Orkidenin anlamı nedir? Renklerine göre orkide anlamları haberimizde!

Kadınların en sevdiği çiçeklerin başında gelen orkidenin anlamı nedir? Renklerine göre orkide anlamları nelerdir? Hangi orkide kime hediye edilir?

Orkidenin anlamı nedir? Renklerine göre orkide anlamları haberimizde!
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
9 Ocak 2018 Salı 13:08

Orkide kelimesinin kökeni Antik Yunan döneminden gelmekte olup, Yunanca “ὄρχις” (testis) isminden türetilmiştir. Bu kelimenin telaffuzu órkhis veya orchis şeklindedir ve İngilizce'ye de orchid şeklinde geçmiştir. Bu narin çiçeğin o dönemdeki anlamı ise doğurganlık, cinsellik ve verim olarak tanımlanmıştır. Öyle ki büyük yumru köklere sahip olan orkideler erkek çocuğunu, küçük soğana (yumru köklere) sahip olanlarsa kız çocuğunu simgeliyordu. Ancak çağlar boyunca orkide çiçeği farklı kültürlerde farklı anlamlar ifade etmeye başladı. Günümüzde de bu anlamlar orkidenin rengine göre belirlenmekte. Peki orkidenin anlamı nedir? Renklerine göre orkide anlamları aşağıda...

Orkidenin anlamı birden fazladır. 35 bini aşkın çeşidi ve onlarca renk çeşidi olan bu çiçeğin her bir türü farklı bir anlam ifade eder. Örneğin terlik orkidesi aşk ve güzelliğin simgesidir. Bunun temelinde Afrodit'le ilgili bir hikaye yatmaktadır.

Terlik orkidesinin bilimsel adı Paphiopedilum orkidesidir. Adını ise Paphos şehrinden almıştır. Yani “Baf”tan. Öte yandan, Yunan mitolojisindeki aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’in de Paphos kıyılarında doğduğuna inanılır.

Orkide'ye aşk ve güzellik manasını yükleyen öykü ise şu şekildedir:

Bir Yunan efsanesine göre, Kıbrıs’ta yaşayan Pygmalion isimli bir heykeltıraş hiçbir kadını beğenemez ve sevemez. Bunun üzerine fildişinden güzel bir kadın heykeli yapar. Afrodit’e benzeyen bu heykele Yunanca “süt beyazı kadın” anlamına gelen “Galatea” ismini verir.

Galatea’yı sarayına götürür, sedirine yerleştirir. En güzel giysiler giydirir, mücevherlerle süsler. Ve her gün Afrodit’ten Galatea'ya hayat vermesini diler. Nihayetinde Afrodit Galatea’ya hayat verir. Pygmalion ise Galatea ile evliliğinden doğan oğluna Paphos ismini koyar.

Bu şehirde yine Yunan mitolojisine göre sevgi, güzellik, tutku, cinsellik ve doğurganlığın tanrıçası olan Venüs için inşa edilmiş bir tapınak vardır.

Hem Venüs’ü, hem de Afrodit’i hatırlattığı içinse aşk ve güzelliğin simgesi olan orkide türüne Paphiopedilum orkidesi denilmiştir.

RENKLERİNE GÖRE ORKİDE ANLAMLARI

Orkidenin anlamı genel olarak aşk ve güzellik olup asli duruşuyla asaleti de simgelemektedir. Ancak günümüzde orkidenin anlamı rengine göre farklılık göstermektedir.

Renklerine göre orkide anlamları şu şekilde belirtilmektedir:

Mavi orkidenin anlamı, bu renkteki orkidelerin doğada az bulunması nedeniyle 'eşsizlik'tir. Yani hediye edilen kişinin eşsiz olduğu anlamını taşır.

Tevazu, hürmet, masumiyet, saflık ve güzellik de beyaz orkidenin diğer anlamlarıdır.

Mor orkide ise asalet ve otoriteyi simgeler.Geleneksel olarak karşıdaki kişiye saygı sunmak için hediye edilmektedir. Eflatun orkidelerde ise feminen karakter baskındır.

Kırmızı orkidenin anlamı tutku, arzu ve şehvettir. Kırmızı orkide, cesaret ve gücün de simgesidir.

Öte yandan, bu çiçeğin pembe renklisi kadınları e çok simgeleyen türü olarak bilinir. Zira pembe orkidenin anlamı; nezaket, hassasiyet, neşe ve mutluluk, masumiyet, romantizm olarak tanımlanır. Genellikle 14. ve 28. evlilik yıldönümlerinde eşlere pembe orkide hediye edilmesi gelenekleşmiştir.

Sarı orkidenin anlamı arkadaşlıktır. Dostluğu, dostlarla eğlenmeyi, yeni başlangıçları ve yeni dostluklar edinmeyi çağrıştırır.

Heyecanın simgesi ise turuncu orkidedir. Girişimci, maceracı ve renkli kişiliklerin rengi olan turuncu, orkide rengi olaraksa bağımsızlığın sembolüdür.

Doğa ile bir olmayı, bu bütünleşmeden doğan sağlığı simgeleyen yeşil orkidenin anlamı asıl olarak şanstır. Şans dolu uzun ve mutlu bir ömür dilediğiniz sevdiklerinize yeşil orkide hediye edebilirsiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar