Karaman kent merkezindeki Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nda görevli sınıf öğretmeni Muharrem B., Ensar Vakfı ile Karaman İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği’ne (KAİMDER) ait yurtlarda barınan 10 erkek öğrenciye “cinsel istismarda” bulunduğu suçlamasıyla 5 Mart’ta tutuklanmıştı. Mağdurlardan 7’sine tecavüz, 2’sine cinsel istismar, 1’ine de müstehcen görüntü izlettiği iddiasıyla 600 yıla yakın hapsi istenen sanık Muharrem B.’nin “kasten yaralama”, “çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik”, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, “cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “çocuğun cinsel istismarı” suçlamalarından Karaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanıyor.
Kapalı oturumda görülecek duruşmaya basın mensupları alınmıyor. Mahkeme, daha önce art arda yapılan ön duruşmalarla mağdur çocukları dinledi ve görüntüye alınan mağdurların ifadelerinde anlattıkları, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi SEGBİS) ile tutuklu olduğu Ereğli Cezaevi’nden katılacak Muharrem B.’ye sorulacak.
Muharrem B. akıl ve ruh sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için sağlık kontrolünden geçirildi.
Davaya Ensar Vakfı da müdahil oldu
Mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Karaman İmam Hatip Okulu, İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (KAİMDER), Ensar Vakfı ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) duruşmaya müdahil olma talebini kabul etti.
Milletvekilleri ile bazı derneklerin davaya müdahillik talebi ise reddedildi. Karara itiraz eden CHP ve HDP milletvekilleri, salondan ayrılmak istemeyince mahkeme başkanı bir süre duruşmaya ara verdi.
Duruşmaya, Ensar Vakfı Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu ile Hukuki Araştırmalar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Harun Akdere de mağdur avukatı olarak katıldı.
İzmir ve Aydın Barosu’nun Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı ve üyeleri de duruşmaya katılıyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Gülsüm Kaya, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük, Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir de Karaman Adliyesi'nde.
Hukukçular, mağdur ve tanık ifadelerinden adli tıp raporlarına kadar dosyanın büyük oranda tamamlandığı davanın hızla sonuçlanabileceğini düşünüyor.
Valilik eylem ve yürüyüşleri yasakladı
Karaman Valiliği, davayla ilgili kentte her türlü gösteri, basın açıklaması ve yürüyüş gibi eylemlerin yasaklandığını açıkladı.
Valiliğin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, çocuk istismarından tutuklu sanık Muharrem B. hakkında Karaman Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan kamu davasının ilk duruşmasının çarşamba günü yapılacağı belirtildi. Açıklama şöyle:
"Dosyada iddia edilen suçun toplumda infial uyandıran suçlardan olması, dava konusunun ulusal yazılı ve görsel basında gündemde kalmaya devam etmesi nedeniyle bu durumu fırsat bilen provokatörlerin, mağdur yakınlarını ve vatandaşları 'basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü' adı altında kitlesel protesto eylemlerinin içerisine çekerek, istenmeyen olayların yaşanmasına sebep olabilecekleri değerlendirilmektedir. İlgili kanun gereğince 20 Nisan Çarşamba günü davanın devam ettiği süre boyunca Karaman il sınırları içerisinde her türlü toplanma, basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma ve benzeri etkinlikler yasaklanmıştır."
Kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı
Duruşma nedeniyle adliye çevresinde 700 polis görev yapıyor. Ekipler, kentin girişinde kontrol noktası oluşturup, kente giren ve çıkanların kimlik kontrolü yapıyor. Herkes tek tek üst aramasından geçiriliyor. Adliye çevresinde yaklaşık 3 kilometrelik alan ise polis tarafından demir bariyerlerle çevrildi.
Çevre illerden de takviye polis ve TOMA getirilirken, adliyenin çevresindeki caddeler kapatıldı. Adliyenin otoparkına hiçbir araç alınmıyor. Aadliyeye başka bir işlem için gelenler de tek tek arama noktalarında üst aramasından geçirilerek içeri alınıyor.
Ağır Ceza Mahkemesi’nde sadece Muharrem B.’nin yargılanacağı dava görülüyor.
İddianamede adı geçen Ensar Vakfı'nın Karaman binasındaki tabelalar ise binaya Türk bayrağı asılarak kamufle edildi.
O zaman Jandarma bu işi çözebilse bu duruma gelmezdi.
Milli Eğitim Bakanlığı M.B'yi meslekten ihraç etmişti. M.B'nin, eski iş yeri komşusu M.T'nin, "O zaman Jandarma bu işi çözebilse bu duruma gelmezdi" şeklindeki sözlerinin basın yayın organlarında yer alması üzerine cumhuriyet savcısı, soruşturmanın genişletilmesine karar vermişti.
M.B'nin bilgisayarları ile cep telefonunda çocuk pornosu ve müstehcen görüntülere rastlanması üzerine ikinci bir soruşturma başlatılmıştı.
Yorumlar