İşte erken seçim kararından sonra yapılan son seçim anketi sonuçları!

Erken seçim kararından sonra anket şirketleri de seçimlere 61 gün kala çalışmalarına hız verdi. ANDY AR ve Gezici anket şirketleri yayımladıkları anketlerde iki farklı sonuca ulaştı. İşte erken seçim kararından sonra yapılan son seçim anketi sonuçlarıyla ilgili detaylar haberimizde.

İşte erken seçim kararından sonra yapılan son seçim anketi sonuçları!
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
23 Nisan 2018 Pazartesi 10:37

Erken seçim kararından sonra seçimlere 61 gün kala yapılan son seçim anketi sonuçları açıklandı. İki farklı anket şirketi olan ANDY-AR ve Gezici araştırma şirketleri son seçim anketi sonuçlarını açıkladılar.

ANDY-AR araştırma şirketi Habertürk'ten Kübra Par'ın son seçim anketi sonuçlarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

‘CHP BAYKAL DÖNEMİNE GERİLEDİ ŞU AN OYU YÜZDE 21 CIVARINDA’

Kübra Par'ın 'Parlamentoda sürpriz bir tablo ortaya çıkabilir mi?' sorusuna, '' Zaten kesin sürpriz çıkacak. Toplam oy oranlarında özellikle AK Parti ve CHP’de yaşanacağını düşünüyorum.' cevabını verdi. Bu cevaba karşılık Kübra Par'ın 'Tüm partiler için öngörülerinizi söyler misiniz?' sorusunu yöneltmesi üzerine ise Faruk Acar, ''AK Parti ve MHP’yi bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. İki partinin oranı aşağı yukarı yüzde 55’ler dolayında bir yerde sonuçlanır gibi görünüyor. CHP’nin Baykal dönemine gerilediğini görüyoruz. Şu an itibarıyla oyu 21 civarında. Bu herkesin beklediğinin aksine AK Parti’den oy devşiren bir parti değil, CHP’yi parçalamak üzere konumlanmış algısı olan bir İYİ Parti var. Toplamına baktığınızda Erdoğan karşıtlığı ve AK Parti’yi bitirmek üzere konumlanan CHP, yine aynı mantık üzerine konumlanan bir diğer partiye oy kaptırıyor. AK Parti ve MHP tabanında bu anlamda bir düşüş yaşanmıyor. CHP’nin şimdi bir de bunları bir arada tutma zorunluluğu var. Tıpkı 7 Haziran’daki gibi HDP’yi kötülemeyecek, ona alan açacak ve Meclis’e girmesini bir ölçüde geri planda destekleyecek. Bu bugün itibarıyla İYİ Parti için geçerli. CHP, 7 Haziran’da bunu başardı. İYİ Parti’nin 6-7 civarında oyu var. Ama bunun daha üzerine oturup oturmayacağı önümüzdeki süreçte belli olacak. Parlamentoda nasıl bir denge olacağını öngöremeyeceğiz. Araştırma şirketleri bu anlamda toplam ittifak oylarını verebilir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin oy oranlarını aşağı yukarı bilmiş olacağız. Ama partilerin herkes için sürprizler yaratacak neticelere sahip olacağını düşünüyorum.HDP’nin oylarında ciddi bir kırılma söz konusu dahi değil. Ne HDP’den kopup AK Parti’ye geçiş ne de AK Parti’den HDP’ye geçiş söz konusu. HDP baraj civarında bir yerde duruyor. Saadet Partisi kamuoyunda çok popüler bir alan yakaladı. Kendince ciddi bir hava oluşturdu ve gündem belirleyen aktörlerden biri haline geldi. Bu biraz da AK Parti’nin onları muhatap almasıyla alakalı. Fakat Saadet Partisi’nin oylarında henüz bir hareketlilik tespit edebilmiş değiliz.'' yanıtını verdi. 

''İLK TURDA YÜZDE 50'Yİ GEÇEN YOK''


Gezici Araştırma Şirketi'nin son seçim anketi sonuçları


Gezici Araştırma Şirketi son seçim anketi sonuçlarını yayımladı. İlk turda yüzde 50’yi geçen Cumhurbaşkanı adayı yok. Seçmenin yüzde 72’si yarışın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında geçeceğine inanıyor.'' yanıtını verdi. 

