İran'a karşı Batı da harekete geçti: İsrail'e ilk destek Fransa'dan

İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ve Lübnan'daki bombardımanına ses çıkarmayan Batılı liderler İran'ın misillemesi sonrası harekete geçti. Liderler Tahran'ı kınarken Tel Aviv'e askeri destek sağlıyor. İlk desteği veren de Fransa oldu. İran'a karşı, İsrail için Orta Doğu'daki askeri kaynaklarını harekete geçiren Fransa, Ürdün'deki askeri üssünden destek oldu.

İran'a karşı Batı da harekete geçti: İsrail'e ilk destek Fransa'dan
Son Güncelleme: 2 Ekim 2024 Çarşamba 14:06
2 Ekim 2024 Çarşamba 14:04

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran'ın, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırılarına füzelerle yanıt vermesinin ardından dün gece Elysee Sarayı’nda Başbakan, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve askeri yetkililerin de katılımıyla "Savunma ve Ulusal Güvenlik Konseyi"ni topladı.

FRANSA, İSRAİL İÇİN BÖLGEDEKİ ASKERİ GÜCÜNÜ SEFERBER ETTİ

Toplantı bittikten sonra yapılan açıklamada Macron, İran'a karşı Orta Doğu'daki askeri kaynaklarını seferber ettiğini açıkladı. Macron, “Fransa, İran tehdidine karşı İsrail’in güvenliği için Orta Doğu'daki askeri kaynaklarını harekete geçirdi.” dedi.

“Lübnan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına uygun şekilde yeniden sağlanacağını umduğunu” söyleyen Macron, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik "terörist" eylemlerini durdurması çağrısında bulundu.

FRANSA'DAN İRAN'A KINAMA

VOA'nın aktardığına göre Macron, “Bölgedeki herkes için barış ve güvenliğe olan bağlılıklarını" vurgularken, İran'ın İsrail'e yönelik yeni saldırılarını mümkün olan en güçlü ifadelerle kınadıklarını açıkladı.

LÜBNAN İÇİN KONFERANS DÜZENLENECEK

Elysee’den yapılan açıklamaya göre Fransa, Lübnan adına da harekete geçmek istiyor. Çok sayıda sivilin mağdur edildiğini hatırlatan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail'in askeri operasyonlarını mümkün olan en kısa sürede sonlandırmasını talep etti. Güvenlik Konseyi toplantısında, Lübnan halkını ve kurumlarını destekleyen bir yardım konferansı düzenlenmesine karar verildi.

Güvenlik Konseyi’nde, “Lübnan ve Orta Doğu'da bulunan ülke vatandaşlarının güvenliğinin sağlanmasına, Orta Doğu'da yaşananların ulusal topraklara olası yansımalarının önlenmesi ve herkesin güvenliğinin sağlanması için azami dikkatin gösterilmesini ve yeterli önlemlerin alınması” kararlaştırıldı.

FRANSA DESTEĞİNİ İSRAİL DE DOĞRULADI

İsrail ordusu Sözcüsü Oliver Rafowicz, Fransız haber kanalı BFM TV’ye bağlanandı. Rafowicz, Fransa’nın, ABD ve Ürdün'ün yaptığı gibi İran saldırılarına karşı İsrail'e yardım ettiğini doğruladı. Hizbullah'ın İsrail’de bir kara harekatı hazırlığında olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Rafowicz, Lübnan’daki Hizbullah mevzilerine yönelik operasyonlarının devam edeceğini bildirdi.

ABD VE FRANSA ARASINDA YOĞUN DİPLOMASİ

Lübnan'ın başkenti Beyrut’taki temaslarını tamamlayarak ülkesine dönen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, atılacak diplomatik adımlarla ilgili ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılana açıklamada, Orta Doğu'daki gelişmeleri görüşmek üzere öğleden sonra Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin toplanacağı bildirildi.

Paris ve Washington geçen hafta da, İsrail'in Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ı öldüren hava saldırılarını başlatmasından kısa bir süre önce Lübnan'da geçici bir ateşkes sağlamak için diplomatik çalışma yürütmüştü.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Macron, Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot’dan bölgeyi tekrar ziyaret etmesini istedi. Özellikle Lübnan ve Gazze'deki mevcut krizin kalıcı olarak çözülmesi için gerekli temasların kurulması kararlaştırıldı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar