Nükleer enerji santrallerinin zararları ve faydaları nedir?

Mersin Akkuyu'da Türkiye'nin ilk nükleer santrali için çalışmalar başladı. İnsanlar tarafından en çok merak edilen konu ise nükleer enerji santrallerinin zararlarının ve yararlarının ne olduğu..

Nükleer enerji santrallerinin zararları ve faydaları nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
3 Nisan 2018 Salı 12:49

Türkiye'de Mersin Akkuyu'da kurulacak olan nükleer enerji santrali gelişmelerinden sonra nükleer enerji santrallerinin zararları ve faydalarının ne olduğu araştırılmaya başladı.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlığını azaltacak Akkuyu Nükleer Santrali için temel atma töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından atılacak. 2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start alan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin yaklaşık 20 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri bin 200 megavat gücünde 4 reaktörden oluşan santralin üretime başlamasıyla Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılaması hedefleniyor.

AKKUYU NEREDE?

Akkuyu mevki Türkiye’nin güneyinde Mersin ilinde yer alıyor. Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Kasabasının Akkuyu mevkiisinde yapılacak Akkuyu Nükleer Santralı işletmeye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak.

NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ NEDİR?

Nükleer santrallerde atom çekirdekleri parçalanarak enerji sağlanır.Atomun çıkardığ ısı enerjisi yüksektir,ama çıkardığı radyasyon ancak özel binalarda veya kurşun mezarlarda saklanır ve uzun yıllar radyasyon yayar.1970'li yıllarda yaşanan petrol darboğazında Nükleer enerjiyle kurtulunmuş ama saklanması da çok pahalı olduğundan talep azalmıştır. Ayrıca santraldeki ufak bir sızıntı milyonlarca canlının radyasyona maruz kalmasına sebep olacaktır.Örneğin;1986 yılında Rusya'da Çernobil Nükleet Santrali'ndeki sızıntıdan 3 milyon insan radyasyona maruz kalmış,radyasyon,Karadeniz kıyılarına kadar ulaşmıştır. Türkiye'de de 1976'dan beri Akkuyu'da nükller santral kurulması gündeme gelmiştir ama çevre örgütlerinin baskılarıyla ertelenmiştir.Ayrıca 25km açığından geçen Ecemiş Fayı'da burayı tehdit etmektedir.

Nükleer santrallar dünyada kullanılmaya başladığından beri birçok konuda yarar sağlıyor. Günümüzde bir çok ülkede nükleer santral yapımı ve kullanımı engellenmeye çalışılmıştır. Bunun nedeni zamanında oluşan felaketler (Çernobil) ve santralların insan üzerine yaptığı olumsuz etkilerdir. Ama teknolojik ortamlarda yapılan bir nükleer santralın hiçbir olumsuz etkisi bulunmamakla birlikte birçok yararı da vardır.

Nükleer santralde enerji,istasyonun merkezindeki reaktörün içinde üretilen ısıyla sağlanır.Bu ısı,uranyum atomunun zincirleme reaksiyonu sonucu elde edilir.Bu reaksiyon kontrollü bir şekilde yapılır.Nötronların sürati önce modülatörden geçirilerek yavaşlatılır ve böylece diğer çekirdekleri parçalamaları kolaylaştırır.Reaktörde açığa çıkan nötronlar emme yeteneği olan kontrol çubukları vardır.Buradan nötronları bırakarak veya çekerek reaksiyonlar kontrol altına alınır.Bölünen uranyumatomları ısı verir.

Çubuklardan çıkan bu ısı reaktörün çevresini saran gaz tabakası tarafından emilir.Isınan gaz,ısı değiştiricisi de denilen ısı eşanjörüne alınır.Bunlara ısı değiştiricisi de denmesinin nedeni,gazda bulunan ısıyı ufak boruların içindeki suya vermeleridir.Isı eşanjörünün üstündeki su,aşırı ısınma sonucu buharlaştırılır.Bu şekilde oluşturulan buhar sadece yüksek bir ısıya değil,aynı zamanda yüksek bir basınca da sahiptir.Bu yüksek basınç ve sıcak buhar kalın borular aracılığıyla türbinlere yollanıTürbin içinde bulunan pervane basınlı gazla döner,türbin jeneratöre bağlıdır ve süratle dönünce enerji üretir.Oluşan buhar yeniden ısı haline gelir,su yine buharlaşır.

