İstanbul'da anaokulu fiyatları uçuşa geçti: Binlerce aile kara kara düşünüyor

Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, geçen yıl anaokulu ücretlerinin 7 bin ila 14 bin lira arasında değiştiğini, bakıcı ücretlerinin ise yaklaşık 15 bin lira civarında olduğunu öne sürdü. Bu yıl ise anaokulu ücretlerinin 17 bin ila 35 bin lira arasında, bakıcı ücretlerinin ise yaklaşık 45 bin lira civarında olduğunu ifade etti.

İstanbul'da anaokulu fiyatları uçuşa geçti: Binlerce aile kara kara düşünüyor
Son Güncelleme: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 14:41
19 Ağustos 2024 Pazartesi 14:39

Hem annenin hem de babanın çalıştığı ailelerde, çocukların bakımı için anaokulu veya bakıcıya ihtiyaç duyuluyor. Ancak fiyatlardaki bu yüksek artış, bazı aileleri alternatif çözümler aramaya yönlendiriyor.

Bazı aileler, yüksek maliyetler nedeniyle çocuklarının bakımını büyüklerinden, örneğin anneanne ve babaanne gibi aile üyelerinden sağlarken, bazıları ise artan maliyetlere rağmen anaokulu veya bakıcı tercih ediyor.

Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş ise fahiş fiyatlarla ilgili şöyle konuştu: "Anaokulu ücretlerindeki artış, okulun sunduğu hizmetler, kira giderleri ve diğer masraflarla doğrudan ilişkilidir. Bakıcı ücretlerindeki yüksek artış da, özellikle çocuklara özel eğitim sunma konusunda anaokullarının sunduğu avantajlardan kaynaklanıyor"

yeni-proje-3-001.jpg

Anaokulları, çocukların akranlarıyla vakit geçirmesi ve çeşitli eğitim olanakları sunması nedeniyle tercih ediliyor. Hacı Murat Kuş, ailelerin anaokulu seçerken okulun ruhsatı, öğretmen nitelikleri ve ilk yardım sertifikaları gibi önemli konuları sorgulamadığını belirtti. Kuş, "Fiziksel mekanın yanı sıra okulun sunduğu eğitim kalitesi ve öğretmenlerin yeterlilikleri de çok önemlidir. Ucuz fiyatlar bazen kalitesiz öğretmenlere ve eksik eğitim hizmetlerine işaret edebilir. Velilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor" uyarısında bulundu.

Anneanne ve babaanne yardımlarının da çeşitli dezavantajları bulunuyor. Kuş, "Anneanne ve babaanneler çocukları çok sevseler de, sınırlı süre boyunca çocuklara etkili bir şekilde bakım sunamazlar. Bu durum, çocukların televizyon ve telefonla zaman geçirmesine neden olabilir ve bazı gelişimsel sorunlara yol açabilir" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar