İş dünyası erken seçime nasıl bakıyor?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında işaret ettiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran olarak açıkladığı erken seçim hakkında iş dünyası açıklamalarda bulundu.

İş dünyası erken seçime nasıl bakıyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
19 Nisan 2018 Perşembe 08:02

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında erken seçim çağrısı yapmış ve 26 Ağustos’u işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçeli ile yaptığı görüşme sonrası yaptığı basın toplantısında erken seçim tarihini 24 Haziran olarak açıkladı.

İŞ DÜNYASI ERKEN SEÇİM HAKKINDA NE DİYOR?

Bahçeli'nin erken seçim işareti sonrası Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) bu adımı olumlu bulmadığını açıkladı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: Türkiye’nin istikrarı sağlayacak, belirsizliğin ortadan kalktığı, öngörülebilirliğin olduğu bir dönemi 2019 yılına kalmadan bir an önce yakalaması gerektiğini çeşitli platformlarda dile getirdik. Bu bağlamda erken seçimi olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz. Yönetim sisteminde süregelen ikili yapıyı da ortadan kaldıracaktır.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan: İş dünyasının ihtiyacı olan istikrar ortamını sürdürülebilmek ve yakın coğrafyamızda cereyan eden siyasi ve fiziki hareketlilik karşısında doğru pozisyon alabilmek adına, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne bir an önce geçmemiz gerekmektedir. Erken seçim kararını iş dünyası ve ülkemizin geleceği adına son derece olumlu karşılıyoruz. İnanıyoruz ki bu seçim sonuçları, 2023 hedeflerimizin gerçekleştirilmesi ve güçlü Türkiye’ye giden yolda bütün engellerin bertaraf edilebilmesi adına büyük bir dönüm noktası olacaktır.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Seçimlerin erken yapılması en çok reel sektöre yarar. İş dünyası yatırım kararlarını öne alır. Çok daha güçlenecek yönetim sistemiyle üretim yarışı 1.5 yıl erken başlar. Önümüzü daha net görebilmek için de uluslararası çevrelerin kur manipülasyonlarına hakettikleri cevabı daha güçlü verebilmek için de buna ihtiyaç var.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem: Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla kurun üzerindeki spekülatif köpüğün kalkması doğrultusunda gelişme hemen oldu; daha da normalleşeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Üretim ve piyasayı regüle edecek reformlar hızla başlayacak.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay: 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi, Türkiye’nin demokratik gelişimi ve ekonomik kalkınması için dönüm noktası olacak. Türkiye, yeni hükümet sistemiyle 2023, 2053 ve 2071 için belirlediği hedefl ere çok daha hızlı ulaşacaktır.

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe: Referandumla onaylanan yeni yönetim sistemine geçişin öne alınmasının, Türkiye’nin faydasına olacağına inanıyorum. Açıkça dillendirilmese de zaten gündemde hep bir erken seçim beklentisi vardı. Biz her zaman olduğu gibi bugün de yarın da üretmeye, ihracata, ülkemize döviz kazandırmaya devam edeceğiz.

ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur: Türkiye’nin öncelikleri çok farklı. İç ve dış gelişmeler her gün farklı bir dinamikle hareket ederken, Türkiye’nin gündeminde uzun bir seçim süreci yer almamalı. Ekonomi belirsizlikleri asla sevmez. Bu karar ile bu belirsizlik yükü ortadan kalkacak.

KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci: Türkiye’nin önüne bakmasında fayda var. Ben inanıyorum ki ülkemizin geleceğine yönelik atılacak adımlar yeni sistemle birlikte daha güçlü olacak.

GSO Başkanı Adnan Ünverdi: Keşke yerel seçimlerde erkene alınsa ve o da gündemimizden çıksa daha iyi olur. Seçimler biterse gerek iş dünyası gerekse toplumun her kesimi artık önüne bakacaktır.

GTO Başkanı Tuncay Yıldırım: Her ne olursa olsun kazanan ülkemiz olsun. Ülkemizin hakkına ne hayırlısı ise onun olmasını diliyorum.

ATSO Başkanı Davut Çetin: İş dünyası olarak bizim tercihimiz her zaman Türkiye’nin önceliğinin, gündeminin seçim değil, yapısal reformlar olması yönündedir. Bu aşamada en büyük dileğimiz seçim sürecinin toplumsal birliğimize zarar vermeden geride bırakılması, akabinde de ihtiyaç duyduğumuz yapısal reform takvimini biran önce uygulamaya koyacak bir yönetim yapısının sandıktan çıkmasıdır.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü: Milletimizin daha güçlü, ekonomisi daha sağlam bir Türkiye kararının hayata geçebilmesi için önümüzdeki seçimler bir fırsat olabilir. Ancak Türkiye seçime giden bu süreçte popülist yaklaşımlardan uzak durarak, seçim ekonomisi uygulamamalıdır.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen: Piyasaların verdiği ilk çok olumlu tepkiler de doğruluyor ki alınan karar çok olumlu ve isabetlidir.

Yorumlar