MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılının açılışında DEM Parti sıralarını ziyaret etmesi, siyasette yeni bir hareketlilik yarattı.
Karar'da yer alan habere göre, Ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Türkiye'yi hedef aldığına dair açıklamalarıyla aynı zamana denk gelince, "Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?" sorularını gündeme taşıdı.
TBMM Genel Kurulu'nda DEM Parti'nin sıralarını ziyaret eden Bahçeli, Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan ve milletvekilleriyle tokalaştı. Ziyaretini, "Dünyada barış istiyoruz; kendi ülkemizde de barışı sağlamak zorundayız" sözleriyle gerekçelendiren Bahçeli, yeni bir dönemin başladığına işaret etti. Bu gelişmenin ardından DEM Parti'den temkinli açıklamalar gelirken, bazı çevreler bu hamleyi AKP-MHP ittifakının sıkışmışlığının bir oyunu olarak değerlendirdi.
Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında da açıklamalarına devam ederek, "Uzattığım el, Türkiye partisi olma teklifidir" dedi.
DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Meclis’te yaptığı konuşmada hem AK Parti hem de diğer partilere seslenerek "Çözüme dair bir plan açıklanması halinde barış konuşulabilir" demişti.
"BİZİM ELİMİZ YILLARDIR HAVADA, BU ELİN SAMİMİ, SAHİCİ VE GERÇEKÇİ BİR ŞEKİLDE TUTULMASı TOPLUMUN YARARINA"
KARAR’a konuşan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, uzun zamandır müzakere ve uzlaşının tarafı olduklarına dikkat çekti. “Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları da, selamlaşma da önemliydi” diyen Doğan, “Türkiye'nin bu zeminin oluşmasına ihtiyacı var” ifadelerini kullandı:
“Biz, Kürt meselesinin çözümünde diyalog, müzakere ve uzlaşı kanallarının açılması gerektiğini söyleyen bir partiyiz zaten. Dolayısıyla, müzakere ve diyalog üzerine kurulu bir partiyiz. Parti programımız da bu doğrultudadır. Kürt meselesinin çözümünü, Türkiye'nin demokratikleşmesini konuşmak bizim için önemli ve anlamlıdır.
Bu zemini oluşturmak gerekli, Türkiye'nin bu zeminin oluşmasına ihtiyacı var. Bu gelişmeleri ihtiyatlı bir biçimde ancak aynı zamanda bu sürecin asıl öznesi olarak takip ediyoruz.
Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları da, selamlaşma da önemliydi; ancak gerçek bir çözüm, müzakere ve diyalogla mümkün olacaktır.
Müzakereye ve Kürt sorununda diyalog kanallarına ve demokratik yollarla Kürt sorununun çözümüne ilişkin olarak, bizim elimiz yıllardır havada. Bu elin samimi, sahici ve gerçekçi bir şekilde tutulmasının, toplumun yararına olabileceğini düşünüyoruz.”
“MÜZAKERE KANALLARININ MUTLAKA AÇILMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNAN BİR SİYASİ GELENEKTEN GELİYORUZ”
DEM Parti MYK’sının Bahçeli ve Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında henüz bir toplantı tertip etmediğinin altınızı çizen Doğan, “Biz, Kürt meselesinin çözümü için mücadele eden, diyalog ve müzakere kanallarının mutlaka açılması gerektiğini savunan bir siyasi gelenekten geliyoruz. Yapılması gerekenler açıktır.” diyerek sözlerini noktaladı:
“Henüz Merkez Yürütme Kurulumuz (MYK) bu gelişmeler üzerine toplanmadı. MYK toplantısı sonrası parti olarak sürece dair tutumumuzu yeniden ifade edeceğiz; ancak bugüne kadar söylediklerimizin dışında bir yaklaşım olmayacaktır. Biz, Kürt meselesinin çözümü için mücadele eden, diyalog ve müzakere kanallarının mutlaka açılması gerektiğini savunan bir siyasi gelenekten geliyoruz. Yapılması gerekenler açıktır.
Dem Parti olarak, Kürt meselesini konuşmak, çözüm yollarını tartışmak ve bu konuda adımlar atılmasını son derece kıymetli buluyoruz.”
Yorumlar