Uranyum sadece su üretmez,radyasyon da üretir ve radyasyon insan sağlığı için son derece zararlı ve tehlikelidir.Bu nedenle reaktör içindeki reakasiyonu dışarıya çıkaramayacak şekilde çelik ve çok kalın betonla örtülüdür.Kontrol odasında herşey büyük bir dikkatle monitörden izlenir.Burada çalışanlar oluşan elektrik enerjisinin büyük bir kentin enerji ihtiyacını karşılayacak kadar olmasını sürekli bir şekilde denetler.

NÜKLEER SANTRALLERİNİN ZARARLARI NELER?

Nükleer santrallerde atom çekirdekleri parçalanarak enerji sağlanır.Atomun çıkardığ ısı enerjisi yüksektir,ama çıkardığı radyasyon ancak özel binalarda veya kurşun mezarlarda saklanır ve uzun yıllar radyasyon yayar. 1970'li yıllarda yaşanan petrol darboğazında nükleer enerjiyle kurtulunmuş ama saklanması da çok pahalı olduğundan talep azalmıştır. Ayrıca santraldeki ufak bir sızıntı milyonlarca canlının radyasyona maruz kalmasına sebep olacaktır.Örneğin;1986 yılında Rusya'da Çernobil Nükleet Santrali'ndeki sızıntıdan 3 milyon insan radyasyona maruz kalmış,radyasyon,Karadeniz kıyılarına kadar ulaşmıştır. Türkiye'de de 1976'dan beri Akkuyu'da nükller santral kurulması gündeme gelmiştir ama çevre örgütlerinin baskılarıyla ertelenmiştir.Ayrıca 25km açığından geçen Ecemiş Fayı'da burayı tehdit etmektedir.

Nükleer enerjinin zararları:

– Nükleer enerji santrallerinin ürettiği atıkların tehlikeli olması

– Riskli bir teknoloji olması

– Kazalara sebebiyet verebilmesi

– Nnükleer santrallerin terör saldırılarının hedefi haline gelebilme riski

– Nükleer silahların yaygınlaşmasını kolaylaştırması

– Nükleer enerji kaynağı olan uranyumun tükenebilme riski

NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİNİN FAYDALARI NELER?

1. Enerji bağımlılığımızı azaltacaktır. Türkiye'nin şuan % 31 oranında elektrik üretimi doğal gazdan yapılmaktadır. Enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmında dışarıya bağımlı olduğumuz gerçektir. Nükleer enerji bu bağımlılığı uzun bir süre azaltacaktır.

2. Fosil yakıtlara alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Dünyanın enerji talebinin yüzde 80'i kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlardan sağlanıyor. Dünyada petrol rezervleri 2050, doğal gaz rezervleri ise 2070 yılına kadar bitecektir . Bu nedenle yeni enerji kaynaklarının kullanımı söz konusu olduğunda nükleer enerji bu ihtiyacı karşılamakta kullanılabilir.

3. Doğal kaynakların uzun sürede korunmasını sağlayacaktır. Nükleer kaza olmadığı sürece doğaya hidroelektrik santrallerinden daha az zarar vermektedir. Güneş enerji panelleri, rüzgar türbinleri her ne kadar zararsız görülse de verimli topraklar üzerine kurulduğunda topraklarımızı olumsuz etkiler.

4. Diğer enerji kaynaklarına alternatif olarak kullanılmalıdır. Ülkemizin enerji ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Akarsu üzerine kurulabilecek baraj sayısı bellidir. Rüzgar, güneş enerjisi, jeotermal enerji de üretim artmaktadır fakat bu enerjilerinde kullanım alanları sınırlıdır. Nükleer teknolojide, ileri teknolojiye yatırım yapılması suretiyle enerji ithaline olan bağımlılık azaltılacaktır. Enerjide farklı çeşitler oluşturulması bakımından nükleer enerjide diğerlerine alternatif olarak kullanılmalıdır.

