Bolivya’daki darbe girişimi başarısız oldu

Bolivya ordusunun yeni atanan komutanı Jose Wilson Sanchez'in emri üzerine, darbe girişimine kalkışan askerler birliklerine geri döndü. Halkı meydanlara davet eden Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce Hükümet Sarayı önünde toplanan kalabalığa seslenerek “Bolivya halkına çok teşekkürler. Yaşasın demokrasi” dedi.

Bolivya’daki darbe girişimi başarısız oldu
Son Güncelleme: 27 Haziran 2024 Perşembe 09:40
27 Haziran 2024 Perşembe 09:38

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce’nin halkı meydanlara çağırması ve ordu yönetiminde yeni atamalar yapmasının ardından zırhlı araçlar ve askeri birlikler geri çekilmeye başladı.

Luis Arce’nin çağrısı üzerine binlerce kişi, Bolivya bayraklarıyla Plaza Murillo Meydanı’nda toplandı. Arce, zırhlı araçların ve askeri birliklerin geri çekilmesiyle başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından kalabalığa hitap etti. Arce, konuşmasında "Bolivya halkına çok teşekkürler. Yaşasın demokrasi" dedi. Devlet Başkanı Yardımcısı David Choquehuanca ise "Bolivya halkı, bir daha asla darbelere izin vermeyecek" ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminin en dramatik anı, Devlet Başkanı Arce’nin darbe teşebbüsüne liderlik eden General Juan José Ziga ile yüz yüze tartışması oldu. Bolivya televizyonu tarafından yayınlanan görüntülerde Arce’nin, sarayın koridorunda General Ziga'ya "Ben senin başkomutanınım. Sana, askerlerini geri çekmeni emrediyorum. Bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim" dediği duyuldu.

Latin Amerikalı liderler, Bolivya’daki darbe teşebbüsünü kınayan açıklamalar yaptı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bolivyalıları “Demokrasiyi, anayasalarını ve devlet başkanlarını savunmaya” çağırdı. Maduro, “Faşizme hayır! Darbeciliğe hayır! 21. yüzyılda darbe yapmaya nasıl cüret ederler?” diye sordu.

Uruguay Devlet Başkanı Luis Alberto Lacalle Pou, Bolivya’daki olayları kınayarak demokrasiyi ve anayasal düzeni savundu. Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, askeri birliklerin "anormal hareketliliğini" eleştirdi. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Bolivya’daki krizi görüşmek üzere acil bir toplantı düzenledi ve "Latin Amerika’da demokrasinin hakim olmasını arzu ediyorum. Darbeler asla başarılı olmamıştır" dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Bolivya’daki büyükelçiliğine darbe girişimcilerinden kaçan herkese sığınma olanağı sağlanması talimatını verdi ve "Kolombiya ile diktatörlük arasında diplomatik ilişki bulunmayacak" diye ekledi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ise Bolivya ordusunun bir kısmının güç kullanmasını kabul edilemez bulduğunu ve darbe girişimini kınadığını belirterek, Bolivya Devlet Başkanı Arce ile dayanışma içinde olduklarını söyledi.,

BOLİVYA'NIN İDARİ BAŞKENTİ LA PAZ'IN BELEDİYE BAŞKANI ARİAS, MURİLLO MEYDANI'NA İNDİ

Bolivya'nın idari başkenti olarak bilinen La Paz kentinin Belediye Başkanı İvan Arias, "askeri kalkışmayı" dehşetle karşıladığını belirterek, "Ben kurşunlardan korkmuyorum, insanların yaralanmasından endişe ediyorum." açıklamasında bulundu.

Arias'ın başkentteki Plaza Murillo Meydanı'ndaki videosu sosyal medyada yayımlandı.

Burada halk ve basın mensuplarına açıklama yapan Arias, "Ben kurşunlardan korkmuyorum, insanların yaralanmasından endişe ediyorum." dedi.

Arias, "askeri kalkışmanın" bir darbe girişimi olup olmadığının henüz bilinmediğini belirterek, bunu dehşetle karşıladığını söyledi.

Video, meydandaki insanların çığlık atmasıyla sonlandı.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, ülkede bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirildiğini belirterek ordudan, demokrasiye saygı göstermesini istemişti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar