Nobel’i kazanan Nihon Hidankyo’dan ödül komitesine tepki: Ödülü Gazze’de çalışan gönüllüler almalıydı

Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Japon sivil toplum kuruluşu Nihon Hidankyo'nun eş başkanı Toshiyiku Mimaki, ödül töreninin ardından yaptığı açıklamada dikkat çeken bir benzetme yaptı. "Ödülü Gazze'de çalışan insanlar almalıydı. Gazze'de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya'da olduğu gibi" dedi.

Nobel’i kazanan Nihon Hidankyo’dan ödül komitesine tepki: Ödülü Gazze’de çalışan gönüllüler almalıydı
Son Güncelleme: 12 Ekim 2024 Cumartesi 16:02
12 Ekim 2024 Cumartesi 16:00

Norveç Nobel Komitesi'nin 2024 Nobel Barış Ödülü'nü Hiroşima ve Nagazaki'den atom bombası atılması sonucu oluşan radyasyonun etkilerinden kurtulanların oluşturduğu Nihon Hidankyo kuruluşuna vermesi, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı.

Kuruluşun eş başkanı ve Hiroşima'dan kurtulan Toshiyiku Mimaki, ödülün Gazze'de çalışan insani yardım çalışanlarına verilmesi gerektiğini düşünerek şaşkınlığını dile getirdi. Mimaki, Gazze'deki çocukların yaşadığı acıyı, 80 yıl önce Japonya'da yaşadıklarına benzeterek, nükleer silahların yarattığı yıkımın ve insani krizlerin evrenselliğini vurguladı.

Yapılan açıklamada, “Norveç Nobel Komitesi 2024 Nobel Barış Ödülünü Japon Nihon Hidankyo kuruluşuna verdi. Hibakusha olarak da bilinen Hiroşima ve Nagazaki'den atom bombasından kurtulanların oluşturduğu bu taban hareketi, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları için barış ödülüne layık görüldüler” denildi.

“GAZZE'DE ÇOCUKLAR KAN İÇİNDE, 80 YIL ÖNCE JAPONYA'DA OLDUĞU GİBİ”

Nihon Hidankyo'nun eş başkanı, Hiroşima’dan kurtulan Toshiyiku Mimaki ödül haberinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mimaki, "Bunun olabileceğini hiç hayal etmemiştim" dedi. Ödülün Gazze’de çalışan insanlara verileceğini tahmin ettiğini ifade eden Mimaki, “Nihon Hidankyo mu? Bu gerçek olamaz. Neden Nihon Hidankyo? Gazze'de çalışan insanların kesinlikle seçileceğini düşünmüştüm. Gazze'de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya'da olduğu gibi" ifadelerini kullandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar