem çocuk hem erişkin hem de kadın doğum servisi bulunmaktadır. 8 ayrı branş hastanesini içinde barındırmaktadır.
Genel Hastane, Kalp ve Damar Hastalıkları, Ortopedi ve Nöroloji, Çocuk, Kadın Doğum, Onkoloji, Psikiyatri ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunuyor. 15 Mayıs'ta açılacak. Şimdilik pandemi hastaları hedeflendiği için yatış kararı verilmiş hastanelerin 112 aracılığıyla nakledilmesi planlandı.
Tomografi ve röntgen cihazları hazır durumdadır. Hastanemizde 7 adet tomografi 7 MR cihazımız bulunmaktad. 24 ultrason cihazı var. Özellikle kanser tanısında kullandığımız pet ct ve spek ct cihazı da toplamda 4 tane planlanmış durumda. Hem teşhis hem tedavide en iyi hizmet verilecek şekilde planlandır." açıklamalarında bulundu.
Bakan Koca, merkezi yardım masası hizmetin kaliteli verilmesi, hastaların sorunlarının çözülmesinin özel bir organizasyon gerektirdiğini söyledi.
Koca, sterilizasyonunu son derece önemli olduğunu belirterek, merkezi sterilazyon ünitesinde 150 çalışanın hizmet verdiğini kaydetti, her sürecin dijital olarak takip edildiğini söyledi.
Bakan Koca, Pandemi sürecinde kurulan hastanenin bu dönemde immün plazma için de kan transfüzyon işlemi için donanımın hazır olduğunu, immün plazma işleminin yapılabileceğini belirtti.
Bakan Koca, hastanenin immün plazmanın hastalara kullanılması için gerekli altyapıya sahip olunduğunu vurguladı. 50 kişiye yakın faaliyette olan, ilerleyen süreçte 300 kişilik bir kapasite olacağını söyledi.
Bakan Varank'ın açıklamaları
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Koronavirüs salgını pek çok gelişmiş ülkeyi aciz bırakırken Türkiye çok şükür ayaklarının üzerinde duruyor. Bu süreçte canla başla çalışan sağlık çalışanlarına teşekkürlerimi iletiyorum. Bugün yerli ve milli solunum cihazlaerının teslimatını da gerçekleştiriyoruz. Bu küresel salgın ülkemize girmeden önce tedbir almaya başladık.
Bugün bu cihazları parasını verseniz bile alamıyorsunuz. Sağlık Bakanlığımız ile sürecin en başında harekete geçtik. Biyosis sisimli bir şirketin çalışmaları vardı. Yerli firmalarımız seferberlik başlattı. Sadece 14 günde seri üretim bandı ilk yerli solunum cihazlarını indirdiler. Sağlık Bakanlığımıza teslim ediyoruz. 5 bin cihaz üretilmiş olacak.
Bu cihazları sadece ülkemiz için değil, ihtiyaç duyan ülkelere de, küresel salgın döneminde yardım isteyen değil yardım eden bir ülke olmak, buTürk mühendislerinin gücüdür. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum." dedi.
Erdoğan: İkinci etabını mayıs ayında açacağız
Hastanenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
“Hastanemizin ilk etabının hayırlı olmasını diliyorum. Burası yap işlet devret anlayışı ile yapıldı, Temelini attığımız günden bu yana ‘ başaramayacaklar’ diyenler çıktı. İlk etabını bugün açıyoruz. İkinci etabını 20 Mayıs'ta açacağız
Gelişmiş ülkelerin sağlık sistemlerinin çöktüğü dönemde elimizdekinin kıymetini iyi bilmeliyiz. Türkiye yatak ve doktor sayısında değilse bile yoğun bakım yatağı sayısında bu sürece oldukça avantajlı girmiştir. Kendi kendimize yeterli olmanın, dostlarımıza yardım eli uzatabilmenin önemini yaşayarak görüyoruz. Türkiye, kendi ayakları üzerinde durarak gücünü göstermiştir. Bu başarının gerisinde, 17-18 yılda kurmuş olduğumuz altyapı, attığımız adımların, inşa edilen eserlerin çok büyük önemi var. Kararlı bir adım attık. Yeşilköy Havalimanı'nın bir bölümüne 45 günde hastane inşa edeceğiz dedik. Şu anda bu hastanemizin inşası devam ediyor. Yine Sancaktepe'de bir başka hastaneyi daha yapıyoruz. Bunlar her odasında gerekli olan banyosu tuvaletiyle yapılıyor. Yeşilköy'de hava ulaşımı, Sancaktepe'de hava ulaşımı olacak şekilde tedbirimizi aldık.
Başbakan olduğumda bunu söyledim. Artık tüm dünyanın hayranlıkla takip ettiği bu proje kapsamında 10 şehir hastanesini hizmete aldık. Toplam yatak kapasitesi 13 bin 417'dir. Başakşehir Şehir Hastanemiz ise bu rakamı 16 bin 99'a çıkarıyor. 8 şehir hastanemizin büyük bölümünü yıl sonuna kadar, kalanları da önümüzdeki yıl hizmete almayı planlıyoruz.
Salgın süreci Türkiye'nin sağlık altyapısının gücü yanı sıra sağlık hizmetlerinin ücretsiz olarak verilmesinin önemini göstermiştir. Türkiye'de tamamen ücretsiz olan pek çok teşhis ve tedavide batı ülkelerinde nasıl büyük meblağlarla mümkün olduğuna rastlıyoruz. Covid-19 hastalığının teşhisinde çok önemli olan bilgisayarlı tomografi cihazının mevcudu Avrupa'dan daha fazladır. Hükümete geldiğimizde bu ülkede doğru dürüst ambulans bile yoktu. Sağlık çalışanlarımızın sayısını 1 milyon 100 bine yaklaştırarak insan kaynağımızı tahkim ettik
Türkiye sağlık hizmetlerinde destan yazmıştır. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırarak dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirerek evlatlarımıza çok daha güçlü bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Ülkemizi bir üst lige çıkartmakta kararlıyız.
Buranın yolunu yarım yamalak bırakan bir belediye var. Bir taraftan yolunu yapıyoruz, bir taraftan metrosunu da yapıyoruz. Başakşehir Şehir Hastanesi'nin yanına metro da gelecek. Hastanemizin ulaşımda hiçbir sıkıntısı olmayacak."
Yorumlar