“Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik” olarak bilinen “Emlakçılık kanunu” 5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece emlakçı olmanın şartları da değişti. Peki ya bu kanuna göre kimler emlakçı olabilecek? Emlakçılık kanunu ile ilgili detaylar haberimizde..
Emlakçılık kanunu diğer adıyla taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik 5 Haziran 2018 yılında yayımlandı. Buna göre bazı emlakçılık şartları değişti. Yönetmelik halk arasında emlakçılık olarak biliniyor ancak gayrimenkul danışmanlığı olarak da hizmetim nasıl yapılacağı ve standartları yeniden şekillendi. Emlakçı olmak yetki belgesine bağlanıyor. Artık yetki belgesi almayan emlakçı olamayacak.
Emlakçılık yetki belgesi almanın şartları neler?
Yetki belgesi kişilere ve kuruluşlara ayrı ayrı veriliyor.
Yetki belgesi almak isteyen kişilerde aranan şartlar şunlar;
1- 18 yaşını doldurmuş olması,
2- En az lise mezunu olması,
3- İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,
4- Konkordato ilan etmemiş olması,
5- Kasten işlenen bir suçtan dolayı veya affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı, hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması
İşletmelerden istenen şartlar ise şunlar;
Fiziksel şartlar;
1- İşletmenin bağımsız bölüm olması ve net alanının en az 30 metrekare olması.
2- İçinde idari büro ve kabul yeri ile arşiv bölümü bulunması.
3- Hizmetin düzenli, sistemli ve hızlı bir şekilde verilmesini sağlayacak miktar ve özellikte masa, dolap, koltuk ve benzeri malzeme ile bilgisayar, internet, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanıma sahip olması.
4- Bir işletmede birden fazla emlak danışmanının çalışması durumunda işletme büyüklüğü her bir kişi için yüzde yirmi oranında artmalı. Mesela 2 emlakçının çalıştığı bir işletmenin en az 36 metrekare büyüklüğünde olması
Diğer şartlar;
1- Meslek odasına kayıtlı olunması,
2- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,
3- Şubelerde şube müdürünün, diğer işletmelerde ise çalışanlardan en az birinin yetki belgesine sahip olması gerekecek.
Emlakçılık yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü tarafından verilecek. Emlakçılık yetki belgesi 5 yıl geçerli olacak. Her 5 yılda bir kez belgenin yenilenmesi gerekecek.
2018 Emlakçılık kanunu
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik maddeleri arasında gayrimenkul satışı sırasında emlak komisyonu hizmet bedelinin yüzde 4'ü geçmeyeceği gibi önemli noktalar yer alıyor. Daha önce taşınmaz satışı sırasında satıcı ve alıcı tarafından ayrı ayrı yüzde 3 komisyon ödenirken yeni yönetmelik ile birlikte bu oran yüzde 2'ye düşürüldü. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin KDV hariç yüzde 4'ünden fazla olmayacak.
Yorumlar