5. Enerjinin uzun sürede fiyat istikrarını sağlayacaktır. Nükleer santraller, fosil yakıtlı santrallere göre daha yüksek inşaat ve yatırım maliyeti gerektirir. Ancak dünya üzerinde meydana gelebilecek enerji krizinde bu maliyet önemsenmeyecek kadar küçük kalabilir. Dünya petrol ve doğal gaz fiyatlarında gerileme olmasına rağmen bir kaç yıl içinde fiyatların ne olacağını kestirmek oldukça zordur. Nükleer enerjinin kurulum maliyeti fazla olmasına rağmen elektrik üretim fiyatlarında dalgalanmaları engelleyecektir.

6. Ülkemiz nükleer enerji teknolojisine sahip olacaktır. Nükleer enerjinin kullanımı ciddi bir teknoloji ve bilgi birikimi gerekmektedir. Nükleer santrallerin kurulması ile ülkemizde de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bilgi ve teknoloji kullanılmaya başlanacaktır. Öğrencilerimiz bu konularda eğitim alarak, nükleer teknolojinin gerisinde kalmayacağız. Tıp, bilişim ve savunma sanayisi gibi alanlarda da önemli katkılar sağlayacaktır.

7. Termik santraller gibi kül oluşturmaz. Termik santraller oluşturdukları kül ve kükürtlü, azotlu gazlar nedeni ile topraklarımızda tarım yapılamaz hale getirmektedir. Nükleer santraller termik santrallere göre çevreye daha az zarar vermektedir.

8. Her yıl artan enerji ihtiyacını karşılamada kullanılacaktır. Türkiye'de her yıl yaklaşık %8 kadar enerji ihtiyacı artmaktadır. Bugünün şartlarında enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz, fakat enerji yatırımları uzun vadeli olduğu için bundan 5-6 yıl sonrası için gerekli olacak enerjinin şimdiden planlanması gerekmektedir. Bu nedenle gelecek yıllar için faydalı bir alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Yarın bir enerji sıkıntısı oluştuğunda şimdi yatırım yapsanız bile bunun karşılığını hemen alamayacaksınız, geleceğin ne getireceği belli olmamaktadır.

9. İstikrarlı bir elektrik üretimi sunmaktadır. Elektrik üretiminde diğer kaynaklara olan bağımlılığı azaltacaktır. Doğal gaz kesildiğinde, yetersiz yağış olduğunda elektrik üretimi azalacaktır. Ancak nükleer enerjide Nükleer madde olan uranyum karşılandığı sürece herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

10. Küresel ısınmaya karşı alternatif enerji kaynağıdır. Fosil yakıtların meydana getirmiş olduğu karbondioksit gazı sera etkisini artırmaktadır. Buda dünyanın ortalama sıcaklığını artırmasından dolayı küresel ısınma meydana gelmektedir. Küresel ısınma dünyada iklim değişiklikleri başta olmak üzere pek çok çevre felaketine neden olmaktadır. Nükleer enerji ile karbondioksit gazı çok az meydana gelmesinden dolayı, küresel ısınmayı azaltıcı etkisi vardır.

NÜKLEER SANTRALLERİN BULUNDUĞU ÜLKELER

Tehlikeli ancak yararlı olan bu santraller, olan kazalara rağmen bir çok ülkede bulunmaktadır. Bir çok ülke nükleer santral kurma aşamasında veya kurmayı düşünmektedir. Dünyada şu anda 31 ülkede aktif 435 reaktör bulunurken, 68 reaktörün inşaatı devam etmektedir.

ABD 104
Fransa 58
Japonya 50
Rusya 33
Güney Kore 23
Kanada 20
Hindistan 20
Çin 16
Birleşik Krallık 16
Ukrayna 15
İsveç 10
Almanya 9
İspanya 8
Belçika 7
Çek Cumhuriyeti 6
Tayvan 6
İsviçre 5
Finlandiya 4
Macaristan 4
Slovakya 4
Pakistan 3
Arjantin 2
Brezilya 2
Bulgaristan 2
Meksika 2
Romanya 2
Ermenistan 1
İran 1
Hollanda 1
Slovenya 1

Yorumlar

elif En beğenilen yorum
Cok guzel bir aciklama tesekkurler