Orkide bakımı nasıl yapılır , nelere dikkat etmeli?

Evde orkide bakımı nasıl yapılır konusunda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Peki orkide bakımı nasıl yapılır , nelere dikkat etmeli? Nasıl seçilmeli?

Orkide bakımı nasıl yapılır , nelere dikkat etmeli?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
9 Ocak 2018 Salı 11:24

Orkide bakımı, evde orkide yetiştirmek emek ister. Ancak özellikle kadınların en sevdiği çiçekler arasında başı çeken orkide, tüm emeğinize değer bir güzelliktir. Dünyada en sevilen birinci, Atatürk çiçeğinin ardından en çok satılan ikinci çiçek olma özelliğini taşıyan bu çiçek, her rengiyle farklı bir anlam ifade eder ve Antik Yunan'da doğurganlığın simgesidir. Orkide, güzel görüntüsünün yanı sıra kış aylarının vazgeçilmez içeceği salepin ve yaz aylarının serinleticisi Maraş dondurmasının da lezzet kaynağıdır. Peki bu narin ve güzel çiçeğin bakımı nasıl yapılır? Orkide bakımı nasıl yapılır, nelere dikkat etmeli?

Orkide, çok yıllık bitkilerden olup yılda 2 veyahut 3 defa açabilir. Satışın az, ilginin fazla olmasının en büyük gerekçesi de budur. Bir kadının kalbine giden yollardan biri olan bu bitki, tarih boyunca dünyanın pek çok yerinde yetiştirildi ve farklı anlamlar yüklendi. Orkide bakımı da gerek talebin fazla olması gerekse anlamı nedeniyle önem arz etmektedir. Öyle ki pembe orkide sevgiyi, beyaz orkide saflığı ve geleceği, sarı orkide dostluğu ve bilgeliği temsil eder. En zor bulunanı ise siyah orkidedir. Ayrıca ortalama 35 bin orkide türü vardır ancak yalnızca 15-20 çeşidi süs çiçeği olma özelliği taşımaktadır. Ve her birinin bakımında farklı hususlara dikkat etmek gerekir. Bu haberimizde orkide seçimi, orkide bakımı nasıl yapılır ve nelere dikkat etmeli açıklıyoruz.

Öncelikle orkide çiçeği alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

- Çiçekli olanlardan ziyade tomurcuklu olanları tercih edin.

- Büyük olanlara yönelebilirsiniz. Zira evin ortamına uyum sağlama konusunda daha iyidirler.

- Orkidenin yapraklarında lekeler varsa hasta olabilir ya da güneşe fazla maruz kalmaktan yaprakları yanmış olabilir.

- Şanslıysanız ve orkidenin bulunduğu saksı şeffafsa köklerini kontrol edin. Koyu kahve hatta siyaha dönmüşse kökleri ölmüş demektir.

EVDE ORKİDE BAKIMI NASIL YAPILIR?

Tüm çiçekler narindir ama orkide bir başkadır. Bir kadın gibi ilgi bekleyen bu çiçeğin bakımında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Onu memnun etmek zordur ama etmeyi başardığınızda da buna değer. Peki orkide bakımı nasıl yapılır, nelere dikkat etmeli? İşte madde madde evde orkide bakımında yapılması gerekenler:

ORKİDE ORTAMINI BEĞENMELİ

1) Öncelikle bilmeniz gereken bir şey var ki o da şu: Orkide eğer ortamını sevmezse kendini koruma alır ve çiçek açmayı durdurur. Bu nedenledir ki ona evde uygun bir yer bulmalı ve yerini değiştirmemelisiniz.

2) Orkideler doğrudan ışık almayı sevmezler ama ışık onlar için şarttır. Bu nedenle daha çok evin doğu cepheye bakan kısımları onlar iin uygundur. Elbette güney ve batı cephede de büyüyebilirler ama bir perde ile korunmaları daha sağlıklı olacaktır.

ORKİDENİN ORTAMINI BEĞENİP BEĞENMEDİĞİNİ ANLAMAK İÇİN,

yapraklarına bakmalısınız. Eğer yaprakları zeytin yeşiliyse, bu yeterli ışık aldığı anlamına gelir. Renginin koyulaşmasıysa tam tersini ifade eder.

ODA SICAKLIĞI TROPİK VE ILIMAN İKLİMİ ANIMSATMALI

3) Orkideler, tropikal ve ılıman iklim çiçekleridir. Orkideler için en iyi oda sıcaklığı gündüzleri 23 C akşamları da 18 C civarıdır. Daha serin ortamlar, tomurcuklanmasını durdurabilir.

NASIL VE NE KADAR SÜREDE SULANMALI

4) Genel olarak bir orkide, 4-7 gün aralıklarla sulanmalı ve daha çok çeşme suyu tercih edilmeli. Zira musluk suyundaki klor orkideniz için faydalı olacaktır.

Yaz aylarında bitki daha çok su isteyebilir kış aylarında ise sulama sıklığı azalabilir. Ancak kuraklığa da her bitki gibi dayanamaz. İçinde bulduğu toprağın biraz nemli olması iyi gelecektir.

5) Orkidenizi sabahları sulamanız daha faydalı olacaktır. Öte yndan, suyun tuz içeriği de önemli bir husustur. Yağmur suyu veya tuz içeriği düşük kaynak suyu kullanarak tuzun çiçeğe zararlarını azaltabilirsiniz.

ORKİDE BAKIMINDA NEM ORANINA DİKKAT

6) Hemen hemen tüm orkideler nemli ortamları sever. Yüzde 55-75 arası bir nem ihtiyacı olan orkidenin bakımında nem oranına dikkat etmelisiniz. Bunun için, gün içinde suyla spreyleyebilirsiniz veyahut altı çakıl taşları ve su ile dolu bir saksıya (tabasının içinde su kalmamalı) koyabilirsiniz.

ORKİDE BAKIMINDA GÜBRENİN FAZLASI ZARAR

7) Evde orkide bakımı için dikkat edilmesi gereken önemli kurallardan bir diğeri de gübreleme. Gereğinden fazla gübre kullanmamak önemlidir. Ancak hiç kullanmamak da yararlı olmayacaktır. Dolayısıyla az gübreleme ile orkideniz için çok daha iyi sonuçlar alırsınız.

SAKSI SEÇİMİ ORKİDE BAKIMINDA ÖNEMLİDİR

8) Son olarak orkide bakımı nasıl yapılır, nelere dikkat etmeli hususunda söyleyebileceğimiz bir şey de saksı seçimidir. Genellikle 10-12 cm civarında ufak saksılar orkideler için yeterlidir.

Eğer çiçeğin içinde bulunduğu toprak karışımı bozulduysa ve kökleri fazla geliştiyse değiştirmeniz yerinde olacaktır. Ayrıca 1-2 yılda bir saksının çiçeğinize uygun olup olmadığını gözden geçirmenizde fayda var.

Ancak çok gerekmediği müddetçe orkideniz çiçek açmış haldeyken saksı değişikliği yapmamanız gerekmekte zira çiçekleri dökülebilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar