Dün akşam 17:00 saatlerinde Türk ordumuz Afrin'de Zeytin Dalı Operasyonu adı altında hava harekatı başlattı. Gündeme oturan Zeytin Dalı Operasyonu'nun ilk gününde kara harekatına da başlandı. Kara harekatında ise Fırtına Obüsleri kullanılıyor. Peki ya Obüs nedir? Fırtına Öbüslerinin özellikler nelerdir? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.
Obüs nedir?
Obüs bir askeri silah olup top ile benzerlik gösteren fakat bazı özellikleri ile toptan ayrılmış olan bir silahtır. Yani bir çeşit askeri top olan obüs, havan topunun büyüğü ve mobilize modelidir. Obüs ismi son yıllarda gerek yurt içi gerek sınır ötesi operasyonlar ile ismini sıkça duyduğumuz bir silahtır. Askeriyenin vurucu gücünü oluşturan obüsler, kara birliğinin topçu bölümünde hizmet vermektedir.
Geçmişte 30 santimetre çapa kadar olan vurucu güce obüs, 30'un üzerine de top denirdi. 20 santimetreden küçük çaptaki silahlara da havan adı verilir. Vuruş kabiliyeti olarak önemli özelliklere sahip olan obüsler, topçu birliklerinin temeli olarak görev yapmaktadır.
Seri atışlar ile 45 dereceye kadar açı ile vuruş gerçekleştirebilen obüsler, çoklu alanları vurarak atış üstünlüğü ede etmektedirler. Toplar obüse nazaran daha büyük tahribat gerçekleştirebilirken, obüsün çoklu atış imkanı vuruş avantajı getirmektedir.
Sabit havan olarak başlayan ve zamanla üzerinde barındırılan çeki ve tekerler ile mobilize edilebilen obüsler, günümüzde bir araç gibi kullanılmakta, yürüyen aksamları sayesinde önemli bir mobil avantaj getirmektedir.
Dünyanın en güçlü obüslerinden biri de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmaktadır. Fırtına obüsleri donanım açısından bunların en önde gelen ve en kuvvetli atış yapabileni olmuş, gerek uluslararası gerekse de Türkiye'de girdiği testleri başarıyla tamamlamıştır.
Görünümü sade bir tankı andıran uzun namlulu bu zırhlı araç, aslında Türk mühendislerinin ve Güney Kore’nin ortak çalışması olan mobil obüs topudur.
Ağır ve zor arazi koşullarında sıradan obüslerin hareket kabiliyeti oldukça düşüktür. Başka bir araç vasıtası ile katlanıp transfer edileceği noktaya gidebilmesi için hazırlanması gerekir. Fırtına Obüsün de bu durum tamamen ortadan kalkmış ve tankların geçebildiği her arazi ortamında rahatlıkla kullanılması sağlanmıştır. Sıradan obüsler gibi tek top sistemi haricinde gelişmiş iletişim sistemleri, 9600 frekans atlamalı telsizler, elektronik harp sitemleri ile daha güvenilir ve iş görür hale gelmiştir. Tek başına ekibi ile onlarca topçunun yapabildiği hasarı vererek sınıfının en iyileri arasına yerleşmeyi başarmıştır.
TSK’nın başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu’nun kara gücünü yapan T-155 Fırtına Obüsleri nedir?
Tamamen Türkiye üretimi olan ve Sakarya Arifiye’de bulunan 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda tasarlanan Fırtına Obüs’leri, tamamen Türk mühendisler ve Türk işçiler tarafından üretiliyor.
Fırtına Obüsünün özellikleri neler?
1995 yılında tohumu atılan proje, 1997 yılında ilk prototipini ortaya çıkarttı. Her türlü arazide hareket yeteneğine sahip olan Obüsler 21 beygir/ton güç ağırlık oranına sahiptir. Aselsan’ın ADOP-2000 sistemine entegre olan atış sistemi sayesinde 40 km atış menziline sahip olan araçlar, saatte 65 km hızla hareket edebiliyorlar. 52 kalibre namluya sahip olan Obüs, Poyraz mühimmat aracı sayesinde 48 mermiyi sadece 20 dakikada yükleyebiliyor. Esnek ve süratli olan Fırtına Obüsleri, hareket halindeyken sadece 30 saniyede atışa hazır hale geliyor. Fırtına Obüsü standart bir Obüsün 3 atışta gerçekleştirdiği hasarı tek atışta gerçekleştirebiliyor.
Yorumlar