Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan sıfatıyla, İlker Başbuğ hakkında açılan Ergenekon davasının, "muhakeme şartının gerçekleşmemesi" nedeniyle düşmesine karar verdi.
Erdoğan izin vermedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan AYM'den gelen soruşturma izni istenmesine ilişkin başvurunun 'işleme konulmamasına' karar verdi. Bu kararla eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ yargılanmayacak.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Ergenekon davası sanığı olarak 26 ay cezaevinde kalan Başbuğ, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 2013 yılında ‘müebbet hapis’ cezasına çarptırılmış, Yargıtay’ın bozma kararının ardından dava 2017 yılında yeniden görülmeye başlamıştı.
Davaya bakan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Başbuğ’un da aralarında olduğu 19 sanığın dosyasını ‘Yüce Divan’ sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) göndermişti.
Mahkeme, bu kararına gerekçe olarak, ‘Genelkurmay başkanının sadece Yüce Divan’da yargılanabileceği’ni gösterirken, AYM üyelerinden oluşan Yüce Divan, Başbuğ’un davasını bugün görecekti ancak cumhurbaşkanlığından izin çıkmadığı bildirildi.
Ne olmuştu?
Aralarında İlker Başbuğ’un da bulunduğu 235 sanık geçen temmuz ayında görülen Ergenekon davasının karar duruşmasında beraat etmişti.
Ergenekon davasında karar 5 Ağustos 2013 tarihine çıkmıştı. Mahkeme, İlker Başbuğ’a müebbet hapis cezası vermişti. Mahkemenin verdiği kararın ardından dosya Yargıtay’a gitti. Ancak Yargıtay, Ergenekon terör örgütünün varlığına ilişkin somut delil ortaya koyulmadığı ve yargılamada usullere uyulmadığı gerekçesiyle kararı bozdu.
Yargıtay’ın bozma kararının ardından Ergenekon ana davasına bakan İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, İlker Başbuğ ve 18 sanığın dosyasının görevsizlik kararıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti. Bu kararla, Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanmasının önü açıldı.
Başbuğ Yüce Divan'ı işaret etmişti
Başbuğ Ergenekon davasında yargı süreci ile ilgili “Burada kimse af istemiyor. Ben beraat istiyorum. Adil yapılacak yargılama sonucu beraat istiyorum. Bireysel olarak benim zaten Yüce Divan’da yargılanmam lazım. Ama bunun ötesinde çok ciddi mağduriyetler var. Yapılacak bir düzenlemeyle yeniden tutuksuz yargılama yolu açılmalıdır. Bunu yapacak olan Meclis’tir” demişti.
Yorumlar