İşte MİT'in casus cihazları - Sayfa 9

Döküman Kopyalama Çantası

Gizli dokümanları kayıt altına almak için kullanılan çanta. Portatif bir fotoğraf stüdyosu gibi kullanılan çantanın içerisinde fotoğraf makinesi ve ışık düzeneği bulunmaktadır. Ele geçirilen gizli dokümanın hızlı bir şekilde görüntülenmesi için kullanılmıştır.


9 19
 
İşte MİT'in casus cihazları - Sayfa 10

Gizli Dinlemede Kullanılan Kalem

İçerisine yerleştirilen kayıt cihazı sayesinde ortamdaki seslerin ortam dışına aktarılmasını sağlayan gizli dinleme cihazı haline getirilmiş kalem. İçerisinde pil yuvası ve ses vericisi bulunan dolma kalem gizli dinlemeler için üretilmiştir.

10 19
 
İşte MİT'in casus cihazları - Sayfa 11

Gizli Haberleşmede Kullanılan Çakmak

Gizli haberleşmede kullanılan IMCO model çakmak.Gaz hanesinin geniş ve çıkarılabilir bölümüne yerleştirilen mesajlar sayesinde ajanlar arasında gizli haberleşme sağlanmıştır.

11 19
 
İşte MİT'in casus cihazları - Sayfa 12

Şifreli Fotoğraf Kartı 

İstihbarat tarihinde, üzerine ''filme alınmış doküman görüntüsünü gizleme metodu” olarak bilinen yöntemin uygulandığı şifreli fotoğraf kartı. Bu gizli mesajlaşma, beyaz boşlukları bulunan herhangi bir fotoğraf kartına, bir veya birkaç dokümanın negatif birimlerinden agrandizör yardımıyla monte edilme yöntemidir. Kimyasal maddeler kullanılarak görünür hale getirilen metin, bir büyüteç yardımıyla okunabilmektedir. Daktilo yazısının küçültülerek fotoğraf kartı üzerine yerleştirilmesiyle hazırlanan bu kart, MİT tarafından 1970’li yıllarda kullanılan gizli haberleşme yöntemine bir örnektir. Fotoğraf; uygulanan yöntemin yanı sıra, Ankara Devlet Opera ve Bale Binası kulesinin yıkılmadan önceki haline ilişkin bilgi vermesi yönüyle de önem taşımaktadır.

12 19