Muharrem İnce hangi partinin başına geçiyor?

CHP’den istifa ederek DSP’ye geçenler hakkında bir yazı kaleme alan Nagehan Alçı, Muharrem İnce hakkındaki kulis bilgilerini kaleme aldı.

Muharrem İnce hangi partinin başına geçiyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
20 Şubat 2019 Çarşamba 11:12

24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’nin adayı olan Muharrem İnce, parti yönetimine yaptığı eleştirilerle de öne çıkıyor. CHP’den istifa edip DSP’ye geçenler olunca Habertük yazarı Nagehan Alçı, İnce’nin de DSP’ye geçip geçmeyeceği hakkında bir kulis bilgisi yazdı.

Alçı’nın ‘Muharrem İnce DSP’nin başına mı geçecek?’ başlıklı yazısı şöyle:

“CHP’den DSP’ye geçişler arttıkça kulisler kaynamaya başladı. Malum CHP ve muhalefet denince akla Muharrem İnce geliyor. Dün bana başta canlı yayında Ebru Baki olmak üzere birçok kişi aynı soruyu sordu: “Acaba CHP’de aradığını bulamadığı için Muharrem İnce de DSP’ye mi gidecek? Genel Başkan mı olacak?”

Ben bu sorunun cevabını iki tarafta da aradım. Önce DSP. Zira diyelim İnce gitmek istedi, DSP buna nasıl bakar?

İnce’den 4-5 kat donanımlı isimler var

Genel Başkan Yardımcısı Uğur Gürel çok açık bir şekilde olumsuz yanıt verdi: “Muharrem İnce’yi Muharrem İnce yapan DSP değil. Üstelik bizim kendi kadrolarımızda Muharrem İnce’nin 4-5 katı daha donanımlı isimler var.”

CHP’nin ileri gelenlerine sorduğumda ise “Gitmez. CHP’yi bırakmaz. Onun amacı CHP içinde iktidar olmak. Meydanı hiç Kılıçdaroğlu’na bırakır mı?” dediler.

Zaten İnce’nin 31 Mart sonrası yeniden CHP Genel Başkanlığı için kurultay zorlayacağı partinin içinde artık bir sır değil. Herkes her yerde bunu konuşuyor.

DSP’ye ittifak teklifi gitti mi, gitmedi mi?

Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart yerel seçimleri için DSP ile de ittifak yapmak istediklerini belirterek “Genel Başkan Yardımcımız Seyit Torun DSP’ye gitti ve teklifimizi iletti ama kabul etmediler” dedi.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ise BBC’ye verdiği röportajda “Benim böyle bir tekliften haberim yok. Bize intikal eden bir olay yok” diye konuştu. “Hem yerel hem genel seçimlerde size hiç ittifak talebi gelmedi mi?” sorusuna ise “Kesinlikle hayır” cevabını verdi.

Ben de bu taban tabana zıt cevapları görünce DSP Genel Başkan Yardımcısı Uğur Gürel’e bir kez daha sordum. Şunları söyledi:

“Ocak ayında Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun gelmek istediklerini ifade ettiler. ‘Buyrun’ dedik. Genel Merkezimizde bir araya geldik. Bizden de 3 genel başkan yardımcısı vardı.

O cümle teklifi engelledi mi?

‘Hayırdır?’ deyince ‘Nezaket ziyareti’ dediler. Bunun üzerine aramızdan bir Genel Başkan Yardımcısı ‘Keşke 24 Haziran’dan önce de bir nezaket ziyaretinde bulunsaydınız’ dedi. Daha fazla bir şey konuşulmadı, ayrıldılar.”

Uğur Bey belki de bu çıkışın ardından bir teklif yapmadan gitmiş olabileceklerini söyledi. Ancak şayet partinin bu yönde bir kararı olsa ve somut bir taleple gelmiş olsalar en azından bundan bahsederlerdi diye düşünüyorum.

CHP ne diyor?

DSP “Bize teklif gelmedi” derken CHP Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği teklifi doğruluyor mu, diye soruşturdum. Genel Merkeze çok yakın kaynaklar, Kılıçdaroğlu ve CHP yönetiminin, DSP’nin havasını fazla “cüretkar” ve “hadsiz” bulduğunu anlattı. 24 Haziran öncesi Kılıçdaroğlu’nun DSP’yi ziyaret edip, Genel Başkan Önder Aksakal’la ortak bir açıklama yaptığını da hatırlattılar.

Kasım 2017’de olmuştu bu görüşme. Ancak herhangi bir teklif ya da ortak bir karar çıkmamış, yalnızca “kardeş parti” vurgusu yapılmıştı. (O zaman henüz erken seçim kararı yoktu. 2019 hesapları yapılıyordu. Dolayısıyla DSP bu ziyareti belli ki 24 Haziran kapsamında görmüyor-na)

CHP teklif etse DSP kabul eder miydi?

Uğur Gürel’e bu soruyu sorduğumda tereddütsüz “hayır” dedi. “Saadet Partisi gibi bize çok uzak ve tabanımızın asla kabul etmeyeceği bir parti ve İYİ Parti gibi ne olduğu belli olmayan bir parti ile ittifak yapan CHP ile ittifakı doğru bulmuyoruz. Bizim çizgimiz bellidir. Özgürlükçü, Atatürkçü, sol bir partiyiz. Çok net kırmızı çizgilerimiz var. Mesela Ecevit’e ve Atatürk’e laf edenleri partimize kabul etmeyiz. Biz birçok kişiyi bu süreçte reddettik. Şu kadarını söyleyeyim: DSP’ye geçenlerin sayısı geçmek isteyenlerin yarısından az.”

DSP Genel Başkan Yardımcısı Gürel: CHP muhalefetin önünü tıkıyor, kapatılmalı

Önce bir gözlemle başlayayım: DSP ve CHP arasında aday alış verişi ilerledikçe iki parti arasında ton farkı netleşiyor. Bu meseleye çok farklı yaklaşıyorlar. CHP gidenleri suçlayarak, DSP’yi hedef almamaya özen gösteriyor. DSP ise tam aksine, çok sert bir şekilde CHP’ye yükleniyor. CHP’nin kendi seçmenine ihanet ettiğini söylüyor. Gerçek sol partinin kendisi olduğu iddiasını dillendiriyor…”

 

Yorumlar