Gezici Araştırma, 14-15 Nisan ta­rihleri arasında 21 ilde 3 bin 864 kişiyle görüşerek siyasi durum anketi yaptı. Gezici Araştırma'nın sonuçlarına göre, “Size göre Türki­ye'nin en büyük sorunu nedir?” sorusuna verilen cevaplar şöyle: Ekonomik sorunlar (yüzde 48.6), PKK terörü (yüzde 38.8), işsizlik (yüzde 36.7), FETÖ terörü (Yüzde 24.7), eğitim sorunu (yüzde 20), Suriyeliler (yüzde 17.7), yolsuz­luk (yüzde 12.1).

ADAYLARA DESTEK: Olası Cumhurbaşkanı adayların­dan kimi destekleyecekleri so­rulduğunda şöyle bir dağılım oluyor: Tayyip Erdoğan 43.5, Me­ral Akşener 18.6, Ahmet Türk 11.1, Kemal Kılıçdaroğlu 9.7, İlker Başbuğ 9.5, Abdullah Gül 5.3, Te­mel Karamollaoğlu 1.5, İlhan Ke­sici 0.5, Yılmaz Büyükerşen 0.4.


ERDOĞAN-AKŞENER YARIŞI: İkinci tura kalması halinde Erdoğan-Akşener yarı­şında tablo Erdoğan 45.6 Akşe­ner 41.8, kararsız 12.6 şeklinde. Aynı yarış Abdullah Gül ile Er­doğan arasında olunca Erdoğan 42.8, Gül 23.5 ve kararsız 33.7 çı­kıyor. Gül-Erdoğan yarışında Erdoğan'ın oyu düşerken, karar­sızlar artıyor.

PARTİLERİN OY ORANI: Seçimde hangi partiye oy vere­ceksiniz sorusuna AKP (45.8), CHP (19.7), MHP (7), İYİ Parti (16.3), HDP (9.7), SP (0.8) cevabı verildi. Cumhur ittifakında AKP-MHP oyları yüzde 49.9, CHP 18.9, İYİ Parti 17.8, HDP 10.5 oluyor. ‘Merkez sağ' ittifakı oluşturulursa tablo şöyle değişiyor: AKP-MHP 48.2, İYİ Parti-SP-DP-ANAP 23.4, CHP 18.9, HDP 9.5.

SAADET PARTİSİ, AK PARTİ'DEN YÜZDE 5 OY ALIYOR

Araştırma sonuçlarını SÖZ­CÜ'ye değerlendiren Gezici Araş­tırma Şirketi sahibi Murat Gezici, şunları söyledi:

TABANLA SORUNSUZ ADAY: Ekmeleddin İhsanoğlu aday gösterilince yüzde 26 seç­men sandığa gitmedi, bu seçme­nin yüzde 78'i CHP'li idi. Buna benzer hata olursa sandığa git­meme oranı yüzde 22'yi bula­bilir. CHP en güçlü, kuvvetli adayını göstermeli. Öz CHP'li bi­rini aday yapmalı. Kemal Kılıç­daroğlu'nun kendisi veya İlker Başbuğ profilindeki bir aday san­dığa katılımı artırır, seçimlerin ikinci tura kalmasını garantiler.

MERKEZ SAĞ AKŞE­NER'DE TOPLANDI: 2007- 2009 sürecinde merkez sağ oylar AKP-CHP ve MHP arasında pay­laşıldı. Emaneten giden bu oyların İYİ Parti'ye geldiği görü­lüyor. AKP'nin yüzde 15-17 ara­sında sadık olmayan, kendini AKP'ye ait hissetmeyen seçmeni var. Bunların kopma ihtimali yüksek.

AK Parti'den YÜZDE 5 OY ALIYOR: Saadet Partisi'nin oyu yüzde 1-2 olmasına rağ­men Temel Karamollaoğlu'n­dan dolayı etkin hale geldi. AK Parti içindeki yüzde 7-9'luk seçmen kitlesini düşünmeye itiyor. SP, İYİ Parti ve DP birlikte hareket ederse AK Parti'den yüzde 5 puan gelebilir. Barajı geçemediği için SP'ye bu oylar gelmiyor.

 

Yorumlar