İngiliz diplomattan 'Gazze' istifası: İngiltere savaş suçuna ortak

İngiliz diplomat Mark Smith, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını sürdürmesi nedeniyle ülkesinin bu ülkeye silah satışlarını eleştirerek görevinden istifa etti. Smith, İsrail'in savaş suçu işlediğini söylerken, "İngiltere'nin bu suçlara ortak olabileceği bilinciyle görevime devam edemem" dedi.

İngiliz diplomattan 'Gazze' istifası: İngiltere savaş suçuna ortak
Son Güncelleme: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 14:29
19 Ağustos 2024 Pazartesi 14:22

İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırıları, uluslararası arenada tepkilere yol açmaya devam ederken, İngiltere'nin Dublin Büyükelçiliği'nde görevli diplomat Mark Smith, ülkesinin İsrail'e silah satışlarına devam etmesini protesto ederek görevinden istifa etti. Smith'in istifa mektubu, özellikle İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın bu süreçteki rolüne yönelik sert eleştiriler içeriyor.

'SAVAŞ SUÇLARINA ORTAK OLAMAM'

Mark Smith, istifa mektubunu X platformunda paylaşarak, İngiltere'nin İsrail'e silah satışlarını sürdürmesinin, uluslararası insancıl hukukun ihlali anlamına geldiğini belirtti. Smith, "Her gün Gazze'de İsrail tarafından işlenen savaş suçları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine şahitlik ediyoruz. İngiltere'nin bu suçlara ortak olabileceği bilinciyle görevime devam edemem" ifadelerini kullandı. Smith, daha önce İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya silah ihracatı lisanslarıyla ilgili biriminde çalıştığını belirterek, bu konuda uzman olduğunu vurguladı.

İngiliz diplomat ülkesinin İsrail'e silah satışları nedeniyle istifa etti - Daily Ummah | Bir Miladın HabercisiyizMark Smith

İSRAİL'İN EYLEMLERİ VE SAVAŞ SUÇLARI

Smith, mektubunda, İsrail'in Gazze'de okullar, hastaneler, üniversiteler ve evler gibi sivil yapıların hedef alındığını, insani yardımların engellendiğini ve Kızılhaç ambulanslarının bile saldırıya uğradığını dile getirdi. "Bu eylemler savaş suçudur" diyen Smith, İsrail hükümeti ve ordusunun üst düzey yetkililerinin soykırım niyetlerini açıkça gösterdiklerini ifade etti. Smith, İsrail'e silah satışlarının hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini vurgulayarak, İngiltere'nin bu konudaki tutumunu sert bir şekilde eleştirdi.

'ENDİŞELERİM GÖZ ARDI EDİLDİ'

Smith, silah satışları konusundaki endişelerini bakanlıkta her kademede dile getirdiğini, ancak "Teşekkür ederiz, endişelerinizi not ettik" dışında bir yanıt almadığını belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın silah satışı konusunda dünyanın en şeffaf ihracat lisansı sistemine sahip olduğu yönündeki açıklamalarını eleştiren Smith, gerçek durumun bunun tam tersi olduğunu savundu. "Bakanlıktaki bu yasa dışılık konusunda endişelerini dile getiren bir memur olarak bu şekilde göz ardı edilmek çok rahatsız edici" diyen Smith, diğer bakanlık çalışanlarını da endişelerini dile getirmeye çağırdı.

BM'DEN DESTEK

Smith'in istifası, uluslararası arenada da yankı buldu. Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, X'te yaptığı paylaşımda, Smith'in cesur adımını övdü ve "Daha fazla diplomatın Mark Smith'in cesur yolundan gideceğini ve İsrail vahşetine imkan tanıyanlara karşı sesini çıkaracağını umuyorum" dedi. İngiliz yayın kuruluşu BBC de Smith'in istifasını kaynakları aracılığıyla doğrularken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmadı.

Smith'in istifa mektubunu Dublin Büyükelçiliği'nde çok sayıda bakanlık yetkilisi, elçilik çalışanı ve hükümet yetkilisine gönderdiği belirtildi. BBC tarafından görülen istifa e-postasının imza kısmında "Terörle Mücadele İkinci Katibi" ifadesinin yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar