Beka sorunu ne demek? Türkiye Beka sorunu mu yaşıyor? Devletin Beka sorunu nedir?

Son günlerde konuşulan konulardan biri de Beka sorunu. Peki ya Beka sorunu nedir? Türkiye Beka sorunu mu yaşıyor? Devletin Bekası nedir?

Beka sorunu ne demek? Türkiye Beka sorunu mu yaşıyor? Devletin Beka sorunu nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
4 Mayıs 2018 Cuma 09:00

Arapça bir kelime olan Beka “Kalıcı-Varlık-Var olmak- Ölmezlik-Sonu bulunmamak” anlamlarına gelmektedir. Tasavvufta “ Bekâ Billah” gibi bir deyim vardır. İnsanın beşeri niteliklerden arınarak ruhanî niteliklerle donanması anlamına gelir.  İslâm âlimleri “Tarikatlar”ın varlığını da bu deyimle açıklamışlardır. Günümüzde  sanki  uluslararası siyaset deyimi olarak  canlanmıştır. Bu kullanım şekli Türk kültüründe “Devlet-Ebed-Müddet” yani  “Sonsuz olan devlet” demektir. Deyim sanki değişmeyen anlamında  “Töz” ile de ilgili bir anlam da içerebilir. Beka kavramı yakın zamanda Cumhurbaşkanı 15 Temmuz sonrası Türkiye için telâffuz etti ancak, kasdedilen şey iç siyaset veya olaylara yönelik değildir. Daha geniş bir çerçevede devletlerin var olmaları ve varlıklarını korumaları için stratejik proje ve hedefleri işaret edilmektedir.

Türkiye’de Beka Sorunu Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Toplum 1910-1923 arasında zor zamanlar geçiriyordu. Bu yaşanan travmayı günümüz koşullarıyla değerlendirmek bile zor. Kayıplar ve sınırlar son raddeye ulaşmış, vatanı, yani evi korumak için nesiller kendini feda etmiştir. Her evde bir ölüm, her yerde yokluk, her zaman sürecekmiş gibi bir mağlubiyet mevcuttur. Türkiye’nin beka sorunu işte bu travmadan dolayı kaynaklanmaktadır. Toplumumuz bu travmayı halen atlatabilmiş değil.

Beka sorunu günümüzde de milli güvenlik kurullarının favori sözcüğü. Tehdit var ya da yok, ancak bir beka kaygımız mevcut. Beka(kalıcılık) sorunu aslında enerjimizi boşa tüketen bir kaygıdır. Az kaygı gelişmede iyidir, ancak sürekli başarısız olacağını düşünen biri olaylardan çaresizlik çıkaracaktır. Her an öleceğini düşünen bir kişi nasıl hayatı kaçıracaksa her an yok olacağını düşünen bir ülke de toplumsal hayatını ve rahatını bozar. Beka sorunu, yani varlığın devam etmesi bizim elimizdeki bir neden- sonuç ilişkisidir. Beka sorununun abartılması bizi kendi çöküşümüze götürebilir. Gereksiz stres yüklenen toplum asıl odaklanması gereken işleri yapamaz. Beka sorununu sorun edinmek asıl sorundur.

Devletin Bekası Ne Demek?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Beka” kelimesi ‘kalıcılık, ölmezlik’ olarak tanımlanmıştır. Devletin Bekası ise; hiyerarşik bir düzene oturtulmuş yönetim mekanizmasının mevcudiyetinin mutlak ve koşulsuz korunumunu ve devamlılığını amaçlayan, bu amaçla yapılan her şeyin sorgusuz sualsiz meşruluğunu kabul eden bir düşünce sistemidir. Kural olarak, yapılan eylemin din, ahlak, etik vb. evrensel normlarla uyum sağlaması arzu edilen veyahut beklenen bir şey değildir.

“Devlet Bekasının” temel ilkeleri nelerdir?

