İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremlerin tsunami riskini de beraberinde getirebileceği uyarısında bulundu. Taymaz, 6,5 ve üzeri büyüklükte bir depremde kıyı bölgelerde yer yer 3 metreye ulaşan tsunamilerin oluşabileceğini ifade etti.
5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Taymaz, Türkiye'nin Alp-Himalaya dağ kuşağında yer aldığını ve bu nedenle tektonik açıdan oldukça hareketli bir coğrafya olduğunu vurguladı.
Taymaz, tsunamilerin volkanik püskürmeler veya deniz tabanındaki heyelanlar gibi çeşitli doğa olaylarıyla meydana gelebileceğine dikkat çekerek, 2020'de Sisam Adası açıklarında yaşanan depremin ardından oluşan tsunamiyi örnek gösterdi.
'TSUNAMİ OLUŞTURABİLECEK AKTİF FAYLARIMIZ VAR'
1999 Marmara Depremi'nde İzmit Körfezi ve Kavaklı sahillerinde tsunaminin gözlemlendiğini belirten Taymaz, Marmara Denizi kıyılarının olası bir deprem ve tsunami açısından büyük risk taşıdığını kaydetti. Taymaz, "Türkiye'yi tehdit eden, en az 3 metreye kadar yükselebilecek, tsunami oluşturabilecek aktif faylarımız deniz tabanında var." dedi.
Marmara Bölgesi’nin şehirleşme, sanayi ve tarım yoğunluğu açısından kritik bir alan olduğunu belirten Taymaz, bölgedeki Kuzey Anadolu Fay Hattı kollarının, özellikle Çınarcık ve Tekirdağ gibi alanlarda tsunami oluşturabilecek depremleri tetikleyebileceğini ifade etti. Çınarcık Havzası’nda meydana gelebilecek bir depremin Armutlu Yarımadası, Yalova, Karamürsel ve daha güney kıyılara kadar geniş bir risk alanı oluşturabileceğine dikkat çekti.
'İSTANBUL’DA 7 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM İHTİMALİ YÜKSEK'
Taymaz ayrıca, tsunami riskine karşı Marmaray, Avrasya Tüneli ve Haliç geçişlerinde gerekli önlemlerin alınmış olduğuna değinerek, “Marmara Bölgesi’nde her 30 yılda bir büyük deprem meydana geliyor. İstanbul’da 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin olma ihtimali oldukça yüksek ve bu olasılık şu an için aşılmış durumda” şeklinde konuştu.
Deprem ve tsunami öngörülerinin doğa bilimlerinde tam anlamıyla kesinlik taşımadığını vurgulayan Taymaz, “Doğa bilimlerinde iki kere iki her zaman dört etmez; istatistikler her zaman çalışmaz, çünkü doğa kaotiktir” değerlendirmesini yaptı.
Yorumlar