Nuriye Gülmen'in 'örgüt üyeliği' davasında takipsizlik kararı

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Akademisyen Nuriye Gülmen hakkında, ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla açtığı davada takipsizlik kararı verildi.

Nuriye Gülmen'in 'örgüt üyeliği' davasında takipsizlik kararı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
21 Kasım 2017 Salı 13:32

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 258 gündür açlık grevi yapan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkında bazı sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek örgüt üyeliği suçlamasıyla dava açmıştı.

BİRİNCİ İDDİANAMEDE ÖRGÜT PROPOGANDALIĞI SUÇU

Savcılığın mayıs ayında açtığı davaya ilişkin Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti. Başsavcılık, 12 Haziran 2017’de, Gülmen dahil 5 sanığa, Gezi olayları sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'la ilgili Eskişehir’de yapılan basın açıklaması ve etkinliklere katıldıkları gerekçesiyle örgüt propagandası yapmak suçundan dava açtı.

İKİNCİ İDDİANAMEDE FETÖ ÜYELİĞİ SUÇU

Eskişehir Başsavcılığı hazırladığı bu iddianameden 5 ay sonra aynı eylemleri gerekçe göstererek, bu sefer Gülmen hakkında 17 Ekim 2017 tarihinde örgüt üyeliği suçlamasıyla ikinci bir iddianame hazırladı.

İddianamenin son satırında, “Nuriye Gülmen hakkında FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

DELİL OLAN EYLEMLER

İddianamede, Ali İsmail Korkmaz için kullanılan “Gezi eylemlerinde yaralandığı iddia edilen” ifadesi dikkat çekti. Gülmen hakkında delil olarak gösterilen bazı eylemler şöyle:

24 Ağustos 2013 tarihinde Eskişehir’de yapılan “Gezi direnişçilerini değil Ali İsmail Korkmaz’ın katillerini tutuklayın” pankartı altında yapılan eylem.

20 Kasım 2013’te Eskişehir’de İsmet İnönü Caddesi’nde, Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünü konu edinen tiyatro gösterisi.

1 Şubat 2014’te Korkmaz’ın ölümüne ilişkin Kayseri’de görülen dava için bildiri dağıtma, duyuru yapma.

28 Ekim 2013’te, Gezi eylemleri sırasında öldürülen Ethem Sarısülük’e ilişkin davanın duruşmasına katılmak için Eskişehir’den Ankara’ya gelmesi.

10 Eylül 2013’te Gezi eylemleri sırasında Hatay’da hayatını kaybeden Ahmet Atakan için Eskişehir’de yapılan eylem.

‘AMAÇ DOSYAYI DOLDURMAK’

Gülmen’in avukatlarından Murat Yılmaz, “Ankara Savcılığı davayı açtıktan sonra boş olan dosyayı doldurmak için bu sefer Eskişehir Savcılığı, 4 sene önceki Ali İsmail Korkmaz ile ilgili etkinlikleri, basın açıklamalarını gerekçe gösterek davalar açmıştır. Amaç dosyayı doldurmaktır” iddiasında bulundu.

Yorumlar