Nükleer Düzenleme Kurumu nedir, nasıl çalışır?

Nükleer Düzenleme Kurumu'nun kurulması ve görevlerine dair KHK yayımlandı. Peki ya NDK(Nükleer Düzenleme Kurumu) nedir, nasıl çalışır? Detaylar haberimizde.

Nükleer Düzenleme Kurumu nedir, nasıl çalışır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
9 Temmuz 2018 Pazartesi 13:33

Kısa adı "NDK" olan ve Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlıkla ilişkili Nükleer Düzenleme Kurumu kuruldu. Nükleer Düzenleme Kurumu kurulmasına ilişkin OHAL kararnamesi Resim Gazete'de yayımlandı. Peki ya bu kurumun görevleri neler, neden kuruldu? Detaylar haberler..

Nükleer Düzenleme Kurumu nedir, nasıl çalışır?

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 702 numaralı KHK ile kurulan NDK'ya nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyona ilişkin faaliyetler üzerinde düzenleyici kontrol yetkisi veriliyor. NDK kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurum olacak. Kurul ve başkanlıktan oluşan NDK'nın kurulu beş üyeden oluşacak, üyeleri cumhurbaşkanınca atanacak. Kurul üyeleri KHK'nın yürürlüğe girdiği cumhurbaşkanının yemin tarihinden itibaren iki ay içinde atanacak, ilk toplantısını atamanın ardından iki hafta içinde yapacak.  Kurumun görevlerini yaparken ihtiyaç duyacağı her türlü hizmet için paylarının en az yüzde 51'i NDK'ya ait olan NÜTED Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi kurulacak. Nükleer santral işletenler ürettikleri birim kWh elektrik başına radyoaktif atık yönetimi özel hesabına ve işletmeden çıkarma özel hesabına ayrı ayrı olmak üzere 0.15 dolar ödeme yapacak.

Kararnamede kurumun yapısı ve yönetim merkezi ile ilgili şu bilgelere yer verildi:

Kurumun merkezi Ankara'dadır. Kurum kurul ve başkanlıktan oluşur. Kurumun karar organı kuruldur. Kurum, bu Kanun Hükmünde Kararname ile kendisine verilen görev ve yetkileri bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. Kurum kararlan yerindelik denetimine tabi tutulamaz, hiçbir organ, makam, merci veya kişi Kurum kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez. Kuruma, düzenleyici faaliyetlerini zafiyete uğratacak, bu faaliyetlerle çelişecek veya faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütmesini engelleyecek yükümlülükler verilemez. Kurumun mal ve varlıkları Devlet mali sayılır. Kurumun malları, varlıkları, hak ve alacakları haczedilemez ve rehnedilemez. Kurum bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki faaliyetlere ilişkin gerek görülen yerlerde merkeze bağlı birimler kurabilir.

Yorumlar