Türkiye'nin kağıdı yurt dışından ithal etmesi nedeniyle doların 6 TL’nin üzerine çıkması sonrasında basılı yayın organları sıkıntıya girdi.
Habertürk Gazetesi'nin 5 Temmuz'da son baskısını yaparak artık basılı olarak çıkmamaya karar vermesinin ardından şimdi de Aydınlık Gazetesi kağıt sıkıntısı nedeniyle yayınına 3 gün ara verdi.
Sözcü Gazetesi'nin bir ekini kapatarak fiyatını 1.25 TL'ye; Cumhuriyet'in 2.5 TL'ye; Dünya Gazetesi'nin ise 4.25 TL'ye çıkarması, yazılı basındaki kağıt sıkıntısının boyutunu gözler önüne serdi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, konuya ilişkin olarak yaptığı değerledirmede, "Kendi matbaası olmayan gazetelerin maliyetleri arttı. Matbaacılar sürekli zam istiyorlar. Halkın bilgi edinme hakkı dediğimiz basın özgürlüğü üzerine bir de bu ekonomik sorunlar yüklendi" dedi.
"Buna bir çözüm bulunmalı." diyen Olcayto, "Bizim önereceğimiz çözüm, yeniden SEKA gibi milli bir kurumun devreye girmesi. Gazete kağıdının Türkiye’de üretiminin sağlanarak gazetelere dağıtılabilmesi.” dedi.
Yerel Basın da Zor Durumda
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca ise "Aydınlık’ın yaptığını biz tüm Anadolu’da yaptık." diyerek Anadolu basınının kağıt sıkıntısına dikkat çekerek bayramda 3 gün ara vermek zorunda kaldıklarını belirtti.
"Dolar kuru nedeniyle artık kağıt fiyatlarında sanki altın alıyormuşsun gibi hemen hesap makinasına başvurulmaya başlandı. Ben bunu kağıt tüccarlarının bir fırsatçılığı olarak görüyorum." diyen Karaca, şöyle devam etti: "Mesela öğleden önce kağıt siparişi veriyoruz, 100 TL diyor. Öğleden sonra parasını çıkartıyorsun. 'Döviz kuru değişti 110 lira oldu' gibi olaylarla karşılaşıyoruz. Şu anda Anadolu basını gerçekten bitmek üzere. Basın İlan Kurumu’nun asgari kadroyu altı kişiye indirmesi Anadolu basınına merhem olmadı, olmaz da zaten. Bu nedenle son bir yılda girdi fiyatlarımız yüzde 150 arttı. İlan gelirleri yüzde 25 düştü. Anadolu basını şu anda oksijen çadırında. Basın İlan Kurumu yönetmeliğine göre bayram boyunca gazete çıkarmama hakkımız var. Anadolu’nun birçok illerinde bu uygulama yapıldı."
"Kağıt Resmen Karaborsada"
Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı M. Ali Dim ise "Şu anda kağıt resmen karaborsa durumda." diyerek yüzde yüze varan farkların olduğuna dikkat çekiyor. Dim, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle son bir ay içerisinde döviz kurundaki artışla tamamı ithal olan gazete kağıdının ton başına fiyatı yüzde 200’e kadar artış gösterdi. Şimdilik yüzde 40-50 arası sabitlenmiş bir fiyat görünüyor. Kağıt bulmakta zorluk çekiyoruz."
Millî Gazete sayfa sayısını 16'ya düşürdü
Gazetenin bugünkü birinci sayfasında “Millî Gazete'den zorunlu açıklama” başlığıyla bir açıklama yayımlandı. Açıklamada, “Böyle bir süreçte biz de okuyucularımızın hoşgörüsüne sığınarak gazetemizi ‘16’ sayfaya düşürmek zorunda kalıyoruz. Bu süreci birlik ve dayanışma içinde aşacağımızdan eminiz…” ifadeleri yer aldı.
Yorumlar