Başbakan Binali Yıldırım’ın verdiği talimatla yönetmelik değişikliğine gidildi. Yeni yönetmeliğe göre korsan taşımacılık yapan araç sahipleri, yolcu taşımacılığı için aldıkları belgeyi 2 yıl boyunca kullanamayacak. Yönetmelikteki değişiklik D2 yetki belgesiyle çalışan Uber’i de kapsıyor. Bunun üzerine D2 yetki belgesinin ne olduğu araştırılmaya başladı.
İstanbul’da taksici esnafı ile internet üzerinden taşımacılık hizmeti veren Uber arasında yaşanan gerilimin ardından Başbakan Binali Yıldırım, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde değişikliğe gidilmesi için talimat verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanlığı’na verilen bu talimatla birlikte korsan taşımacılık yapanlara ağır cezalar geldi. 25 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre korsan taşımacılık yapan araç sahibinin, yolcu taşımacılığı için aldığı D2 yetki belgesine ilk tespitte 50 uyarı cezası verilecek.
Taşıtın, bir yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptığı tespit edilirse 2 yıl boyunca yetki belgesi iptal edilecek. Yönetmelikteki değişik, D2 yetki belgesiyle çalışan UBER’i de kapsıyor. Öte yandan, yasa dışı taşımacılık yapanların özellikle D2 belge sahibi firmalarla anlaşarak, bu firmaların belgelerinde kayıtlı taşıtlarını faaliyetlerinde kullandığı ve bu işten teknoloji kullanım ücreti adı altında komisyon aldığı tespit edildi.
İŞTE GELEN YENİ CEZALAR
Yeni düzenlemeyle;
- Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek.
- Bu uyarılar 3.000 TL yatırılarak kaldırılabilecek.
- 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptıkları tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.
D2 YETKİ BELGESİ NEDİR?
Ticari amaçla otobüs ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
D2 Yetki belgesi:
a) Belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre 'arızi' sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara,
b) Önceden gruplandırılmış yolcuları bir hareket noktasından alıp aynı hareket noktasına götürmek ve/veya getirmek suretiyle mekik sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara verilir.
D2 yetki belgesi almak için başvuranların, gerçek kişiler ile taşıma kooperatifleri dahil tüzel kişilerin, kendi adına kayıt ve tescil edilmiş sürücüsü dahil en az 25 koltuk kapasiteli öz mal ticari otobüs olmak üzere toplam 100 adet koltuk kapasitesi ile 30 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. Ancak, uluslararası yolcu taşımalarında beş yaşından büyük olmamak kaydıyla, sürücüsü dahil 25 koltuk kapasitesinden daha düşük, en az 9 Koltuk kapasitesine sahip ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan her türlü motorlu ticari taşıtlar B türü yetki belgelerinin taşıt belgelerine öz mal olarak kaydedilebilir. Bu taşıtlar asgari kapasite hesabında ve sözleşmeli taşıt kullanım oranlarında dikkate alınmaz.
D2 yetki belgesi sahipleri,
1) Kendi adına kayıt ve tescil edilmiş öz mal ticari taşıtları,
2) Sahibi oldukları öz mal ticari taşıt sayısının iki katını geçmemek üzere sözleşmeli taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler.
Yorumlar