1-Devlet yönetiminin ana prensibi ahlaklı ve adaletli olmaktır.

2-Toplum yaşamında bir ya da birkaç kişinin keyfiliği değil kanunlar egemen olmalıdır.

3-Devletin işleri kayıt altında olmalıdır, bir arşivi bulunmalıdır.

4-Herkes liyakatine göre değerlendirilmelidir.

5-Devlet adamı zulmetmemelidir. Kendisi zulmetmiyorsa dahi görevlendirdiği kişinin zulmetmediğini de takip etmelidir.

6-Devlet merhametli olmalıdır.

TDK’daki karşılığı olan kalıcılık/ölmezlik olabilmesi gerekli olan şartlar neler?

1-Vatandaşlar yaşamlarında ve düşüncelerinde hür olmalıdır.

2-Eşit eğitim şartlarına sahip olmalıdır.

3-Gelir dağılımı azami ölçüde adil olmalıdır.

4-İş dünyasında eşit rekabet şartları olmalıdır.

5-Toplumda kadına layık olduğu değer verilmelidir.

Bekanın Kelime Anlamı Nedir?

-Kalıcı olma durumu.

-Tözün kendi bağımsızlığı içinde var olma biçimi, tözün var oluşunu sürdürmesi ilkesi, ayrılmazlık karşıtı.

-Mıknatıslayan etki kalktıktan sonra da mıknatıs olarak kalabilen cisimlerin özelliği.

İrfan Topçu'dan Beka Sorunu Tanımı (3 Mayıs 2017)

Devlet Bahçeli tarafından her fırsatta ısrarla dile getirilen, TBMM gurubu toplantısında tekrar ifade ettiği “beka” sorunu, tarihi bir çağrı, sorumlu siyaset ve devlet adamı görevinin gereğidir. Beka “kalıcılık, sonsuzluk” anlamı taşıyan bir kelimedir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin beka sorunu olduğuna işaret edilmesi, önemli bir ikazdır ve dikkate değerdir. Devleti bütün kurumları ile ele aldığımızda; Dış politika, Milli eğitim, Hukuk, Milli güvenlik, Toplumsal huzur, Ahlak, Ekonomi gibi, bireyin ve devletin doğrudan ve dolaylı muhatap olduğu bütün alanlar beka meselesi olarak önümüze çıkar. Milliyetçi değerler ve temeller üzerine kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti, Türk İslam anlayışına uygun bir millet üzerine inşa edilmiştir. Ordumuz, sadece Anadolu Türklüğünün değil, Türklük âleminin de göz bebeğidir.

Milli ordu güçlü devlet geleneğinden sapmak, bir “beka” sorunudur. Milli güvenliğimizi tehdit eden bütün unsurlar ve kardeşlik duygularımıza saldıran bütün terör örgütleri, bir “beka” sorunudur. Milletimizi gelecek asırlara taşıyacak eğitim sistemimizin bozukluğu ve gayri milliliği, bir “beka” sorunudur. Adalet sistemimiz ve hukukun üstünlüğünü tesis etmediğinizde, “beka” sorunu yaşarız. Dine ve töreye dayalı, binlerce yıllık geleneklerimizin oluşturduğu “Türk İslam” ahlakı milli varlığımızın en önemli teminatıdır.

Yazılı basın, TV programları ve sosyal medya aracılığı ile özellikle gençlerimizin savunmasız bırakılarak, toplumsal değerlerimizin ve ahlak anlayışımızın zaafa uğratılması, bir “beka” sorunudur. Sınırlarımızın tehdit edilmesi “beka” sorunudur. Bayrağımızın tehdit edilmesi “beka” sorunudur. Devlet Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı ve Türk milliyetçiliğinin lideri sorumluluğunu, millet ve tarih huzurunda yerine getirerek, gerekli ikazda bulunmuştur! Beka sorunu yaşıyoruz…

 

Yorumlar