24 Haziranda AK Parti ve MHP arasında yapılan Cumhur İttifakı’ndan sonra iki partinin yerel seçimde ittifak yapıp yapmayacağı merak konusu olmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamalarla iki parti yerel seçimde ittifak yapmak için birbirlerine yeşil ışık yaktı.
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti ve MHP’nin yerel seçimde ittifak için somut adım atacağını belirtti.
Selvi’nin yazısı şöyle:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, il başkanları toplantısında “Cumhur İttifakı’ndaki dayanışmamız ne ise yerel seçimlerde de bu ittifakı gerçekleştirme imkânımız olabilir” dedi.
İttifak önerisi Bahçeli’den geldiği için, AK Parti MHP’nin ne düşündüğünü öğrenmek istiyor. İşin püf noktasını Bahçeli’nin kafasındaki ittifak formülü oluşturuyor. MHP nasıl bir ittifak modeli düşünüyorsa AK Parti bunu öğrenip ona göre bir formül geliştirmeyi planlıyor.
Anayasa değişikliği için AK Parti’den Abdulhamit Gül, MHP’den Mehmet Parsak; ‘Cumhur İttifakı’ için AK Parti’den Mustafa Şentop, MHP’den Mustafa Kalaycı bir araya gelmişlerdi. Bu kez de AK Parti’den yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP’nin Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’ın bir araya gelmesi bekleniyor. Bunun için gözler Bahçeli’ye çevrilmiş durumda. Teklif sahibi Bahçeli olduğu için, çalışma MHP Genel Başkanı görüşme yapacak ismi belirledikten sonra başlayacak. Temsilciler çalışacak, bir formül geliştirip liderlere sunacaklar. Yerel seçimler yasasında ittifaka ilişkin bir düzenleme yok. Ancak siyaset çözüm bulma sanatı. Bazı modeller üzerinde duruluyor. Örneğin o ilde bir partinin aday göstermemesi, görüntü aday çıkarması ya da belediye meclisinde üyeliklerinin paylaşılması gibi...
Erdoğan’ın aday profili
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçimlerde izlenecek stratejinin ipuçlarını da verdi.
1) Güçlü aday
Erdoğan, “Karşılığı olan güçlü isimlerle seçime gireceğiz” dedi. Buna, AK Parti “seçilecek adaylarla” seçime girecek diyebiliriz. İsmi açıklandığında o şehirde yaşayanların “en iyi adam” diyeceği isimlerin peşindeler. Bunun için şehirlerde öne çıkmış isimlerin yanı sıra büyükşehirlerde bakan ve genel başkan yardımcılarının adaylığı söz konusu olabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “milletvekillerinin adaylığına sıcak bakmadığı” söyleniyor. Zaten AK Parti Meclis’te çoğunluğu ancak MHP’nin desteğiyle sağlıyor.
2) Aday profili
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu bir aday profili var. Aday belirleme çalışmaları büyük ölçüde buna uygun olarak gerçekleşecek. Ehliyet ve liyakât sahibi olacak. Toplum tarafından sevilip takdir edilecek. Tevazu sahibi olacak. Ama yetmez. Belediye başkanlığına talip olan şahsın vizyonuna da bakılacak.
AK Parti yerel seçimlerde şehirlerin kendine has özelliklerine göre bir çalışma planlıyor. Bunun başında şehrin istediği ve benimsediği adaylar geliyor.
AK Parti yöneticileri iki noktaya dikkat çekiyorlar.
1) Şehre en uygun adayı bulmak.
2) Şehrin dilini tutturmak.
Çok önemli bir nokta. İzmir’in dili ile Ankara’nın dili aynı değil.
Bu arada AK Parti’nin yürüteceği seçim kampanyasının köşe taşları belli olmaya başladı.
1) Yapılan hizmetler anlatılacak.
2) Yapılacaklar anlatılacak.
3) Pozitif bir kampanya yürütülecek. Rakiplerin başarısızlığı ve kötülüğü üzerine bir kampanya inşa edilmeyecek; yeni projeler anlatılıp hizmet dili kullanılacak.
4) İstanbul ve Ankara için özel bir çalışma yapılacak.
Kandil önlemi geliyor
Bilmem dikkatinizi çekti mi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında HDP’ye yönelik önemli bir mesaj vardı. “Terör örgütüyle birlikte aday olmaya yeltenenler kusura bakmasınlar, bizden demokratik bir yaklaşım bekleyemezler” dedi. Dahası, Bahçeli de “Kayyumla yönetilen belediyelerin milletimizin iradesi doğrultusunda, yeni sistemin yapısına uygun olacak şekilde tezahürü, teşkili ve tahkimi sağlanmalı” dedi.
Bu ne anlama geliyor?
Soruşturdum.
HDP’nin adaylarının Kandil tarafından belirlenmesine izin verilmeyecek. Eğer Kandil belirlerse önlem alınacak. Ancak HDP kendi iradesiyle aday çıkarırsa onunla siyaseten mücadele edilecek.”
Yorumlar