Elazığ ve Malatya'da yarıyıl tatili uzatıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'da 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada, okulların 10 Şubat'ta, üniversitenin de 17 Şubat'ta açılacağını bildirdi

Elazığ ve Malatya'da yarıyıl tatili uzatıldı
Son Güncelleme: 29 Ocak 2020 Çarşamba 16:41
29 Ocak 2020 Çarşamba 12:13

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ’ın tamamında, Malatya’nın ise bazı ilçelerinde yarıyıl tatili uzatıldı.

Bakan Soylu şunları söyledi:

“Elazığ'ın tamamında, aynı zamanda Malatya'da Doğanyal, Pötürge, Kale ve Doğanyol'da okulların 10 Şubat'ta açılmasına karar verildi. Yarıl yıl tatili devam eden Fırat Üniversitesi'nin de 17 Şubat'ta açılması uygun görüldü. 200 civarı okuldan 10 okul hasarlı ve yıkılacak 

Buraya gelen tüm yardım ve bağışlar itinayla, hakkaniyet ölçüsüyle dağıtılmaktadır. Geçmiş alışkanlıklardan kalma 'Ne olacak' sorusu bizi incitir ve üzer. Herkes birbirine yardımcı oluyor. Özellikle AFAD ve Kızılay'a bu konuda bağışlar geldi. Kızılay'a şu ana kadar 27,5 milyon lira, AFAD'a 72 milyon lira toplam. Buraya TIR'larla yardım malzemeleri geliyor. Isıtıcı, gıda kolisi ve battaniye dışında vatandaşlarımızdan bir talebimizin olmadığını ifade etmek istiyorum. AFAD ile birlikte İstanbul'dan 10 bin ısıtıcıyı bugün öğleden sonra getireceğiz.

Köyler her gün ziyaret ediliyor. 30 bin sıcak aş çıkarılıyor, 60 bin kumanya dağıtılıyor. Geçici barınma merkezleri konusunda tespitlerimizi yaptık. Çalışmalar başladı. Vatandaşlarımızın barınma konusunda 15-20 gün içinde hasarlı binalar ve çadırlarda kalmasını bitireceğiz.

Şu ana kadar 500 bin lira yardım yapıldı. Şu ana kadar 26 bin 850 adet erzak paketi sevk edildi. 21 bin 150 kişiye giyim yardımı,  850 bin lira nakdi yardım yapıldı. 20 bin ton Elazığ'da, 10 bin ton da Malatya'da kömürün dağıtımına başlandı. Cumhurbaşkanımızın davetiyle 44 milyon lira yardım geldi. 2-3 TIR oyuncak geldi, çocuklara dağıtacağız. Belediyemiz 26 noktada aşevi kurdu."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"UMKE ve 112 ekiplerimiz yaralıların kurtarılmasına odaklanmıştı. Şimdi halk sağlığını koruma, hastanelerdeki yaralıların tedavisinin tamamlanması. Toplam başvuran kişi sayısı bin 607 olmuştu, şu an 7'si yoğun bakım olmak üzere 64 yaralımızı takip ediyoruz. Toplu yerleşim bölgelerinde ve çadır bölgelerinde sahra hastaneleri ünitelerini oluşturuyoruz. Bütün ilçelerimizde mobil sağlık hizmetine başladık. Ayrıca evde sağlık hizmetini de sürdürüyoruz. Sahra ünitelerimizde psikolojik travmalarla karşılaşıyoruz. Vatandaşlarımız için psikososyal destek için uzmanlarımızı görevlendirdik. Bütün il çapında riskli gebelerin muayenesi yapıldı.

Salgın ve enfeksiyonun önüne geçmek için hazırlıklarımızı tamamladık. Şebeke suyu numuneleri incelendi, sonuçlar normal geldi. İhtiyaç halinde sevk edilmek üzere su stokları oluşturuldu. Karbon monoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha belirtiyorum."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamaları şöyle:

Hasar tespit çalışmalarını başlattık, ekibimizin sayısını bin kişiye çıkarttık. Bugün itibariyle hasar tespit çalışmalarındaki durum toplam 58 yıkık binamız, 234 bağımsız bölümden oluşuyor. 568 ağır binamız ve 531 de orta hasarlı binalarımız var. acil yıkılması gereken 115 binamız var.

Malatya’da son durum, toplam 430 yıkık, 4 bin 125 ağır hasarlı toplamda 5 bin 800 bağımsız bölüm ve 20 tane de acil yıkılacak binamız mevcut. Tabi tespit ve yıkım süreçlerini hem bakanlığımızın teknik elemanları hem de üniversitelerdeki hocalarımızla birlikte gerçekleştiriyoruz.

Yıkım süreci devam ederken bir taraftan da dönüşüm faaliyetlerini başlattık.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar